Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 4.89 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Априлски рат 1941.
#43

На Википедији на Енглеском језику има један чланак о продору Југословенске војске у Албанију за вријеме Априлског рата.

превод:


Цитат:У складу са ратним планом краљевске војске, Р-41, стратегија је формулисана да, упркос масивном Осовинском нападу, треба извршити повлачење на свим фронтовима, осим на југу. Овдје 3. Армија , у сарадњи са Војском Грчке, је имала задатак да покрене офанзиву против италијанских снага у Албанији. Ово је требало извести како би се обезбједио простор да се омогући повлачење главнине Војске Југославије ка југу. То би било преко албанске територије у циљу спајања са Грчком и савезничким снаге да се тамо концентришу. Стратегија је заснована на претпоставци да ће Војска Југославије , заједно са грчком и британском војском, формирати нову верзију Солунског фронта Првог свјетског рата .

3. Југословенска армија 3. армијске групе је задужена за вођење офанзивне операције против италијанске војске у сјеверној Албанији. За ту сврху 3. армија је концентрисала четири пјешадијске дивизије и један комбиновани пук (одред) у Црној Гори и регионима Косова: - 15."Зетска" пјешадијска дивизија ; - 13."Херцеговачка" пјешадијска дивизија ; - 31."Косовска" пјешадијска дивизија ; - 25."Вардарска" пјешадијска дивизија и "Комски" коњички одред.

Стратешка резерва 3. армијске групе, 22."Ибарска" пјешадијска дивизија, је смјештена око Урошевца у региону Косова.

Поред тога, офанзивне операције против Италије у енклави Зара (Задар) на далматинској обали требало је да буду предузете од стране 12."Јадранска" пјешадијске дивизије .

Први елементи 3. Армије покренули су своје офанзивне операције у Албанији 7. априла 1941. године, са Комским одредом који покрива подручје Гусиња-Проклетија, напредују према селу Раја-Пука. Косовска дивизија прешла је границу на подручју Косова код Призрена и напредовала кроз долину ријеке Дрим. Вардарска дивизија остварила је неки локални успјех на Дебарском фронту, док је остатак јединице војске још увјек био у настанку.

Сутрадан, 8.Априла, Зетска дивизија је у сталном напредовању дуж пута Подгорица-Скадар. Комски коњички одред успјешно прелази опасне Проклетије и стигао је до села Кољегцава у долини ријеке Ваљбоне. Јужно од њих Косовска дивизија пробија италијанску одбране у долини Дрима, али због пада Скопља након напада од стране њемачке војске, Вардарска дивизија је била приморана да прекине са радом у Албанији.

9-април 1941. виђено је мало даље напредовала за Југословене, јер иако је Зетска дивизија наставила напредовање према Скадру и Комски одред стигао до ријеке Дрим, Косовској дивизија је морала да прекине све борбене активности на албанском фронту због појаве њемачких трупа у Призрену.

Дана 10. априла 1941. године Зетска дивизија се још стално бори на свом путу ка Скадру и напредовала је и до 50 км на појединим мјестима. Овај напредак је подржан од стране авиона југословенског Краљевског Ваздухопловства, 66. и 81. бомбрдерске групе, који су напали аеродроме и концентрације италијанске војске око Скадра, као и луку Драч.

Комски Одред и десна колона Косовске дивизије напредовали су уз десну обалу реке Дрим ка Скадру како би се повезали са Зетском Дивизијом, али центр и лијево крило Косовске дивизије били су присиљени да заузму одбрамбени положај, да се одложи све већи притисак од стране њемачких трупа.

Између 11-13 априла 1941. године, њемачке и италијанске трупе напредују на својим подручјима, Зетска дивизија је била приморана да се повуче назад, потискивана је од стране италијански 131. оклопне дивизије. Зетска дивизија успјева одржати линију и фронт до краја кампање 16. априла.Након тога је италијанска 131.оклопна дивизија "Центауро" напредовала до луке југословенске ратне морнарице у Котору.

http://en.wikipedia.org/wiki/Invasion_of..._offensive
Одговори
#44

Зетска дивизија је врло битна за наставак рата.
Једно питање за ове наше Шумадинце:
Како се звао командант Зетске дивизије? И још једно, ко је био његов отац?
Одговори
#45

(31-12-2016, 11:54 AM)Бенито Пише:  Зетска дивизија је врло битна за наставак рата.
Једно питање за ове наше Шумадинце:
Како се звао командант Зетске дивизије? И још једно, ко је био његов отац?
Контрапитање: Ко је био командант Косовске дивизије? Иначе улога те дивизије је у овом чланку потцењена. Она је заробила доста Италијана, укључујући и најмање једног генерала. Држала је положаје до краја.
Одговори
#46

Академско васпитање обавезује да се на питање не одговара питањем. Са друге стране, ова модерна времена обавезују, да не постоји одговор НЕ ЗНАМ.
Ево, прекршићу то правило.
Иначе, Косовска дивизија је једна од ретких чијег је команданта сменио командант Треће Армије, генерал Илија Брашић. Тек затим је Косовска дивизија озбиљније кренула у задатак који су имали. Али од Ђаковице до Скадра отишла је само десна колона Косовске дивизије, форсирајући Дрим, по најтежем терену. Међутим, у тој колони био је и 48 пешадијски пук ( Пљевљаци) и други делови Комског одреда. Тек у предграђу Скадра, 20. априла, Италијани су им дојавили да је рат готов.
Одговори за Зетску.
Одговори
#47

Много обавеза, Бенито!
Командант Зетске дивизије био је генерал Миленко Ј. Варјачић. Он је рођен у Крагујевцу. Његов отац треба да је: Варјачић, Јован Н., почасни потпуковник, ађутант (Драгобраћа код Крагујевца, 28. II
1832 — Крагујевац, 2. III 1901).
То кад се гугла.
Али ствар са Косовском дивизијом је што гуглање не помаже, јер је командант био неподобан црвенима, а кад си неподобан црвенима - ето, то се одржава и на гуглање...
Одговори
#48

Зар Шумадинци требају да гуглају Варјачиће?
Али ја хтео да питам кад ћете да им дигнете споменик?
Није ни Миленко био подобан.
Одговори
#49

Добро, а Косовска дивизија?
Одговори
#50

Др?
Одговори
#51

Evo mog videa o Aprilskom ratu:
Nažalost teško je bilo naći materijal za ovaj video,pa sam morao da uzmem i isečke iz serije "Ravna Gora" (svi znamo kako je ona negativno odjaknula među nama koji znamo PRAVU istoriju,a ne onu koju smo mi,naši roditelji,nekima pa čak i babe i dede učili u školi od 1945,pa čak i do danas neko tretira tu lažnu istoriju kao pravu)
Inače,sećam se,kada sam radio na ovom videu,hteo sam da ga što pre objavim na YouTube,a trebao sam negde da idem,pa sam napravio jednu grešku,za komandanta 1. armije,Milorada Petrovića(Lorda),u žurbi sam napisao da se zove Miodrag,ali je sve u opisu videa ispravljeno.Što se tiče komandanata armija,nisam uspeo da pronađem sliku komandanta 6. armije,armijskog generala Dimitrija Živkovića,pa da neko ko ne zna ko su bili komandanti armija ne misli da je greška što sam stavio da posle komandanta 5. armije ide komandant 7. armije,jer kao što rekoh,nisam našao sliku komandante 6. armije.

Jaoooooo,kukala mi crna majka,prevario sam se,pobrkao sam komandante 3. grupe armija i 3. armije,evo dokaza da je vrlo teško bilo pronaći ko je bio na tačno kom položaju,ne samo kao komandant,već i na terenu,ne znam da li da brišem ovaj video i napravim korekcije u sačuvanoj verziji koju imam ili da ga sotavim na YZ Тужан Blush
(Buduću da su vode profesionalci,mogu mi reći za greške,ako se sipostavi d aih ima puno,video se briše i dolazi do potrebnih korekcija,jer me je bolo u oči ovo Miodrag u mesto Milorad,a tek pogrešan komandant,kukuuuuuu)

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори
#52

Леп ти је видео, али си много измешао. Мешаш армијске области, групе армија и армије. Проучи то мало, па понови.
Петар Бојовић није био само генерални инспектор трупа, него помоћник/заменик комаданта армије, до 13. априла то је био генерал Душан Симовић, а онда је пренео то место на генерала Калафатовића ( мада је то спорно, али не замарај се тиме).
То ти је савет.
Одговори
#53

(02-01-2017, 04:55 PM)Бенито Пише:  Леп ти је видео, али си много измешао. Мешаш армијске области, групе армија и армије. Проучи то мало, па понови.
Петар Бојовић није био само генерални инспектор трупа, него помоћник/заменик комаданта армије, до 13. априла то је био генерал Душан Симовић, а онда је пренео то место на генерала Калафатовића ( мада је то спорно, али не замарај се тиме).
То ти је савет.

Da,sve to je tačno,u tom trenutku dok sam pravio video koristio sam ovaj sajt za informaije o komandantima armija:
http://www.zlocininadsrbima.com/Zlocin.a...и-рат-1941
Tek sam malopre proučio neku vikiperiju koju mi je poslao prijatelj sa ovog foruma,međutim to je sve na engleskom,a ja ne baratam sa tim jezikom dobro,tako da nisam ni sve pogledao,jer je to klasifikovano po armija i oblastima kao i po grupama armija,međutim,nisam pogledao sve,samo nekoliko tih podnaslova o armijama,i nisam sve detaljno gledao,tek sada sam sve pogledao,pa ću najverovatnije ovaj video obrisati i okačiti potpun video,snaćiću se valjda oko prostora.
Što se tiše Vojvode,nisam sve napisao jer nije bilo mesta na tom tekstu koji sam izabrao,jedva mi je stalo to skraćeno,jer sam hteo da napišem da je vrhovni isnspektor celokupne vojne sile kraljevine jugoslavije,ali nije sve to stalo,pa sam skratio da je bio vrhovni inspektor vojne sile.
U svakom slučaju ,iako je video već stajao na mom YT kanalu oko možda mesec,a možda i dva,bode mi oči,pa će biti obrisan i ponovo objavljen sa velikim korekcijama,iako mi remeti planove,jer je sledeći video trebao biti o razaračima naše JKRM. Smile
Hvala Vam na savetima.

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори
#54

(02-01-2017, 02:14 PM)Бенито Пише:  Др?
Милославе, донт слип! Smile
Одговори
#55

Ош ли рећи име команданта Косовске дивизије?
Одговори
#56

(03-01-2017, 07:03 PM)Бенито Пише:  Ош ли рећи име команданта Косовске дивизије?
Нећу. Smile
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним