Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 4.89 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Априлски рат 1941.
Heart 

E,evo,konačno verzija sa potrebnim korekcijama,moj video o Aprilskom ratu,nadam se uz dovoljne korekcije:
PS:Za gospodine Benita,komandant Kosovske divizije je bio divizijski general Milenković Milutin,bio je komandant do 11. aprila kada je smenjen i postavljen za komandanta "Metohijskih trupa" (da li je to onaj komandant Kosovske divizije kojeg je smenio lično komandant armije,Ilija Brašić,na osnovu podataka,predpostavljam da jeste,ali bolje da proverim)

Stari video je inače izbrisan. Smile

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори

Хвала, али не мисли Милослав на њега. Знам да је Миленковић смењен ( написао сам у једном посту горе), зато се Самарџић игра мало са мном.
Чекам да напише, па да се вратим назад Зетску дивизију.

Браво за видео.
Одговори

Рекао бих да Априлски рат је почео много раније....у неком сасвим другом обликом.

У Београд енглеска обавестајна служба су имали своју станицу за неред и диструкције Д Дексија, мислим да је њихова канцеларија за пашоше, била нека покривитељ. Као и људи ко су радили као инжинерије у руднике, одакле су добијали експлозиве.

Енглези су одавно гледали да укину немцима пут снабдевање матријал за машинерије рат. Што је наравно пловило преко Дунав.

Оних су имали неуспешан покушај на Ђердар......али енглези су имали својих сараднике у Војске Краљевине.

А немци су захтевали да Београд избаци један официр у цивилу, радио за енглеску компанију Викерз ко је имала репрезентације у Београда. Пореклом јужно африканац, ко је служио енглеску војску на Салону. Ко је био главни ко-ординартор.

Чак су Војска Краљевине имали одељење ко је тајно радила са енглезима у разним срвхама.

Е сад мој питање јели је та одељење Војске Краљевине била повезана са пуч?
Одговори

(03-01-2017, 09:58 PM)Бенито Пише:  Хвала, али не мисли Милослав на њега. Знам да је Миленковић смењен ( написао сам у једном посту горе), зато се Самарџић игра мало са мном.
Чекам да напише, па да се вратим назад Зетску дивизију.

Браво за видео.
Генерал Мирослав Трифуновић је био командант Косовске дивизије, прецизније речено командант пешадије Косовске дивизије, односно оперативни - борбени командант.
Дакле Др Оња. Иначе и он је рођен у КГ и добио је улицу.
Одговори

(02-01-2017, 02:14 PM)Бенито Пише:  Др?

То се каже- одговор је тачан.
Одговори

(03-01-2017, 11:55 PM)Бенито Пише:  
(02-01-2017, 02:14 PM)Бенито Пише:  Др?

То се каже- одговор је тачан.
Аха, нисам повезао са оним на претходној страни.
Тачан, свака част!
Одговори

Да те питам нешто у вези њега: Да ли је генерал Трифуновић официр са највише кодираних имена за време рата? Мислим да их је имао 8?
Одговори

Није, ипак је Дража имао највише.
Одговори

(31-12-2016, 11:54 AM)Бенито Пише:  Зетска дивизија је врло битна за наставак рата.
Једно питање за ове наше Шумадинце:
Како се звао командант Зетске дивизије? И још једно, ко је био његов отац?

Када је информисан од Италијана да је дошло до " капитулације" војске, генерал Миленко Варјачић је наредио да се војници Зетске и Херцеговачке дивизије до даљег отпусте кућама у војној опреми и наоружањем које су задужили, осим артиљеријског оруђа. Лично, са члановима свог штаба, сачекао је Италијане и предао се. Био је у логорима у Италији, до капитулације ове земље септембра 1943. године, када је побегао.
Отпуштање војника кући, са припадајућим наоружањем, довело је до највећег устанка у Европи, непуних три месеца касније. Такође, док су се у ужој Србији и на простору НДХ-а устаници тукли за сваку пушку, четници и партизани са простора Црне Горе нису имали тих проблема у почетку.
Одговори

(04-01-2017, 03:56 PM)Бенито Пише:  Да те питам нешто у вези њега: Да ли је генерал Трифуновић официр са највише кодираних имена за време рата? Мислим да их је имао 8?
Проверите да ли су коректни подаци:
1.Остојић Захарије-13 (Агфа, Бакар, Ернест, Јенки, Кора, Крига, Ласал, Метан, Одол,Сто-Сто, Стриц, Хука, Чика Бранко);
2. Рачић Драгослав-11 (Вито, Ђорђе, Живојин, Јо-Јо, Матић Д., Мики, Милан, Милетић, Оркан, Трента, Шеф);
3.Ђуришић Павле-11 (Берта, Гам-бето, Ђузепе, Каудал, Кам-Кам, Јупитер, Мандушић, Муња, Ороз, Парзи, Фернандо);
4.Раковић Предраг-10 (Фрике, Брент, Дов-Дов, Кар-Кар, Марс, Масеј, Пре-Пре, Флеш, Франц, Фри-Фри);
5. Јовановић Љубомир-Патак-10 (Барон, Бакал, Громо, Лојд, Матеја, Миховил, Паче, Патак, Платон, Фанг);
6.Новак Карл-10 (Бор, Виг-виг, Дадач, Ицо, Колбен, Лесковар, Лудвиг, Милан, Ћосић, Миро-слав);
...
Трифуновић Мирослав (Асен, Дитрих, Блац, Дроња, Кошава, Тајфун, Титаник);
Михаиловић Драгољуб-Дража (Драгче, Ђока, Ханс, Чика Ђока, Чича, Шарл Дуз);

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Где си ово нашао?
Одговори

(04-01-2017, 11:07 PM)Бенито Пише:  Где си ово нашао?
Нашао сам и пар сумњивих података, нпр. Кондор без лажног имена, Лалатовић, Никола Калабић- Стриц а не Милан Калабић,...
http://www.znaci.net/00001/60_1_14.pdf

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Милославе, да ли ово испада да је Зечевић, ипак, прегледао комплетну архиву у АВИИ?
Изненађен сам да је Раковић имао толика имена. За Дачу сам мислио да је имао два, а испада четири. За Остојића сам знао за 6-7, али 13???Љутко
Одговори

(05-01-2017, 12:07 AM)Бенито Пише:  Милославе, да ли ово испада да је Зечевић, ипак, прегледао комплетну архиву у АВИИ?
Изненађен сам да је Раковић имао толика имена. За Дачу сам мислио да је имао два, а испада четири. За Остојића сам знао за 6-7, али 13???Љутко

Није Зечевић, то су робијаши - четници и други, у Билећи после рата пописивали шифре.
У Дражи 2 као додатак објавио сам шифре четника. У основи ово, са неким изменама и допунама. Овако из прве, рекао бих да је Марс био Милош Марковић, а не Раковић.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним