Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 4.89 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Априлски рат 1941.
#85

(22-03-2017, 12:37 PM)ватхра Пише:  Наши ловци Ме-109, Харикен и ИК-3 јесу били савремени, међутим били су слабији од немачких Ме-109. Немачки ловци су имали јачи мотор и већу брзину, имали су запаљиву муницију и што је најбитније њихови пилоти су били и боље обучени, и имали су већ ратног искуства. Тако да су немачки ловци ушли у тај сукоб са знатном премоћи.

(21-03-2017, 07:47 PM)Andrejevic Пише:  Да додам нешто везано за артиљерију.
Ово је топ Шкода 8цм/7.65цм вз 30 - један од одличних и најбољих топова.У нашој војсци био је обележен са М28.Наша војска је наручила је 300+100 комада са по 1000 граната на цев.Ови топови могли су да се користе за удар на пешадију,тенкове,али и за ПВО.Наша војска их је стално хвалила,али и сотале Шкодине топове,уз речи да су једни од најбољих у свету,а и били су то.Једина мана му је била да је лафер био мало тежак(због потражње да може да се користи за ПВО) и имао је дрвене точкове,што значи да је зависио од коњске вуче.Било је примерака са гуменим точковима тако да су камиони могли да их вуку,али наша војса то није учинила.
[Слика: skoda_01.jpg]
[Слика: skoda_02.jpg]
Е ако ти је ово ПА топ онда стварно...

Имаш неке слике нашег топа овде.
https://forum.axishistory.com//viewtopic...6&start=45

Ја сам се консултовао са професионалцима о овом топу,и сви су ркели сито.Тражено је да може да послужи и за ПВО(иако никад није коришћен за ПВО,барем ми они људи нису пронашли никакву информацију да ли га еј нека земља тако користила,а и нису били у тој обавези да траже о другом земљама),осим тога и погледај га,види се да може да подигне цев дотса високо.Мане ус му биле да је баш због те ПВО одлике лафер био претежак,а и ти дрвени точкови су велика мана.

Наши ИК-3 су били спорији,али су могли да манефришу и да праве окрете и тако доспеју иза непријатеља.Што се тиче запаљиве муниције,ту си управу,нисмо напунили авионе са запаљивом муницијом.За Харикене нисам спомињао да су били међу најбољима,а за Ме 109,Немци нису успели да уоче разлику између наших и њихоцих све док им се нисмо приближили.

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори
#86

Плава Смрт

[Слика: do17k-art.jpg]

"Glavni udar Nemačke i njenih pomagača u zoru 6. aprila krenuo je iz Bugarske, usmeren na najjužniju od tadašnjih devet banovina, Vardarsku. Tamo se nalazio Treći bombarderski puk, sa šezdeset dvomotornih bombardera „dornije 17”, jedna od naših najboljih i najsnažnijih jedinica. Na nesreću, na ključnim mestima bili su simpatizeri neprijatelja. Naime, iako je još ranije dobio naređenje da trideset aviona s izloženog skopskog prebaci na pomoćna letelišta, tamošnji pukovnik Gorjup nije preduzeo ništa. Štaviše, veče uoči napada svima je dao slobodan izlazak u grad, ostavljajući nezaštićene avione uredno poređane jedan do drugog. Ujutro su ih Nemci zbrisali, ostavivši iza sebe tek šačicu čitavih mašina i strašan nered. U tren oka polovina puka pretvorena je u prah i pepeo.
Dok se to dešavalo, njegov drugi deo, smešten u okolini Prištine, reagovao je mnogo pribranije. Čuvši za propast u Skoplju, tek probuđeni major Branko Fanedl i njegov štab odlučili su da odmah uzvrate, i uskoro su svi raspoloživi avioni tutnjali niz pistu kroz prohladno prolećno jutro. Vinuli su se ka granici, odakle su kilometrima duge kolone tenkova i vojnika neprijatelja već vijugale drumom. Kada su na nebu ugledali naše bombardere, mora da su pomislili da su njihovi sopstveni, jer u silnom iznenađenju gotovo da nisu opalili ni metka.
U prvom napadu u ratu više od dva tuceta hitrih „dornijea” zasulo je neprijatelja kišom bombi. Načinivši pravu pometnju, neokrznuti jugoslovenski avioni vratili su se nazad, gde su brzo ponovo naoružani, pa su opet pojurili u borbu. Utisak koji su ostavili na prisutnog nemačkog ratnog izveštača slikovito opisuje nadimak koji im je nadenuo – „plava smrt”, po boji kojom su bili odozdo ofarbani." (,,Kad je nebo gorelo "- Zoran Mudrić, Politikin Zabavnik broj 3227, 2013.god. )

Текс там прекопирао,па није искуцано ћирилицом.

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори
#87

Андрејевићу,

противавионски топови осим велике елевације морају да имају и постоље које омогућава азимут дејства од 360 степени. Не знам који ти је професионалац рекао да је на сликама које си поставио ПА топ кад је очигледно да није.

Овако изгледа ПА топ М28 на положају.
   
Одговори
#88

(22-03-2017, 04:45 PM)ватхра Пише:  Андрејевићу,

противавионски топови осим велике елевације морају да имају и постоље које омогућава азимут дејства од 360 степени. Не знам који ти је професионалац рекао да је на сликама које си поставио ПА топ кад је очигледно да није.

Овако изгледа ПА топ М28 на положају.

Никада нисам рекао да је то ПА топ.
Рекао сам да су пројектанти захтевали да има могућност да поред стандардне против-пешадијске и против-тенковске ватре,има могућност и ПВО.
Да ли је коришћен у нашој војсци као ПВО-није,већ као сви остали топови.
Био је један од одличних топова и стално су га војници хвалили.

Наша војска је оваквих топова поседовала 300+100 са по 1000 граната за сваку цев.
Да ли су неки претворени у ПА или су посебно наручени ПА топови,проверићу.

[Слика: vz28.jpg]

Ево слике да видиш колика му је била елевација - одлична.
Пошто нема постоље,шансе да уопште погоди нешто су мале,али ако је у подножју неког брда,може да гађа врх тог истог брда.

Тако да смо се погрешно разумели.Ствар је у томе да топ има одличну елевацију,али шансе за погодак су мале.Међутим и за толико добру елевацију се сигурно нажла примена,на пример ово што сам навео.

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори
#89

Андрејевићу, то што неко оруђе има велику елевацију га не квалификује за противавионско дејство. Ова слика коју си изгуглао и поставио није м.28, већ нека глупава адаптације из 1. СР.

КЈ није купила 300+100 топова м.28. Купила је 300 пољских топова м.28 и 100 ПА топова са истом ознаком м.28. То су потпуно другачија оруђа, иако су калибар и модел исти.

Прочитај неке основе о артиљерији, не разумеш основне ствари па напишеш глупости.
Одговори
#90

-Цитирам првог човека:

"Top je bio odličan, jedino mu je lafet bio malo pretežak, zbog zahteva MVM da može da se koristi i za PVO. U VKJ je nosi oznaku M28, a kako drugačije sa Škodinim topom, a bilo ih je naručeno 300+100 komada sa po 1.000 granata na cev."

-Цитирам другог човека:

"Топ 8цм/76,5мм вз30, а код нас М28, био је савремен топ. L цеви мислим 54 калибра, велика почетна брзина зрна. Затварач мислим хоризонтални клинасти. Отвор на штиту показује да је елевација била веома велика (можда чак и 75*) с намером да се користи и као ПА оруђе. Ипак, ретки су били топови који су истовремено могли бити одлична и пољска и ПА оруђа. Не знам колико их је било. Можда су неки после рата пребачени у обалне батерије. Дрвени точкови показују да није био предвиђен за моторну вучу, што је велика мана. Могуће је да је склоп цеви баш овог топа искоришћен за прототип ПТ топа 76мм, који је остао 1941. у опитном примерку."


-Ништа ја не говорим на своју руку,већ оно што су други људи кои су проучавали те теме рекли.

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори
#91

Имаш на нету сасвим пристојну литературу, што цитираш неке форумаше који немају појма о чему говоре.
https://www.academia.edu/9973449/Branko_...ograd_2014
Одговори
#92

(22-03-2017, 08:06 PM)ватхра Пише:  Имаш на нету сасвим пристојну литературу, што цитираш неке форумаше који немају појма о чему говоре.
https://www.academia.edu/9973449/Branko_...ograd_2014
Цитирм да не испадне да сам ја то на своју руку излупетао.

А што се тиче самог топа,сви ћемо се сложити да је био одличан.

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори
#93

Цитат:Хитлер случајно напао Југославију?

Према новој верзији догађаја до које су дошли немачки историчари претражујући архиве пре тачно годину дана, Адолф Хитлер заправо није ни након војног пуча планирао напад на краљевину Југославију.
До бомбардовања је ипак дошло 6. априла 1941. године када су немачки пилоти који су кренули у напад на Грчку, заменили грешком мапе па су уместо Грчке почели да бацају бомбе на Београд. (због тога напад без објаве рата?) Тако је Хитлер тада био принуђен да, када је већ штета учињена, настави са нападом.
Остало је забележено да је на крају ипак био задовољан уметнинама које су његови војници донели из Југославије у Немачку па је и поред грешке овај напад прогласио веома успешним. Грешка је прикривена како нацистичку Немачку не би сматрали неозбиљном, а њену војску аматерском. Пилоти који су направили ову грешку, нестали су 1. априла наредне 1942. године како у извештајима стоји, ''у акцији''.

Са фејсбук странице Историјске занимљивости.
Одговори
#94

А Сипски канал?
Одговори
#95

Немојте веровати баш свему што прочитате.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори
#96

Исто тако савезници нису хтели да бомбардују Србе него су случајно промашили.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори
#97

(01-04-2017, 03:52 PM)Николај Пише:  Немојте веровати баш свему што прочитате.

Јел се ово на мене односило? Smile
Зар није Сипски канал био још пре почетка бомбардовања?
Одговори
#98

(01-04-2017, 10:20 PM)Павле Пише:  Зар није Сипски канал био још пре почетка бомбардовања?


Јесте, негдје иза поноћи, у првим сатима 6.Априла, а бомбардовање креће од 06 сати.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним