Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 4.89 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Априлски рат 1941.

(06-04-2019, 04:54 PM)Николај Пише:  Чуо сам да затварају Музеј ваздухопловства у Сурчину и да земљиште треба да припадне неком од министарстава. Не знам да ли је то тачно и шта ће бити са експонатима. Од ових хохштаплера се све може очекивати, па и да их распродају некоме и ставе паре у џеп. А има и те како вредних примерака тамо.

То су само трачеви. Музеј и даље постоји, али ситуација је далеко компликованија.

До скоро су постојала два дела МЈВ - цивилни и војни. Први проблем је што нису добро правно дефинисани. Некад су их ЈАТ и аеродром спонзорисали, али сад је ту другачија ситуација. Војска више не може по закону да држи музеје, тако да је и са те стране компликовано.

Музеју је потребно да се среди фасада и зграда, а то је велика инвестиција. Зато се ником и не мили да га преузме. Требало је да га узме Музеј Науке и Технике, под окриљем града, чиме би се решио правни статус и финансирање, али је град одустао од тога (доноси трошак и пуно посла).

Овим променама сада постоји само један музеј, под окриљем војске. То је нека промена на боље, јер је пре баш било хаотично.
Други проблем је што је доста грађе несређено, непописано итд. Доста експоната се не чува у добрим условима.
Одговори

Немци о Априлском рату 1941: Јуначки отпор српске војске
Док се у социјалистичкој Југославији, па и данас, писало и пише о “срамном поразу“ Априла 1941, Немци су то видели другачије. „У реону Лапова, маса српских трупа се појављује са тешким оруђима. Изгледало нам је, да са нашим предњим деловима оклопних оруђа нећемо успети. Овде је, постигнут врхунац српских противудара. Настаје са свих страна отварање непријатељске ватре на наше предње делове. Српска артиљерија са својим широким цевима туче по нама, а митраљеска и пушчана ватра се такође умешала“ – извештавала је, примера ради, Оклопна група “Клајст“.
Само Струмички одред уништио је 14 немачких тенкова. Ко зна да је у Априлском ртау уништен и један немачки тенк?
ПИШЕ: Милан СТАРЧЕВИЋ
ЦЕЛИ ЧЛАНАК:
http://www.pogledi.rs/%D0%BD%D0%B5%D0%BC...%BE%D1%80/
Одговори

Има још 15 уништених тенкова која се могу наћи у једном тексту о Априлском рату.

"Отпор је пружан јужно од Београда, али ограничених размера и могућности. Немци су у борбама са
Книћким одредом, код села Драгобраћа, изгубили седам тенкова. Руднички (Горњомилановачки) одред код села Баре уништио је пет немачких тенкова. Једанаеста немачка оклопна дивизија морала је код села Марковца да сломи отпор јединица Дунавске дивизије."

др Миљан Милкић, "Априлски рат - 12 дана отпора", Одбрана, Специјални прилог 166, стр. 13

"Здружени одред из састава 11. немачке оклопне дивизије је преко Наталинаца око 13 сати изненада упао у Тополу, где се развила улична борба, која је трајала до 15.30 сати. Према извештају команданта југословенске Шесте армије, у току борби неколико југословенских тенкова извршило је противнапад и зауставило немачки напад. Сам командир ескадрона брзих борних кола мајор Душан Радовић успео је, према сведочењима, да уништи три немачка тенка и командно оклопно возило, али
је приликом напуштања свог погођеног и запаљеног тенка покошен митраљеском ватром".

др Миљан Милкић, "Априлски рат - 12 дана отпора", Одбрана, Специјални прилог 166, стр. 25

Текст се налази на следећем линку

http://www.odbrana.mod.gov.rs/specijalni...%20rat.pdf
Одговори

Има пример када је негде, не сећам се где, један од четири тешка моторизована пука (један од она прва два са артиљеријом која се монтирала на постоље) био негде и када је наишла немачка колона тенкова, друга јединица која је била близу ток пука је са својим противтенковским топовима уништила пар тенкова и немци су се повукли.

А типичан пример уништавања немачких тенкова је бобмардовање близу Страцина 6. арпила, више од половине 3. бомбардерског пука (34 бомбардера) је бомбардовало немачку колону и том рпиликом је уништено преко 40 немачких тенквоа и оклопних возила, а мртвих и рањених је било преко стотину.

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори

Највећи проблем у априлском рату је био што су многе јединице изгубиле везу са другима и нису знали шта они раде. Морнари са потопљених монитора су погунули јер су пролазили испод моста у Београду баш кад је он миниран.
Одговори

УСПОМЕНА НА БОЖИДАРА ЖУГИЋА: Официра памте и Словаци

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81...-i-Slovaci
Одговори

(13-08-2019, 10:06 AM)Mitic Пише:  УСПОМЕНА НА БОЖИДАРА ЖУГИЋА: Официра памте и Словаци

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81...-i-Slovaci

Да ли неко има информације о Божидаровој браћи? Имао jе 3 брата. Неки извори говоре да су били партизани, неки да ду их партитани убили као националисте. А могуће је обоје, да су били у партизанима на почетку рата, а да су их убили као неког ко се није слагао са њима. Опет, успјех је што је мајка Мара подигла Божидару споменик 60тих година, кад је то било тешко изводљиво, поручнику краљевске војске...
Одговори

Одговори

ЈЕДНА ВОЈНА ЈЕДИНИЦА У РАТУ

(Из дневника)

(Наставак и крај)

14. април 1941.

......

Одмах сам написао акт к-ту овог батаљона, адресујући га:
“К-ту 3 батаљона 31 допунског пука”, у коме сам му објаснио
ситуацију и замолио га да ми најхитније пошаље један вод вој-
ника за непосредну заштиту и обезбеђење топова. Случајно сам
погледао дурбином на положаје изнад Суве Реке. На превоју
Дуље, отприлике на даљини 10-12 км., угледао сам немачку мо-
томеханизовану колону, где пуном брзином (30-40. с.) јури дру-
мом к нама. Командовао сам да се топови спреме за паљбу и из-
дао кратку заповест за борбу.

.......

Колона је била састављена од лаких и средњих тенкова,
оклопних аутомобила, камиона и моторцикла. Сем тога, био је и
известан број топова тежег калибра вучених тракторима. Возила
у колони била су измешана. Наизменично по групицама кретали
су се лаки и средњи тенкови и оклопни аутомобили, а између сва-
ке групе 3-4 моторцикла и по где који камион са војницима.

Моторцикли су, већином, били са приколицама, и поред возача у
њима је било обично још по два војника. Колона је била врло ду-
гачка, јер, када је чело колоне стигло до касарне жанд. вода у
Сувој Реци, зачеље борачког дела још није било изашло на Дуље
(удаљено 10-12 км.), него су га тек почели прелазити топови ву-
чени тракторима. Отстојања у колони била су мала.

Првобитна ми је намера била да ватру отворим тек када
чело колоне буде излазило из Суве Реке, те сам као прву обележ-
ну - реперну тачку био дао мост на предњој ивици Суве Реке
на одстојању 900 м.
.......

Челни тенк (средње величине) приближавао се топу, који
је био на друму. Чим се тенк помолио иза окуке-кривине, нишан-
џија је опалио. Тенк је погођен и запаљен. Овде је одстојање би-
ло испод 100 м.

Са неколико метака смо уништили-запалили један тенк испред
школе и један оклопни аутомобил иза школе.

............

Резултат борбе моје јединице овога дана био је следећи:

а) Непријатељу - Немцима смо уништили потпуно: 18 тенко-
ва, 5 оклопних аутомобила, 1 камион с војницима, 1 моторцикл и
неколико митраљеза. Сем тога оштетили смо им више тенкова и
нанели им доста губитака у људству. Нарочито треба напомену-
ти да се веома мали број посаде спасао из запаљених тенкова и
оклопних аутомобила.
б) Моја чета имала је следеће губитке: потпуно је униште-
но шест одељења (шест топова са послугом), штабни део чете, ве-
ћи део мунициског вода и већи део коморе. Боље речено, униште-
но је све оно што је узело учешћа у борби. Само код Суве Реке
погинуло је 27 људи (подофицира, каплара и редова) од борбе-
ног дела укључујући и два носиоца муниције. Остали смо живи:
ја, поднаредник Љубомир Томашевић и редов Никола Вукиће-
вић, али сваки са по неколико рана.

.....

15. април

У штаб команде Метохиских трупа стигао сам и јавио се на-
челнику штаба. Овде ми је саопштено следеће:

а) Да ме је Командант предложио за унапређење у виши чин
и за одликовање орденом Карађорђеве звезде с мачевима.
б) Да су моја два одељења, под командом поднаредника Сло-
бодана Белића, запалила 7 немачких тенкова код Призрена. Да
је поднаредник Белић теже рањен, али се извукао и већ је сти-
гао у село Крајак и да ће ускоро стићи у Ђаковицу у болницу.
Да поднаред. Белића предложим за унапређење и одликовање.

Михаило Ј. Шурбатовић

Извор: Гласник српског историјско-књижевног друштва "Његош", СВЕСКА ЧЕТВРТА — ДЕЦЕМБАР 1959, стр. 75-76, 79, 81-82
Одговори

Је ли ове борбе ико игде поменуо?
Одговори

(05-12-2019, 11:35 AM)Милослав Самарџић Пише:  Је ли ове борбе ико игде поменуо?

Стварно не бих знао. Можда неко од чланова форума зна да ли је неко поменуо ове борбе. Можемо да сачекамо Бенита.

Ево, са овог линка може да се скине четврта свеска гласника "Његош" у коме су описане ове борбе. Погледати стр. 75-83, у питању је девето поглавље "Једна војна јединица у рату - Михаило Ј. Шурбатовић"

http://www.mediafire.com/file/yra7sdbhza...f.pdf/file
Одговори

Иначе током рата био је у Дражиној ВК. А после рата у програму Аполо...
Одговори

(21-11-2019, 12:09 AM)ЈВуО-КГ Пише:  

Ваља ли ово шта? У преводу, вриједи ли одвојити вријеме за гледање?
Одговори

(05-12-2019, 09:45 PM)ХраброСрце Пише:  
(21-11-2019, 12:09 AM)ЈВуО-КГ Пише:  

Ваља ли ово шта? У преводу, вриједи ли одвојити вријеме за гледање?
Да погледа неко, па да Ти преприча? Јок
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним