Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милутин на ломачи

Свашта сам прочитао, али, да је Србија постала тоталитарна држава тек ПОСЛЕ Титове смрти, и то захваљујући пре свега ''Књизи о Милутину'' Данка Поповића, па још кад је све то одбрањена докторска дисертација - изненађењима никад краја:
https://www.pogledi.rs/sorosevci-u-borbi...28291.html
Одговори

Данко Поповић је велики српски писац. Његову књигу "На крсту и раскршћу" сваки Србин треба да прочита, гдје описује највећу трагедију нашу - сеобе, од 6. вијека до данас. У њој иначе и помиње период када је Тито "селио" Србе под земљу, на Сремском фронту, Понору и Словенији, као и Пасја гробља, Црну тачку итд. Наводи да је од уласка Тита у Београд, па до краја грађанског рата, у Србији убијено око 110 000 људи од стране комуниста.
Одговори

Ово за Тита је сасвим нормално, они који су га на власт довели, испоштовали су га до самог краја. Он је био недоношче блоковске поделе света. Колико ја знам, на његовој сахрани су били скоро сви владари света, осим Пиночеа. Ако неко зна још неко име, нека наведе.
Књигу читао нисам, нити ћу. Почињао сам пар пута, Данко је врло лош писац. А оно што нисам схватио - да ли је то просрпска или антисрпска књига?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Књига о Милутина је одлична. Ову другу нисам читао, али Романија ме сад баш заинтересовао.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(13-04-2015, 10:46 PM)Vlad Alekš Пише:  А оно што нисам схватио - да ли је то просрпска или антисрпска књига?
Античетничка. Smile
Пре свега због описа Калабића.
Одговори

(14-04-2015, 12:46 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(13-04-2015, 10:46 PM)Vlad Alekš Пише:  А оно што нисам схватио - да ли је то просрпска или антисрпска књига?
Античетничка. Smile
Пре свега због описа Калабића.

Дакле, антисрпска. Smile

Одговори

E ja pomislih tema o Milutinu Mlađenoviću nekada redovnom članu ovog foruma...

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Мислим да је визура да је књига о милутину античетничка и антисрпска погрешна.Књига није писана 2015. већ осамдесетих.И не можете очекивати да испадане као књига коју би написао неки реални историчар данас.Нисам је читоа скоро, али што се тиче описа неких четника, сигурно је било и таквих колико се сећам.
А с обзиром да је књига свакако антикомунистичка, а ако је сложити се с вама да је и античетничка, шта је онда, у коју обједињавајућу категорију можемо да је сврстамо?
Одговори

Свакако је одраз тог времена, а ми смо оно рекли уз смајлије.
Одговори

(25-04-2015, 04:12 PM)Чеда Пише:  А с обзиром да је књига свакако антикомунистичка, а ако је сложити се с вама да је и античетничка, шта је онда, у коју обједињавајућу категорију можемо да је сврстамо?

Ko je bio antikomunista, a plašio se Dražinog militarizma? Čiji je nemački otac bio zemunski mesar, a on dobio stipendiju zahvaljujući Bogdanu Popoviću? Ko je bio i u kraljevoj i u Titovoj vladi? Smile

Одговори

(13-04-2015, 10:46 PM)Vlad Alekš Пише:  Ово за Тита је сасвим нормално, они који су га на власт довели, испоштовали су га до самог краја. Он је био недоношче блоковске поделе света. Колико ја знам, на његовој сахрани су били скоро сви владари света, осим Пиночеа. Ако неко зна још неко име, нека наведе.
Књигу читао нисам, нити ћу. Почињао сам пар пута, Данко је врло лош писац. А оно што нисам схватио - да ли је то просрпска или антисрпска књига?

По чему се закључује да ли је неко добар или лош писац?

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

(09-12-2021, 01:37 PM)sagus Пише:  
(13-04-2015, 10:46 PM)Vlad Alekš Пише:  Ово за Тита је сасвим нормално, они који су га на власт довели, испоштовали су га до самог краја. Он је био недоношче блоковске поделе света. Колико ја знам, на његовој сахрани су били скоро сви владари света, осим Пиночеа. Ако неко зна још неко име, нека наведе.

По чему се закључује да ли је неко добар или лош писац?

Da li pise stvari koje podizu moral drustva ili ga srozava. Stil je nebitan, kao i pismenost. Mislim tako je za mene, ali za vecinu nije.
Одговори

(11-04-2015, 03:04 PM)Милослав Самарџић Пише:  Свашта сам прочитао, али, да је Србија постала тоталитарна држава тек ПОСЛЕ Титове смрти, и то захваљујући пре свега ''Књизи о Милутину'' Данка Поповића, па још кад је све то одбрањена докторска дисертација - изненађењима никад краја:

Милославе, пошто не може сад да се отвори, када будеш у прилици, реафирмиши овај текст, па да видимо каква су данас размишљања, после пуних 8! година. 
У међувремену, скоро се појавила монодрама "Књига о Милутину", у извођењу познатог глумца Ненада Јездића. Премијера је била у Ваљеву, а пре представе, публици се обратио лично владика Ваљевски, што је заиста преседан, јер се од доба почетка владавине титоиста па до данас, никада или ретко када десило да је неко од владика СПЦ говорио пре неке представе, јер се у театру сви ангажовани, а поготово редитељи и глумци сматрају, да тако дефинишемо, "ванинституционалним уметницима", односно уметницима чија је једина припадност еснаф, односно да су позоришта "храмови уметности" који не подлежу "јурисдикцији храмова било којих других религија".
Самим тим, може се отворено рећи, да је СПЦ заузела изузетно позитиван став према целокупном делу Слободана - Данка Поповића, а поготово према књизи "Књига о Милутину".
Изузетно добро познајем ту књигу, јер сам је више пута читао, и анализирао. Ради се о књижевном делу које има идеолошке амбиције, и то је потпуно очигледно, па је занимљиво како то СПЦ прихвата управо то књижевно дело као неку врсту "општеприхваћене културне и духовне вредности" и пропагира га у јавности као јединствено или посебно дело које "сваки Србин* "мора да прочита ".
Мислим да је одавно сазрело време да се направи један научни скуп, а најбоље би било у САНУ, или можда управо у Патријаршији у Београду, само о једној књизи, а то је "Књига о Милутину ".
Одговори

Поставио сам поново:
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним