10-06-2018, 03:50 PM
(10-06-2018, 08:59 AM)Шумадинац Пише:(09-06-2018, 07:36 PM)Јеремија Пише:(02-05-2018, 11:28 PM)Шумадинац Пише:
Не знам шта би сад рекао Оливер Ивановић да је жив. Мислим, после оноликог прогона, претњи и понижавања од стране режима, сигурно би имао другачији став.
Иначе, беспредметно је коментарисати Иринеја, Артемија или садашњег патријарха. Руку под руку иду са режимом па ма који да је. Како ономад са комунистима тако и данас са вучићевцима.
Најпосле, ако Артемије није битан не знам зашто се полемише о њему и после толико времена?
Одговор знам а претпостављам да га слуте и многи Срби који се не ловеве на бућкање попут сомова.
Јавности је вешто подметнуто да је бивши Владика Артемије наводно разрешен дужности епархијског архијереја "због тога што је Џозефу Бајдену ускратио благослов да посети Дечане". Колико ми је познато, Бајден није ни тражио никакав благослов од бившег Владике Артемија да посети Дечане, па отуда није ни могао да му "ускрати благослов". Затим, ниједном грађанину било које земље света није потребан никакав посебан благослов да би посетио било који храм, па и Манастир Дечани.
Дакле, више је него јасно, а то могу да посведоче сви епископи Српске Цркве, да одлука Сабора о разрешењу тадашњег Владике Артемија нема никакве везе са његовим противљењем Бајденовој посети Дечанима. Те две ствари нису повезане чак ни на нивоу теоријског модела.
Неистините и тенденциозне тезе свесно пласирају они који се, без обзира на чин и звање, у данашњим условима стављају мимо Цркве и против Цркве, а познато им је да због Бајденове протоколарне посете било ком манастиру СПЦ не би био смењен ни игуман, а камоли владика.
Неистините су и тезе да је бивши Владика Артемије разрешен "због противљења Ватикану и због тога што су неке српске владике купљене папиним новцем". Такве неистините тезе су свесно уперене против свих осталих српских владика, јер се намеће погрешан закључак да се само бивши Владика Артемије "противи Ватикану", а да се други наводно не само саглашавају са Ватиканом него, како погрешно наводе, "хрле у наручје римског папе".
Међутим, такви пропагандисти не знају да је бивши Владика Артемије пре неку годину писао писмо Ватикану. Писмо је, наравно, било везано за Косово и Метохију, али је прекршен поредак у начину комуникације. Да не говорим о томе да је бивши Владика Артемије и од протестаната примао хуманитарну новчану помоћ, о чему постоје сведоци, али никад никоме није пало на памет да каже да је тадашњи Владика Артемије "купљен протестантским новцем". А када би знали суштину овог црквеног проблема онда би знали да саборска одлука о тадашњем Епископу Артемију представља милост, а не правду.
Јел неки виц из Бљуца?

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.