Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 4.33 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Равногорски сабор

(10-05-2021, 03:30 PM)Шумадинац Пише:  
(10-05-2021, 02:58 PM)Mario Пише:  
(10-05-2021, 12:20 PM)Александар Динчић Пише:  Ма да ли ја видим Косту Пећанца на једној фотографији (на застави)?

Добро видиш брале Smile

Чисто едукације ради.... Зна ли неко од тих омладинаца зашто се уопште иде на Равну Гору?
Друго, зашто нема Недића и Љотића поред Пећанца на застави?

Прво питање. Знају.
Друго питање. Нема Недића и Љотића зато што организација Српских Четника са подмлатком "Четничке Омладине" негује и чува изворно четништво из 1903 па до данас. Дакле, за нас четништво није почело 1941. године већ доста раније. Да не схватите погрешно одговор, нисам дрзак нити ироничан, но вам износим програм организације. Иначе смо и ајде слободно могу рећи признати од стране старих четника са Равне Горе, међу њима је и Перица Совиљ са ким је наш командант имао састанак путем видео линка пре два дана.
Исто тако немамо проблем ни са Недићем ни са Љотићем, наш слоган је Уједињење или смрт! Доста је било поделе међу нама, јер за комунисте ми смо сви исто, па дајте онда да и ми за себе будемо сви исти!

[Слика: image.jpg]
Одговори

(10-05-2021, 02:59 PM)Kaludjer Пише:  
(10-05-2021, 01:59 PM)Бенито Пише:  Био је Чеко Дачевић. Били су још многи које ниси поменуо, а познатији су од ових које си поменуо. Уосталом, то и није толико важно...
Стотинак хиљада биће када то буде манифестација иза које ће стајати држава.

Можда су познатији, али су свакако невидљивији. Поменуо сам оне који су тог дана горе извели или имали какву-такву организацију. Јесте било их је можда заједно око 100-200, а колико људи имају ти познатији, и ко су у опште ти познатији.? Мандо је био по мени једини уз Недељка Видаковића прави војвода, на жалост и један и други нису међу нама, можда још Брне, не знам заиста ко су остали, мислим да сам видео још и Радета Чубрила онаку у пролазу, али мислим није постројавао јединице. Оно што сам хтео да кађем јесте да су и ове организације одавале пошту свака за себе, а због чега су се и зашто посвађали то боже сачувај не знам. Ево да поменем и нашег брата Јаћима Јотића из Пилатовића, код њега је у штабу одреда Милутин Јанковић увек срдачно и домаћински, и да поменем и Срђана Бабовића и са њим сам се поздравио, њега многи данас исмевају, срам их било, он се барем бори како зна и уме, сви су га избегавали, нико није смео са њим да се фотографише.
Калуђеру, хтео сам само да кажем да је било добро, у односу на много година раније. Ко је био да је био нек је био, на здравље и на Спасење.
ПС не мешај те јунаке из РС са неким другима, ако можеш...
Одговори

(10-05-2021, 01:59 PM)Бенито Пише:  Био је Чеко Дачевић. Били су још многи које ниси поменуо, а познатији су од ових које си поменуо. Уосталом, то и није толико важно...

Шта му значи то Чеко?

(10-05-2021, 12:20 PM)Александар Динчић Пише:  Ма да ли ја видим Косту Пећанца на једној фотографији (на застави)?

Добро видиш брале Smile

Зашто сте баш Пећанца изабрали? У реду, нека сте, али могли сте да ставите још неког, нпр. Бабунског.
Одговори

(10-05-2021, 04:02 PM)Антитоталитаран Пише:  

Шта му значи то Чеко?

Добро видиш брале Smile

Зашто сте баш Пећанца изабрали? У реду, нека сте, али могли сте да ставите још неког, нпр. Бабунског.

Па није само Пећанац ту Smile Имамо и Воју Танкосића, ставићу слику чим нађем неку лепу фотку са њом. Следећи је Довезенски, Бабунски, Војин Поповић, Бирчанин, Скопљанче, Василије Трбић, Мицко Крстић и наравно Дража
[Слика: 164813892-139561344756939-2923560855031845569-n.jpg]

[Слика: image.jpg]
Одговори

Баш лепо. Свака част!
Одговори

(10-05-2021, 04:10 PM)Mario Пише:  

Шта му значи то Чеко?

Добро видиш брале Smile

Па није само Пећанац ту Smile Имамо и Воју Танкосића, ставићу слику чим нађем неку лепу фотку са њом. Следећи је Довезенски, Бабунски, Војин Поповић, Бирчанин, Скопљанче, Василије Трбић, Мицко Крстић и наравно Дража

А где вам је Милош Велики? Нема везе што није Карађорђевић. За време рата је комбинована тактика Карађорђа, али и Милоша. Писали смо о томе на овом форуму. И Милош је био велики војсковођа и још већи дипломата.
Одговори

Чеку је то надимак. Тако бар стоју у Наредби којом Чеку Шешељ одузима звање.
У Књизи "Српски четнички покрет" Војислава Шешеља (примерак који имам је издање штампа 2003) на страни 534. (где преноси Наредбу број 124. од 13. маја 1993. године) стоји да између осталих у звање српског четничког војводе проглашава Дачевић (Радоша) Милику Чека, рођеног 16. фебруара 1957, у Никшићу, стоји даље да је Чеко четнички мајор, који учествује у операцијама у Негославцима, Ориолику и Бераку, да је на Петровој гори исказао велику храброст и јунаштво, да је учествовао у ослобађању Вуковара где бива рањен, да се нарочито истакао у борбама око Радничког насеља, да је ратовао и у Шидским Бановцима, а да његове јединице учествују и у борбама око Вишеграда и Рудог, те да се одлликује изузетном храброшћу и јунаштвом.

Занимљиво је и то да је Шешељ чеку ОДУЗЕО звање непуних годину дана касније пошто му је звање доделио и то Наредбом број 156. од 20. априла 1994. године. На страни 538 и 539 књиге Српски четнички покрет, наводи се да је због непоштовања и неизвршавања одлука Централне отаџбинске управе, рушења угледа Српске радикалне странке, губљења части и поштења, непоштовања кодекса четничких војвода, издаје СРС, СЧП итд.............ДОНЕО ОДЛУКУ ДА ОДУЗМЕ ЗВАЊЕ и Мирославу Вуковићу званом Челе, Милики Дачевићу ЗВАНОМ ЧЕКО, Љубиши Петковићу и Славку Црнићу.

(11-05-2021, 08:22 AM)Kaludjer Пише:  

Шта му значи то Чеко?

У Књизи "Српски четнички покрет" Војислава Шешеља (примерак који имам је издање штампа 2003) на страни 534. (где преноси Наредбу број 124. од 13. маја 1993. године) стоји да између осталих у звање српског четничког војводе проглашава Дачевић (Радоша) Милику Чека, рођеног 16. фебруара 1957, у Никшићу, стоји даље да је Чеко четнички мајор, који учествује у операцијама у Негославцима, Ориолику и Бераку, да је на Петровој гори исказао велику храброст и јунаштво, да је учествовао у ослобађању Вуковара где бива рањен, да се нарочито истакао у борбама око Радничког насеља, да је ратовао и у Шидским Бановцима, а да његове јединице учествују и у борбама око Вишеграда и Рудог, те да се одлликује изузетном храброшћу и јунаштвом.

Занимљиво је и то да је Шешељ чеку ОДУЗЕО звање непуних годину дана касније пошто му је звање доделио и то Наредбом број 156. од 20. априла 1994. године. На страни 538 и 539 књиге Српски четнички покрет, наводи се да је због непоштовања и неизвршавања одлука Централне отаџбинске управе, рушења угледа Српске радикалне странке, губљења части и поштења, непоштовања кодекса четничких војвода, издаје СРС, СЧП итд.............ДОНЕО ОДЛУКУ ДА ОДУЗМЕ ЗВАЊЕ и Мирославу Вуковићу званом Челе, Милики Дачевићу ЗВАНОМ ЧЕКО, Љубиши Петковићу и Славку Црнићу.

Занимљиво је и то да је Шешељ чеку ОДУЗЕО звање непуних годину дана касније пошто му је звање доделио и то Наредбом број 156. од 20. априла 1994. године. На страни 538 и 539 књиге Српски четнички покрет, наводи се да је због непоштовања и неизвршавања одлука Централне отаџбинске управе, рушења угледа Српске радикалне странке, губљења части и поштења, непоштовања кодекса четничких војвода, издаје СРС, СЧП итд.............ДОНЕО ОДЛУКУ ДА ОДУЗМЕ ЗВАЊЕ и Мирославу Вуковићу званом Челе, Милики Дачевићу званом Чеко, Љубиши Петковићу и Славку Црнићу.

(10-05-2021, 07:45 PM)Александар Динчић Пише:  
(10-05-2021, 04:10 PM)Mario Пише:  

Шта му значи то Чеко?

(10-05-2021, 02:58 PM)Mario Пише:  [quote='Александар Динчић' pid='144602' dateline='1620642016']
Ма да ли ја видим Косту Пећанца на једној фотографији (на застави)?

Добро видиш брале Smile

А где вам је Милош Велики? Нема везе што није Карађорђевић. За време рата је комбинована тактика Карађорђа, али и Милоша. Писали смо о томе на овом форуму. И Милош је био велики војсковођа и још већи дипломата.

Што се тиче ових застава нису лоше, само мислим да се Пећанац ту нешто не уклапа, знамо како је завршио, и милим да не треба бркати ствари.
Одговори

Да, Чеку је то надимак, и ја имам исту књигу.
Било је лепо протекле суботе, али далеко од оне 2001 када је био Кент, то мислим да је био најмасовнији скуп, од те године почело је нагло опадање интересовања и масовности.

Добри су ови из Јагодине, мислим да је њих било највише.
Одговори

Никад од нас неће бити ништа ! Да ме погрешно не разумете , драго ми је да је Равна Гора посећена и да се како тако одржи сећање на славне дане нашег ново мученог ЧИЧЕ , и камо среће да се окупљамо много чешће а не само једанпут када је обележавање ТРЕЋЕГ СРБСКОГ УСТАНКА ! Ми браћо не можемо да се ујединимо ни због таквог једног , важног , датума и места и значења за нас Србе , већ идемо у неколико колона разједињени и зато ТИТОИСТИ нас разбијају на сваком кораку и покушају , не можемо да се организујемо на најосновнијој ствари а камо ли да се ујединимо и да заједнички удружимо и протерамо из свих пора и друштва остатке и репове црвеног крвопије који нам загорчавају живот све више и више !

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"[/size]
Одговори

Проблем је у томе што свако хоће да буде "војвода", да буде главни. Многи се воде по принципу "хајде да оформимо посебну групу или покрет који ће да буде четничкији од оних других". Па онда иде јуначење у одећи, амблемима и заставама.... Многи иду на Равној Гори само да парадирају. Има и оних који кад их видиш не знаш да ли је нинџа или муџахедин.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(13-05-2021, 08:48 AM)Шумадинац Пише:  Проблем је у томе што свако хоће да буде "војвода", да буде главни. Многи се воде по принципу "хајде да оформимо посебну групу или покрет који ће да буде четничкији од оних других". Па онда иде јуначење у одећи, амблемима и заставама.... Многи иду на Равној Гори само да парадирају. Има и оних који кад их видиш не знаш да ли је нинџа или муџахедин.

Има више "војвода" него учесника сабора.
Одговори

(13-05-2021, 10:20 AM)ZdravkoR Пише:  
(13-05-2021, 08:48 AM)Шумадинац Пише:  Проблем је у томе што свако хоће да буде "војвода", да буде главни. Многи се воде по принципу "хајде да оформимо посебну групу или покрет који ће да буде четничкији од оних других". Па онда иде јуначење у одећи, амблемима и заставама.... Многи иду на Равној Гори само да парадирају. Има и оних који кад их видиш не знаш да ли је нинџа или муџахедин.

Има више "војвода" него учесника сабора.

Ma то је смејурија шта раде, то је већ годинама тако. Заправо читаву забуну је Ђујић унеко када је Шешељу још 1989. године дао звање војводе, а то није могао да учини јер тада још није било рата на овим просторима.

За време Трећег српског устанка мајор Младен Костић, био је помоћник начелника штаба и лични ађутант четничког војводе Илије Трифуновића-Бирчанина, команданта свих четничких јединица на територији Босне, Херцеговине, Далмације и Лике, те је имао прилике да од самог војводе, сазна све детаље о том највишем чину у четничкој хијерархији: где, када и за каква дела се тај чин добија и ко има право да унапређује у тај чин. Ево одговора из уста војводе, а на основу неписаних четничких закона, како он то сам рече, а које преноси аутор књиге „Споменица у славу 25-то годишњице трећег српског устанка“ Ђоко М. Марић:
„Чин се добија за храброст и јунаштво у борбама и умешност у вођењу истих....".
Дакле кључно је учешће у борбама, а Шешељ није био учесник никаквих борби 1989 јер истих није ни било.

За сваког унапређеног четничког војводу у оном познатом списку била је спремљена и диплома, потписана од стране војводе Бирчанина, као и његовог начелника штаба, ђенералштабног капетана Радована Иванишевића и оверена од стране Драже. Нажалост, сви унапређени нису примили дипломе, услед прекинутих веза и општег напада наших непријатеља да се по сваку цену дочепају Чиче,тако да курири нису до њих доспели. Неки су на путу и нестали.

Ђоко М. Марић, Споменица у славу 25-то годишњице трећег српског устанка, стр.88-89 каже између осталог следеће "како каже Младен Костић „указ се налази негде у Отаџбини, укопано са осталом архивом штаба команде четничких одреда Босне, Херцеговине, Далмације и Лике, а то је давно било".

Ја сад не кажем ни случајно да неки са оне чувене заклетве на Романији нису то заслужили, јесу и те како, посебно Митар Маскимовић, Недељко Видаковић, Славко Алексић, па може се рећи и Чеко свакако, али по мени и Јово Остојић и Бранислав Вакић, али онда су и они само почели да деле та звања шаком и капом.
Одговори

Ја сам био и ове суботе, чини ми се да је прошле недеље било знатно више људи, и био је бољи програм. Мислим генерално на период у протеклих неколико година било је прошле суботе знатно боље.
Одговори

Било је око 5-6 пута мање људи. Знају ови трговци по пазарима тачно да процене.
Него, друго нешто ми је упало у очи. Сачекао сам мало и купио свећу да запалим на гробу Крсте Кљајића. И имам шта да видим - неки дивљак је фарбом писао по табли на споменику.
Управо на месту где пише да га је убила издајничка рука љотићеваца, изрода српског народа - неки паметњаковић је написао "НИЈЕ"... Тај натпис који је остављен вероватно аутолаком стоји ту ко зна од када. А човек који брине о том комплексу одавно је ушао у осму деценију и очигледно је да нема ни снаге, ни жеље да води рачуна и брине о спомен-дому, једном гробу и једном споменику...
Па би ред био да је неко обрисао тај натпис, јер су се и они прошле седмице заклињали над тим гробом и немогуће је да скрнављење нису видели.
Много рекламера, шминкера, позера... Мало правог сељачког, домаћинског и четничког односа према местима у које се заклињемо. Крајње је време да се нешто промени.
И тако даље...
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним