(26-04-2021, 01:35 PM)Бенито Пише: (26-04-2021, 08:29 AM)Kaludjer Пише: (25-04-2021, 11:42 PM)Бенито Пише: (25-04-2021, 11:27 PM)Милослав Самарџић Пише: (25-04-2021, 11:20 PM)Бенито Пише: (25-04-2021, 11:11 PM)Милослав Самарџић Пише: Први пут - кад је било први пут.
13. мај 1990.
Јеси ли био тада са Вуком и Шешељом?
Са Вуком. Шешељ није долазио.
Знаш ли где сте закопали ону спомен-плочу што сте понели? Пре него вас је привело...
Она чувена плоча "у Тополи Карађорђе, у Такову Милош, на Равној Гори Чича Дража" на њу сам наишао само једном, не знам да ли би сада успепо да је пронађем, сећам се да је била одмах после оне раскрснице, значи десно се скреће за Равну гору, лево би се ишло за Коштуниће (из правца Мионица-Струганик), па када се прође она дрвена табла где пише то је у неком шумарку одмах десно, значи колико се сећам није далеко од раскрснице и табле, одма је ту негде на почетку.
Ево је, Милославе. Јеси ли Ти састављао текст?
Пошто видим да пише 10. мај, што је највероватније тачан податак.
Да zаиста стоји 10 мај, сад са тражио по рачунару, zнам да сам имао једну фотографију табле сликану баш мојим телефоном, старим и ово је слика од пре 10так година али ту је писало 13. мај види се, можда је је неко преправљао, покушаћу да обиђем ове године па да усликам ако пронађем, мада кажем не сећам се тачног места где се она налази.
Ево још једног интересантног детаља о табли из књиге Вука Драшковића "Мета" стране 50-51, издавач Новости 2007
о свему Вук пише: „тринаести је мај, дан југословенске комунистичке полиције, али и датум који се веже за 1941. годину, за долазак пуковника Драже Михаиловића на ту планину. Објавили смо да, ето, баш тог дана, Српски покрет обнове иде на излет на Равну Гору. И ништа више. Неки смо са Баџом, у аутобусу, а неки се ка тој сувоборској висоравни пењу пешице
Под шлемовима и са оружјем, тамо где се мионички пут укршта са милановачким, постројен кордон полиције.
- Стој! – одсечно ће њихов заповедник. – Куд сте кренули?
- У позориште – смешка се ђакон Љубомир Ранковић
- Идемо на излет, до Равне Горе – објашњавам непотребно.
- Ни корака даље! Излет је забрањен!
Увече, јављам новинарима да смо на Равну Гору изнели и тамо закопали спомен – плочу са натписом:"У Тополи – Карађорђе, у Такову – Милош, на Равној Гори – Чича Дража". Слагао сам. Плочу са тим натписом горе ћемо изнети тек идуће 1991. године
http://www.discoverserbia.org/sr/sumadija/ravna-gora
Ја бих рекао да када се пажљивије погледа да је неко ипак преправљао датум, оригинално је на табли стајало 13, а овде 10, сад ме живо занима како је, баш ћу се потрудити да је нађем.