Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 4.33 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Равногорски сабор

Браво, то је то. Нисам знао да је неко поставио.
Одличан је текст, требало је да је пребаце на спомен-дом.
Ипак је ова плоча значајан историјски факт.
Одговори

(25-04-2021, 04:54 PM)РежисерСтари Пише:  чуј црне кошуље,комбинезонени,нека баба у Брајићима једне године рече-јесу ли ово оџачари...

Пре неку годину, идући оном пречицом ка мокрој пећини и разговарајући тако успут са једним од челника Равногорског Покрета и који је уједно постројавао и вршио смотру гарде, упитах га: "Зашто бре сви у црном, кад се зна да четници током рата никада нису носили црне униформе?" Он ко из топа: "Црна боја је боја жалости. Када нпр. неко твој ближњи или рођак твој, не дај Боже, умре, ти ћеш после тога наравно носити црнину једно време због жалости покојника. Тако и ми жалимо над поробљеном нам отаџбином, ево већ 70 година."

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(25-04-2021, 11:42 PM)Бенито Пише:  
(25-04-2021, 11:27 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(25-04-2021, 11:20 PM)Бенито Пише:  
(25-04-2021, 11:11 PM)Милослав Самарџић Пише:  Први пут - кад је било први пут.Blush
13. мај 1990.
Јеси ли био тада са Вуком и Шешељом?

Са Вуком. Шешељ није долазио.
Знаш ли где сте закопали ону спомен-плочу што сте понели? Пре него вас је привело...Баја
Немам представу, није баш могло да се мисли на такве ствари... Кружили су хеликоптери, била оклопна возила...
Одговори

(26-04-2021, 08:29 AM)Kaludjer Пише:  
(25-04-2021, 11:11 PM)Милослав Самарџић Пише:  Први пут - кад је било први пут.Blush
13. мај 1990.

Знаш ли где сте закопали ону спомен-плочу што сте понели? Пре него вас је привело...Баја

Она чувена плоча "у Тополи Карађорђе, у Такову Милош, на Равној Гори Чича Дража" на њу сам наишао само једном, не знам да ли би сада успепо да је пронађем, сећам се да је била одмах после оне раскрснице, значи десно се скреће за Равну гору, лево би се ишло за Коштуниће (из правца Мионица-Струганик), па када се прође она дрвена табла где пише то је у неком шумарку одмах десно, значи колико се сећам није далеко од раскрснице и табле, одма је ту негде на почетку.
Ево је, Милославе. Јеси ли Ти састављао текст?
Пошто видим да пише 10. мај, што је највероватније тачан податак.
Одговори

(26-04-2021, 01:35 PM)Бенито Пише:  
13. мај 1990.

Она чувена плоча "у Тополи Карађорђе, у Такову Милош, на Равној Гори Чича Дража" на њу сам наишао само једном, не знам да ли би сада успепо да је пронађем, сећам се да је била одмах после оне раскрснице, значи десно се скреће за Равну гору, лево би се ишло за Коштуниће (из правца Мионица-Струганик), па када се прође она дрвена табла где пише то је у неком шумарку одмах десно, значи колико се сећам није далеко од раскрснице и табле, одма је ту негде на почетку.

Да zаиста стоји 10 мај, сад са тражио по рачунару, zнам да сам имао једну фотографију табле сликану баш мојим телефоном, старим и ово је слика од пре 10так година али ту је писало 13. мај види се, можда је је неко преправљао, покушаћу да обиђем ове године па да усликам ако пронађем, мада кажем не сећам се тачног места где се она налази.

Ево још једног интересантног детаља о табли из књиге Вука Драшковића "Мета" стране 50-51, издавач Новости 2007

о свему Вук пише: „тринаести је мај, дан југословенске комунистичке полиције, али и датум који се веже за 1941. годину, за долазак пуковника Драже Михаиловића на ту планину. Објавили смо да, ето, баш тог дана, Српски покрет обнове иде на излет на Равну Гору. И ништа више. Неки смо са Баџом, у аутобусу, а неки се ка тој сувоборској висоравни пењу пешице
Под шлемовима и са оружјем, тамо где се мионички пут укршта са милановачким, постројен кордон полиције.
- Стој! – одсечно ће њихов заповедник. – Куд сте кренули?
- У позориште – смешка се ђакон Љубомир Ранковић
- Идемо на излет, до Равне Горе – објашњавам непотребно.
- Ни корака даље! Излет је забрањен!
Увече, јављам новинарима да смо на Равну Гору изнели и тамо закопали спомен – плочу са натписом:"У Тополи – Карађорђе, у Такову – Милош, на Равној Гори – Чича Дража". Слагао сам. Плочу са тим натписом горе ћемо изнети тек идуће 1991. године

http://www.discoverserbia.org/sr/sumadija/ravna-gora

Ја бих рекао да када се пажљивије погледа да је неко ипак преправљао датум, оригинално је на табли стајало 13, а овде 10, сад ме живо занима како је, баш ћу се потрудити да је нађем.

Приложених Датотека Изведена сличица(e)

Одговори

Калуђеру, то што си цитирао из "Мете" је било 1991. године. И све је тачно, пошто сам и ја био.
Ово са плочом било је 1990. године. Тада су они ишли аутомобилима.
Одговори

[Слика: F951-DB8-D-576-B-47-DE-A279-CA7-C3-FB83-E5-C.jpg]

Да, пише 13. мај, ово је сликано летос.
Одговори

(26-04-2021, 01:35 PM)Бенито Пише:  
13. мај 1990.

Нисам, сигурно је било 13-тог и писало је 13-ти, јер нисмо знали тада да је 11-ти.
И није Вук ишао аутобусом, ишли смо његовим ''пожоом'' 405 Дана, која је возила, Вук, песник Зоран Костић и ја. Објавио сам негде оне слике где милиција претреса гепек ''пежоа''.
Одговори

Ма знам, него ови млађи мешају 1990 и 1991. године.
Вас је само неколико било 1990, али сам мислио да сте били са два аутомобила и да је био Шешељ.
Ово што Вук пише у Мети је било 1991. године. Тада нас је било око 3000. Само из Београда, плус Ваљевци и остали. И све је било овако како је описано. Када је пробијен кордон, пробила га је Даница Драшковић сама, и када смо стигли на Равну Гору, готово све пешице, тамо су већ били Чачани. Њих нико није заустављао. Ваљда су мислили да нико са јужне стране неће ни доћи, јер није било никаквог директног пута тада.
Сад кад мало размислим, није ни чудо што ови млађи не разликују те две године, јер много је оних који су тада ишли, а сада или одавно су прешли у неки бољи свет. Могао би одмах најмање 30-40 да се сетим.
Одговори

(26-04-2021, 09:14 AM)Шумадинац Пише:  
(25-04-2021, 04:54 PM)РежисерСтари Пише:  чуј црне кошуље,комбинезонени,нека баба у Брајићима једне године рече-јесу ли ово оџачари...

Пре неку годину, идући оном пречицом ка мокрој пећини и разговарајући тако успут са једним од челника Равногорског Покрета и који је уједно постројавао и вршио смотру гарде, упитах га: "Зашто бре сви у црном, кад се зна да четници током рата никада нису носили црне униформе?" Он ко из топа: "Црна боја је боја жалости. Када нпр. неко твој ближњи или рођак твој, не дај Боже, умре, ти ћеш после тога наравно носити црнину једно време због жалости покојника. Тако и ми жалимо над поробљеном нам отаџбином, ево већ 70 година."

Ово је контрадикторно.Са једне стране жалост,а са друге годинама је било којекаквог весеља горе,да не ширимо тему,ја немам неко лепо мишљење о свему томе.

можда је већи историјски комад онај трешњев топ што је грувао сваке године.Ако није отишао за потпалу лампека негде.
Одговори

(27-04-2021, 09:16 PM)РежисерСтари Пише:  
(26-04-2021, 09:14 AM)Шумадинац Пише:  

Ово је контрадикторно.Са једне стране жалост,а са друге годинама је било којекаквог весеља горе,да не ширимо тему,ја немам неко лепо мишљење о свему томе.

можда је већи историјски комад онај трешњев топ што је грувао сваке године.Ако није отишао за потпалу лампека негде.

Наравно, било је весеља увек, али питање је ко се то веселио толико година и због чега. Како године пролазе све је скромније и исконскије, што је знак напретка, тј. буђења.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Ако је неко био данас, на 8 деценија од како је Чича закорачио на Равну Гору, не мора да се стиди. Smile
Нек подигне високо три прста... Баја
Одговори

(08-05-2021, 10:16 PM)Бенито Пише:  Ако је неко био данас, на 8 деценија од како је Чича закорачио на Равну Гору, не мора да се стиди. Smile

Скупљена или раширена? Јок

Д М
Одговори

(08-05-2021, 11:13 PM)Шумадинац Пише:  
(08-05-2021, 10:16 PM)Бенито Пише:  Ако је неко био данас, на 8 деценија од како је Чича закорачио на Равну Гору, не мора да се стиди. Smile

Скупљена или раширена? Јок
Ускрс или Васкрс? Smile
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним