26-12-2020, 05:11 PM
Које изворе је користио?
(26-12-2020, 06:05 PM)Mitic Пише: Писао је на основу архивске грађе и литературе. Користио је документа из Четничке архивеПрочитао сам.
Тај рад се може наћи онлајн. На следећем линку погледати тај рад од стр. 194-224
http://www.isi.mod.gov.rs/multimedia/dod...880246.pdf
Баш ме занима коментар гдина Милослава
(26-12-2020, 08:14 PM)Mitic Пише: Читао сам и "Срби против Вермахта" и "Борбе четника против Немаца и усташа" (и прво и друго издање). А сад сам узео да их прелистам, а користио је фусноте исте као у Вашим књигама. Чак су и неке реченице исте.Ма добро, нисам на то мислио, него општи утисак, ниво информација, ниво сазнања...
Коришћене су фусноте из другог тома "Борбе четника против Немаца и усташа" (прво издање из 2006. године).
А књига "Срби против Вермахта" је изашла исте године као и овај рад, па је можда користио и ту књигу. Али видим да се реченице поклапају. У "Срби против Вермахта" акценат је стављен на немачка документа из Бундес архива. Та документа није користио.
Плус, користио је још неке књиге у издању Погледа.
(26-12-2020, 09:26 PM)Mitic Пише: По мени, добар је рад. Општи утисак је добар.
Ниво сазнања је задовољавајући, а могао је мало више да користи архивску грађу. Могао је да користи више немачких и четничких докумената
(26-12-2020, 06:05 PM)Mitic Пише: Писао је на основу архивске грађе и литературе. Користио је документа из Четничке архиве
Тај рад се може наћи онлајн. На следећем линку погледати тај рад од стр. 194-224
http://www.isi.mod.gov.rs/multimedia/dod...880246.pdf
Баш ме занима коментар гдина Милослава
Још један део из тог рада:
Акције ЈВуО у Србији током септембра и октобра 1943.
Током августа и почетком септембра 1943. године ВК ЈВуО је
од команданата у Србији захтевала да „подигну тактичку спрему
трупа“ и припреме се за рушење пруга и мостова.152 Позвани су припадници недићевих формација да „беже у шуму“,153 а генерал Михаиловић је инсистирао да му се доставе тачни подаци о распореду и
броју немачких снага.154 После капитулације Италије, агресивност и
јединица ЈВуО према непријатељу у Србији је била све већа. Михаиловић је захтевао да се „узнемиравају непрестано немачка петоколонашка надлештва“ и да се разоружавају јединице СДС и СГС.155
Командант ваљевског корпуса је командантима својих бригада наредио „да приступе разоружању легалних српских одреда на својојтериторији, да разоружано људство које припада нашој организацији одмах уврсти у своје редове. А са изродима и издајницима поступити по закону шуме“.156 Наређено је да се на свим путевима где пролазе немачки војници врше саботаже, а мајор Кесеровић је добио задатак да поруши два моста на Јужној Морави.157
152 АВИИ, ЧА, К-279, Ф-18, р. б. 1/18.
153 АВИИ, ЧА, К-279, Ф-18, р. б. 1/31.
154 АВИИ, ЧА, К-279, Ф-18, р. б. 1/33.
155 АВИИ, ЧА, К-279, Ф-18, р. б. 1/34.
156 К. Николић, Историја равногорског покрета, I, стр. 395.
157 К. Николић, Историја равногорског покрета, I, стр. 395. Кесровић је 12. септембра добио задатак да поруши железничку пругу и мостове од јагодине до Ниша. Месец дана раније, тачније 13. августа, Кесеровић је добио наређење да се припреми за насилно рушење пруге између Ниша и Јагодине“, и да помогне „Дачу Симовића, Јанковића и Цветића за рушење пруге у долини Ибра“ (АВИИ, ЧА, К-279,
Ф-18, р. б. 1/27).