Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3.67 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мемоари мајора Манојла Кораћа
#15

(05-07-2015, 05:25 PM)Романија Пише:  Јел пише назив тог партизанског одреда који је с четницима нападао Вишеград? Не могу никако да нађем. Романијски није, или бар они прећуткују то у хронологији. Наводе да су тих дана заузели од усташа Устипрачу а нешто касније и Рогатицу са четницима од домобрана, али због недисциплине четника, град је изгубљен опет. Ал Вишеград не помињу.

Не пише назив.
Одговори
#16

Баш сам гледао изворе на знацима и нигдје не помињу напад. Ево и списак напада на гарнизоне НДХ
https://sr.wikipedia.org/sr/Напади_на_гарнизоне_НДХ
Одговори
#17

Зато што они нису учествовали, сем ако се под учешћем подразумева пуцање четницима у леђа.
Одговори
#18

Зашто Погледи не објаве те мемоаре, требало би то да се уради, у случају да нестане и тај последњи примерак.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори
#19

(05-07-2015, 08:10 PM)Николај Пише:  Зашто Погледи не објаве те мемоаре, требало би то да се уради, у случају да нестане и тај последњи примерак.
Само финансије су у питању. Кад будемо барем делимично ''затворили финансијску конструкцију'', објавићемо позив на претплату.
Одговори
#20

Стигосмо и до ''Института слободне љубави'' у Хотелу ''Палас'' у Ужицу. Командир је био неки берберин, комесар Гутманка. Није улазио унутра... Каже, спуштене ролетне, а стража испред. Уопште увече игранке на све стране.
Кораћ је од 28. октобра до 1. новембра био у Ужицу. Ишао је и у четничку и у партизанску команду и свугде по граду. У униформи. Партизани га поздрављају песницом на челу, он њих војнички. Невероватан опис Ужица пре 2. новембра... Његов одред је био ту, 80 четника, а све друго партизани, сем четничке команде (Страњаковић командант).
Осећао се непријатно, видео је да се нешто спрема.
Он зато са својим одредом 31. октобра одлази у Пожегу, среће Вучка Игњатовића, улази у састав Пожешког одреда, сазнаје за план напада на Ужице, постаје командант средње колоне...
У нападу је погинуло 16 четника, рањено 10, 5 нестало.
Неко је раније питао за губитке четника тада.
Одговори
#21

пеш.мајор МАНОЈЛО С. КОРАЋ
Из с.Расна, код Пожеге, од оца Сретена. Крсна слава св.Никола.
Активан официр.
Током 1927.год, као пеш.поручник, упућен на 6 месечни нижи курс редовног течаја Пешад. официрске школе у Сарајеву.
До марта 1931.год. - на служби у Ђенералштабу Команде Дравске дивиз. области.
1.март - 12.март 1931.год.- командир 4.чете 40.пеш.пука "Триглавски".
12.марта - 11.нов.1931.год. - командир митраљ. чете 3. батаљона 40.пеш. пука "Триглавски".
11.нов.1931. - 12.јан.1934.год. - архивар кабинета начелника Гл. Ђенералштаба.
Од 12.јан.1934.год. - на служби у пешад. инспекцији, али је по молби премештен на службу у Команду Ужичког војног округа.
6.септ.1936.год. унапређен у чин акт.пеш.мајора.
У Априлском рату 1941. год. био је начелник ађутантског одељења 2. армије, са седиштем, тада у Кисељаку, који је био мобилизацијско место Штаба 2.армије, у исто време када је пуков. Дража дошао за начелника Операт. одељења 2. армије. Након капитулације избегава заробљеништво.
Оперативни официр Златиборског четн. одреда[војв.Радомир Ђекић], форм. 9.авг.1941.год.
Командант Златиборско-ужичког четн. одреда, на дан 21.септ.1941.год, када су Немци напустили Ужице. Наиме , непосредно по одласку Немаца, учитељ Ђорђе Новаковић, предс. старе Четн. организације од 100 нак четника, предаје команду мај. Кораћу и то је била једина војска у граду, тада. Долазак партизана дочекан је мирно, јер није било расположења у народу за мобилизацију и пружање отпора.
31.окт.1941.год. напушта Ужице и одлази у Пожегу.
Командант -Средње колоне-. у нападу на тзв. Ужичку републику, 1.-2.нов.1941.год.
Учесник напада на комунисте, у борбама за варошицу Рудник, 26.нов.1941.год.
Легализује се, али без договора са ГШ 1 и пуков. Дражом и 5.јан.1942.год. постаје начелник Ужичког округа, у апарату генер. Милана Недића. Са тог положаја чинио је велику помоћ српским избеглицама из Босне, као и илегалним четницима пуков. Драже Михаиловића. Ипак, Министарским решењем ВК Бр.338, од 31.марта 1942.год. лишен је чина "због ступања у службу непријатеља".
29.јуна 1942.год. одржао је опроштајни говор на сахрани мај. Вучка Игњатовића, у Ваљеву. Садржај говора већ је био сигнал Немцима, на чијој је страни мај. Кораћ.
У ноћи 5.-6.дец.1942.год. ухапшен је од Немаца и најпре спроведен у Краљево, а потом у бгд. Главњачу. Ту је делио ћелију са поруч. Предрагом Раковићем[тада легализован,али под оптужбама љотићеваца, привремено затворен од Немаца] и Кораћу није ни пало на памет да терети Раковића и тако себи олакша позицију. На крају тешке истраге отеран у заробљеништво.
Умро је 1976.год. у Енглеској.

У емигр. часопису -Српка мисао, летопис 1974-1975 II, Мелбурн,1975, објављена су Кораћева сећања - Моји доживљаји и посматрања у апр. данима 1941.год. -
Одговори
#22

Прескочио си да је 33 дана био на опсади Вишеграда, дакле пре него што се 28. октобра вратио у Ужице. Одред је тада имао око 200 четника. Ђекић је у договору са комунистима извршио пуч и он је био ухапшен и осуђен на смрт.
Оно да је био оперативни официр код Ђекића треба да се брише. Како Кораћ пише, тај одред није ни постојао, сем њих неколицине који су били по кафанама.
Није Кораћев одред нио једина војска у Ужицу, био је Јаворски четнички одред, око 200 и нешто четника.
Такође, не би требало понављати оно за капитулацију.
Одговори
#23

Још један додатак биографији: Кораћ је прешао Албанију 1915/1916.
Рођен је 28. јануара 1897. године.
Похађао је Скопску пешадијску пофофицирску школу, 26. класа, од 1. септембра 1915. године. Са школом се из Скопља повлачи преко Албаније и школовање наставља у Бизерти, до 1918. Касније, 1927, завршио је курс Пешадијске официрске школе, у 6. класи. Тада је био поручник.
Пре ступања у Подофицирску школу био је земљорадник и железничко-пружни радник.

Што се тиче напада на Рудник, учествовао је у сва три напада, дакле не само у последњем, 26. децембра 1941. Капетан Вучко Игњатовић је рањен у другом нападу и он тада постаје командант Пожешког четничког одреда.

Овај одред се први легализовао, на иницијативу Игњатовића - јер није имао муниције - а уз одобрење Команде четничких одреда, у којој су се тада налазили потпуковник Павловић, мајо Остојић и академик Драгиша Васић, у Брајићима. Дража је био на фронту према Немцима (према Ваљеву), а Кораћ га је једини пут видео 5. децембра 1941, у селу Брежђе, када је заједно са мајором Миланом калабићем ишао на састанак са њим.

Пожешки одред је дакле око 10. новембра 1941. сишао у Љиг, а затим отишао у Белановицу, код Калабића. И из Кораћеве књиге се види огромна улога Милана Калабића у првој фази рата. И обратно, Пожешки одред је пресудно утицао на морал Калабићевих јединица, пошто су оне, као и све друге Недићеве трупе, биле на веома лошем гласу у народу и веома слабог борбеног морала. Ситуација се мења са доласком једног великог Дражиног одреда...
Кораћ одмах уочава и негативан рад љотићеваца, чији су делови били такође ту. Малобројни, али разорног дејства, у свом фанатизму.
Одговори
#24

(07-07-2015, 12:08 AM)Милослав Самарџић Пише:  Прескочио си да је 33 дана био на опсади Вишеграда, дакле пре него што се 28. октобра вратио у Ужице. Одред је тада имао око 200 четника. Ђекић је у договору са комунистима извршио пуч и он је био ухапшен и осуђен на смрт.
Оно да је био оперативни официр код Ђекића треба да се брише. Како Кораћ пише, тај одред није ни постојао, сем њих неколицине који су били по кафанама.
Није Кораћев одред нио једина војска у Ужицу, био је Јаворски четнички одред, око 200 и нешто четника.
Такође, не би требало понављати оно за капитулацију.
Књига "Споменица ОСЧ Равна Гора", издање Погледи, стр.1140, Перо Пантић:
Златиборски четн. одред је форм. 9.авг.1941.год. у с. Јабланица.
Радомир Ђекић - командант одреда
Божа Јаворски - замен. команд. одреда
Ђуро Плећаш - начелник Штаба одреда
мајор Манојло Кораћ - операт. официр
Перо Пантић - администратор
капетан Радојица Шапоњић - командир Прве чете
наредник Павле Томић - командир Друге чете
п.наредник Влајко Мутавџић - командир Треће чете
наредник Божо Костић - командир Четврте чете
жанд. капетан Антон Черни - обавешт. официр
.. Одред је 28. авг. напао Нову Варош и ослободио град... септембра ослобођено Ариље, од Немаца... напад на Ивањицу... у ноћи 25-26.септ. део одреда прешао је Дрину, код Старог Брода...
Даље следе описи борби у Ист. Босни.
Радомир Ђекић је, мислим, са тзв. Експедиционим корпусом отишао на Динару и тек по повратку у Србију, 1944. год. осуђен на смрт.
Око капитулације, слажем се.
Одговори
#25

Може бити да је 9. августа основан штаб одреда. Да је то тако било на папиру.
Али нема говора о томе да је Кораћ учествовао у тим борбама, а изгледа да није ни Ђекић, тј. Кораћ пише да он уопште није учествовао у борбама. Једину борбену снагу тада су представљали Божа Јаворац - Јаворски четнички одред, и потпуковник Андрија Јевремовић - Златиборски четнички одред.
Кораћев одред звао се Златиборско-ужички, основан 21. септембра. Тога дана Кораћ први пут облачи униформу (после Априлског рата). Само тај одред, Златиборско-ужички, 26. септембра 1941. прелази Дрину, под командом Кораћа. Кораћ је примио Ђекића са 7-8 његових људи, а потом је овај извршио пуч у договору са комунистима и постао командант одреда. Међутим, тада се одред распао и Кораћево људство долази са њим у Ужице, он поново постаје командант одреда, 31. октобра напушта Ужице и одлази у Пожегу, постајући део Пожешког четничког одреда.
Одговори
#26

Невероватна књига...
Са Дражом се Кораћ састаје 5. децембра, а 20 дана касније прима га Недић у Београду, па после Недића и генерал Турнер. Турнер тада одржи говор:
''Немци нису били непријатељи српског народа. Они то нису ни данас... Срби морају бити лојални према нашим органима... Србима је дозвољено да под својим српским барјаком продуже свој српски национални посао, да обнове своју земљу и да поново стекну свој углед и своје место у европској заједници народа... Ову широкогрудост не треба сматрати неком слабошћу, већ једино жељом да се Србија што пре опорави и дигне из рушевина, које је сама починила''.

Дакле овај Нови поредак је вечита инспирација...

Други дан врати се Кораћ у Пожегу, али ту га Немци ухапсе... На пријаву љотићеваца да одржава везу са Дражом. Они то нису знали, али су хтели да за начелника Ужичког округа прогурају Лаутнера...
Међутим, Недић се определио за Кораћа, а кад им је Аћимовић давао инструклције у Београду, инсистирао је на томе да се свим партијама током рата забрањује свака делатност...
Кораћ одмах додаје да то за љотићевце није важило.
И тако, Кораћа отпратише у БГ, заједно са капетаном Глишићем, на саслушање. Тамо у пријемом одељењу затече поручника Раковића ''са једном женском'', а то је у ствари била Милка Равногорка. И она описује тај догађај у својим мемоарима.
Сви су тада убедили немце да немају везе са Дражом.
Одговори
#27

У лето 1942. потпуковник Кораћ добије налог од Немаца да напише извештај колико има Дражиних присталица у Ужичком округу, како би оби спровели акцију.
Он напише извештај: ''У Ужичком округу нема присталица Драже Михаиловића''.
Затим искористи прилику да дода како у ствари има комуниста и да они поред осталог налазе заклон у љотићевским јединицама. на то су му Немци тражили списак комуниста у љотићевским јединицама и он им је послао (наводи имена у књизи). Међутим, каже, њима ипак није фалила длака с главе, јер су мито и корупција јачи и од Гестапоа. Каже да из тог разлога није успео да се отараси ни комуниста који су остали у Ужицу,после ''Ужичке републике''. Војни суд их осуди на смрт, али из недићеве владе стигне наредба да се суђење поништи (такође мито и корупција). Онда их пријави Немцима и деси се исто. Свега неколицина је доспела у логор, али су на Сајмишту постали капои за рачун Немаца и моткама су убијали логораше-четнике (опет наводи имена тих комуниста). А када је био на Бањици, опет је видео да комунисти боље стоје код Немаца, имају повластице. Па и кад је доспео у логор у Немачкој - опет исто.
Одговори
#28

Манојло Кораћ, 5. августа 1942:
[Слика: manojlo-korac-5-avg-42.jpg]
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним