Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

РЕШЕЊЕ ЗА ВОЈВОДИНУ!!!

(15-09-2021, 11:37 PM)Mekenzi Пише:  
Цитат:Шта'е то "Неша"?
Уместо што се хвалиш да знаш бејзик инглиш, узми да учиш да диваниш војвоћанерски језик, требаће ти.

Укратко:

Ђорђе Балашевић- Ђоле (Меко Ђ)

Светозар Марковић-Тоза (Мекоо и догачко а)

Мирослав Антић-Мика (Меко и дугачко и)

Jован Јовановић Змај- Чика Јова (Меко к и дугачко а)

Што мешаш комуњаре са Србима?
Тоза је био један у мору клуподера који је 'тео леба без мотике и није вредан помена на овом форуму.

"Ђоле" је рецитовао све само не о Србији. Најупечатљивија рецитација била је:

"Прич'о нам како су прешли Карпате
зујали меци ко ројеви пчела
рекао је: рат вам је крвав да знате
ал' није ми жао ни људи ни села
еј, жао ми коња"... (Ратник паорског срца)

Пази, милиони мртвих, разорена Европа, а Браци жао коња?
Требаш бити велико смеће да се попишаш на милионе људских жртава стављајући акценат на марвене жртве.

Најпосле, твоје тепање Чанку и спрдање са нашом заставом наводи ме на помисао као покушаваш промоцију "државе војводине"
што ме јако љути.
Те приче остави за "крстарицу" а овде се држи србске приче.
Одговори

Каква су то мека слова?
Одговори

(16-09-2021, 06:38 AM)пек. Пише:  Каква су то мека слова?

Јавиш се Просветару и он ти објасни баШ..

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Уместо што се хвалиш да знаш бејзик инглиш, узми да учиш да диваниш војвоћанерски језик, требаће ти.

Укратко:

Море кад удари Цар озго биће свим Војвођанерима дебело, тврдо па дугачко!

Ну ви благош нами почните да вежбате ОДМА' САДА, ТУ, кешање за авионе у покрету и слободне падове!

Немо'пос'"нисмо знали"!

Баја

Негоооо...шта'е то "Неша"?

ПОМОЗ' БОГ СВИМ СРБИМА ВОЈВОДСТВА ДУНАВСКОГ!

А и вишеслојним путницима из vlaka bez voznog rijeda добардан...шта'ш....

EX ORIENTE LUX!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

(16-09-2021, 11:02 AM)Mekenzi Пише:  
(16-09-2021, 06:38 AM)пек. Пише:  Каква су то мека слова?

Јавиш се Просветару и он ти објасни баШ..
Можеш ли да их нађеш овде https://en.wikipedia.org/wiki/IPA_pulmon...with_audio
Одговори

(16-09-2021, 02:07 PM)ПРОСВЕТАР Пише:  

Укратко:

Море кад удари Цар озго биће свим Војвођанерима дебело, тврдо па дугачко!

Ну ви благош нами почните да вежбате ОДМА' САДА, ТУ, кешање за авионе у покрету и слободне падове!

Немо'пос'"нисмо знали"!

Баја

Негоооо...шта'е то "Неша"?

ПОМОЗ' БОГ СВИМ СРБИМА ВОЈВОДСТВА ДУНАВСКОГ!

А и вишеслојним путницима из vlaka bez voznog rijeda добардан...шта'ш....

EX ORIENTE LUX!

Kак'и си ти то чоек, уместо да пожелиш да те дочекамо ко из Ђолетове песме

"Ал се некад добро јело БаШ"

Ти нама желиш кешање и слободан пад са авиона.

Кукуу и леле...

Срећа браћа Румуњешће нијесу талибани од народа већ питоми људи и мултикултурни, па неће истерати Амере из Констанце...

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Паз овог дрипца, неуспелог глумца и ништа човека.
Он војвођанин [Слика: smil432c028f0b8a5.gif]
Татко му из Крушевца, живи у Београду, али ето, он баш хоће да је војвођанин [Слика: tabadzija.gif]
Пун ми је куфер слинаваца који би да Србску Војводину изместе из Србије.

Ја, Војвођанин

Чедомир Петровић

Добар дан. Добар дан. Изволите. Шта сте хтели? Попис. Ствари? Не. Стоке? Не… Овде при дну, напишите које сте националности? А откуд ја то знам?

Напишите шта год хоћете. Можете бити Индијанац, Еским, Тасманијски ђаво… Војвођанин.

Боже, како се нисам сетио. Па, ја сам одувек волео Војводину. Војводина је у Србији… Је л те?

Ништа ја не знам.

Гледао сам пописивача. Гурао ми је оловку и папир у лице…

Зажмурио сам и прво што сам видео била је равница у разним бојама.

Жута од пшенице и зелена од кукуруза и винограда. Златна од сунцокрета.

Све то полегло од богатог рода и мирише на постељину, кад је мајка опере и окачи на конопац да се суши. Па, као да таласа. Као море, што је ту некад било.

Волим Војводину. Волим Фришку Гору, како је моја супруга и ја зовемо.

Прво ми дође Ириг, па свратим на гробље, до Михиза, попијем и за њега и за мене.

Одем до Бранка на Стражилово. Поседим мало на клупи. Гледам Дунав и Нови Сад у даљини. На лепом је месту и био би права престоница.

Обиђем све манастире.

Обиђем чика Јову Змаја. Па се здраво исплачем рад Ђулића увеока

Кажу Војводина је позната по житу, нафти, шећеру, водама…

Заборављају да је најбогатија у људима.

Поред Срба, којих у Војводини има највише, има Мађара, Словака, Хрвата, Рома, Румуна, Црногораца, Буњеваца, Југословена, Македонаца, као и остале мање етничке скупине у које спадају Украјинци, Муслимани, Немци, Албанци, Словенци, Бугари и други… Укупно има више од 26 нација и националних или етничких група!

Ееееј, па то су једне мале Уједињене нације.

Ту нема округлог стола ни председавајућег.

Ту је велики астал, од неке свадбе заостао. На њему се водила љубав, деца рађала, свиње клале и комшије стављале кад напречац умру. Прекривен је чистим столњацима са шареним цветовима.

Седе један поред другог и мушки и женски и млађи и старији и деца. Сви су једнаки и у јелу и у пићу и у животу.

А, кад дође 21 јануар, кад су мађарски фашисти 42-ге бацали у залеђен Дунав, Србе, Роме и Јевреје, онда се сви некако још више шћућуре један поред другог, као да хоће да се згреју између себе, јер тог дана срца су им хладна и душе. И отопе се ти ледови после друге, треће чаше.

Домаћице се утркују чија је башта лепша? Размењују пелцере и рецепте.

А, на асталу, разни специјалитети. Мађарски гулаш, српска гибаница, румунске мититеи (ћуфте), словачка супа од белог лука, па после мораш отварати све пенџере да се соба добро излуфтира.

Од свачег се узме по оно најбоље.

Та како да не волеш Војводину?

На почетку, ту су ракије од свакојаког воћа, а уз јело вино. Не знаш чије је боље и од које сорте, а мораш пробати од

сваког, јер може комшија да се наљути.

Па, колачи и торте.

Могу једни од других да науче језике, обичаје.

Одлазе у куће једни другима, на верске празнике, на свадбе, рођења, крштења, славе, да изјаве саучешће.

Честитају једни другима пасху, католички и православни божић…

Помажу кад се комшија разболи, па удруже снаге и окопају све што треба.

Позајмљују… Комшија Бугарски… Можете ли нам позајмити ваш млинац сегединац, наш се нешто покварио.

Та како да не волеш Војводину?

Заволе се Јанош и Бисенија и Лаза и Илонка и нема те силе, ни вере, ни језика, ни народности, ни партије, која ће их раздвојити.

Па, дођу деца. Па, ома науче два језика – Лајош, гyере иде… Ружице, вуци се кући.

Па, имена прошарана, па се пева уз тамбурице и бегеш, о девојкама и коњима, а Мика говорио кроз дувански дим, што је полегао као магла по Тамишу.

„Родио те отац. Убио те син. Брат брату о врату и по врату.

А крстови највеће дрвеће. А гробови највеће планине.

Јао равницо! Јао кртицо! Јао безглава тицо!

Јао све моје несито и поносито и напито!

Моја жетво и жито. Моја клетво и туго.

И јао Војводино – гладна годино, и Војводино – дуго!“

Па, тамо где је стао Мика, наставио Ђоле…

Због Ђолета, највише, бићу Војвођанин.

Умро стари алас и пожелео да га спусте у Тамиш. Целог живота сладио се рибом, па је сад ред да и оне њега поједу.

Како онда да не волеш Војводину?

Волим ја и Шумадију и трубе и хармонике. Све је то Србија.

Али, удаљили смо се некако. Власт је скрајнула Војводину, мало у страну, а она искористила то време и оде далеко напред. Сад је касно за бригу. Оде Војводина. Остала је Србија и не може је пратити.

Шта ће бити, рећи ће народ.

И кроз историју било је разлика.

Под Аустријом, имали су Срби могућности и за културу, образовање, науку. Прихватање манира који су владали у Европи. У опхођењу, конверзацији, увид у моду.

Док су у деловима где је владала Турска, Срби били лишени свега.

Прођу Турци, набију те на колац, окрену се и оду.

И све је то остало, негде у времену и преносило се кроз воспитаније и учење, све до данас.

Војвођани се разликују по вероисповести. Има православаца, католика, гркокатолика, протестаната, муслимана…

Убациш у велики лонац све националности и све вере и добро промешаш и то испадне најздравије и најлепше јело на свету, а зове се Војводина.

И како онда не волети Војводину?

Где треба да напишем националност.

Овде, доле.

Ево, пишем… Војвођанин!

Намерно говорим гласно, да ме сви чују.

Комшија који је лежао на вратима и прислушкивао, паде ко свећа.

Комшиница цикну Ијууууу! И остали цикнуше Ијууууу! Маца рече мјаууууу.

Неко из гомиле добаци.

– Па, кажем вам ја да он није Србин. Све ће да буде, само Србин неће.

– Па и те лале, који су ми то Срби? Де су били, кад је густо било.

– И ко су бре ти Војвођани? ‘Оће се оцепљују. ‘Оће ђоку мог.

– И шта траже у нашој земљи, ти који нису Срби? Права? Која бре права ми имамо код њих? Марш у пизду материну.

– Све то треба најурити, тамо одакле су дошли. Требаће нам места за овај наш српски свет.

– Море, лепо је њих Шешељ хтео све да…

– Није касно. Мож и овај Вучић да доврши посо. Овај му некад био газда…

– И онај Вулин. Чист геније. Све уза зид, па кокај.

– Тако јееееее.

Да ли ћемо се опет селити… И где?

Ко ће нам доћи и одакле? Где ћемо их примити и чиме нахранити, кад ни за себе више немамо.

Где ћемо ми отићи и кад ће све то престати… И кад ћемо наћи нашу кућу?

Смрт не постоји. Постоје само сеобе.

Та како онда да не волем и да не будем Војвођанин?

Ви, који сте сада на власти и живите од страхова и ратова, немира, подлости и мржње према свему што није српско, не дирајте у Војводину.

Јер ту ако крене по злу, тешко да ће се икада зауставити.

Аутор је драмски уметник.
Одговори

Људи, ово је озбиљна тема, а много се тога о томе неозбиљно прича. Оно што неприметно "пролази" је - по-усташење и Црне Горе а и, ето, полако, Војводине.

То све ради комуњарска усташија и тамо и овде. Продани бандити и то не било коме него самом црном ђаволу.

Мој пра-деда, стари лалош је био у Пашићевој Радикалној Странци, и гласао да се Српска Војводина - логично је - присаједини Србији. За то је од "срба" комуниста умало добио омчу (немеш бити "и србин и комуниста" "и сув и дебео" и "трезан и пијан" то су они измислили да би од "лопова израдили великаше" (ДИС, Наши дани, 1910). Уствари, прадеди - дадоше на врат омчу, али у последњи час га скинуше с вешала.

У Новом Саду су од скора (нема ни 20 година) почели да пропагирају усташке административне називе, нпр. "извадак" из судског регистра. Није "извадак", црњане, (што би рекли црногорци) но "извод". То је српска реч. Међутим, не раде то комуњаре јер не знају, него јер - знају, кукавци. Пакују нам грађански рат, уштве оне, што ће заиста платити за так'е тешке злобе шта нам раде.

И иначе по целој Србији усташе пролазе неометано, комуњаре их не дирају, и пуштају их да у Србији, нашој земљи, спроводе свој програм. Еј?? Где то има? Где су те службе, што их помињу? Кога бране? Кога не бране?

Лупом да тражиш "чирилицу" - како је још зову понеки стари лалоши - данас по Србији. Неки безимени, неки што каже овај Јеремија овде "слинави", "прљави" и "ко-зна-одакле-су" праве те програме, и продају их онима који су или и сами изманипулисани или се за новац, тешке паре, продају у комплету.

Паре ће ову земљу (надам се да неће) докусурити. Многе су нам делове заставе већ начеле да једу, и грицкају ко миши. И нису нам они криви, него сви ми - што пискарамо поваздан као да ће од тога ишта бити боље. Одупрети се мора одлучније. Мушки. Јуначки. Па и ако се погине, и то је добро. Бар ћемо ову земљу нађубрити да никне неко боље жито, а не суви кукољ и срамота.
Одговори

ВОЈВОЂАНСКА КОАЛИЦИЈА ВОЉНИХ И РАДИХ

Недељко Kуљић: ВОЈВОЂАНСКА КОАЛИЦИЈА "ВОЉНИХ"
„Kоалиција вољних“ или дресирана послуга са задатком: продати се окупатору и помоћи у борби за „грађанска права“. Српска права не спадају у људска права. Ни руска, разуме се.
Како се лако прелази преко ове кључне теме када је државотворност у питању.
Не би смело да постоји дилема колико је трагично Српски народ коштало ударање граница у живом националном ткиву.
Да постоји мудрости у народу, првенствено северне покрајине, па следствено томе и у политичкој елити, најгори атавизам брозовштине - САП Војводина, српски народ би одавно ликвидирао. Национални састав Војводине је такав да, уз консолидовану народну свест, у укидању Покрајине не би смело бити већих тешкоћа.
Неколико, у чланку поменутих креатура, постоје и не треба их штедети у јавном простору, али они су тек луди пајаци, без подршке у бирачком телу. Чанак је одвратни шестолички мрзитељ Србије удбашког соја, али за њега гласа 1% бирача. На нетом прошлим изборима на "личном" бирачком месту његова опција добила је 24 гласа. Сами по себи они дакле нису претња. Или, бар, нису главна претња.
Главни разарајући фактор Србије, у овом случају сепаратистичка оперативна био-маса јесте дисциплинована руља под Вучићевом командом. То су људи без дубинског националног идентитета, па дакле и одговорности, са крипто-мрзитељским ставом према Србији и, особито, Србијанцима. Они су данас најгрлатији "Срби" јер им тако одговара. Када напредњачка пирамидална власт почне драматично да се урушава, а прве знаке њихове самодеструкције ево гледамо, та политичка био-маса више неће имати никаквог интереса, нити каквог "емотивног" погона, да остане у Србији. Зашто би трпели муку због нечега за шта нису емотивно везани, па у значајном делу гаје одбојност?
Срамотна паланачка психологија, модус вивенди ниских духом сажет у политичку мантру "гледања себе", којом нас ево туку по глави са свих страна, има природан исход у бежању од тешкоће и подвлачењу под скуте моћног господара.
Уместо да на погибељну опасност која виси над нама и шуња се већ међу нама, реагују братским збијањем, саборношћу, они реагују бежањем, дистанцирањем, окретањем леђа. "Гледају себе". Тако су увек реаговали, и није им првина ни у Војводини. Знају они за аутономашење од пре. За борбу за јединство Србије поготово неће имати воље они који су се уз Вучића натоварили маслом. Неће те воље имати ни они који су се етаблирали, угњездили, имају бизнис.
Ко год је из радикала, или чак ДСС, лако прешао у напредњаке; из, бар декларативно, националне опције у "веберовску" идеологију на европском путу, још лакше ће се од напредњака преверити у војвођанског патриЈоту, једнако бучног, разметљивог и бахатог.
Вратиће се заправо на фабричко подешавање.
Око ове ствари више нема сумњи.
Поновићемо, нису спорни текстови какав је горњи. Али, ако се ограничава дискусија само на назочне аутоване србо-усташе, селективно, измичући из ракурса базичне генераторе деструкције (како то чини већ сасвим дегутантно нападно и Професор), то више служи као бацање прашине у очи.
После ће да кажу "Е сад је касно".
Одговори

Сама Декларација, премда садржи много тога важног и тачног, нажалост, пропушта да укаже и на опасност непрекидних захтева за интернационализацијом "војвођанског питања".
https://rt.rs/opinion/slobodan-antonic-p...laracijom/
Одговори

Како може да се одвоји Војводина кад немају струју? Сад су направили ветроелектране у јужном Банату али само један далековод повезује јужни Банат са остатком Војводине а остали далеководи га повезују са Београдом и Дрмном. Шиптари су могли да се одвоје јер смо им дали термоелектране Обилић.
Одговори

Куповаће струју од Европе. Нек кошта шта кошта, само да је наопако.
Одговори

(19-02-2025, 07:14 AM)пек. Пише:  Како може да се одвоји Војводина кад немају струју? Сад су направили ветроелектране у јужном Банату али само један далековод повезује јужни Банат са остатком Војводине а остали далеководи га повезују са Београдом и Дрмном. Шиптари су могли да се одвоје јер смо им дали термоелектране Обилић.

Нема ништа од независности Војводине.

Није то сада у интересу дубоке државе да је одцепи као што је био циљ да разбију Шугославију.

Они су овде што се сецинизма и територијалне поделе завршили пос'о.

Просто речено Србија се територијално проширила на Панчево, Бановце, Тамо око Пазове и тај крај.

Просто не могуће је да граница буде на Панчевачком или Ковинском мосту..

Само преко Панчевца дневно пређе више хиљада возила да не причамо о оном делу према Новом Саду где је комплет индустријска зона града Београда...

Ал једног га молимо:

ДА НИКАКО НЕ БРАНИ СРБЕ У ВОЈВОДИНИ!

ГДЕ ГОД ЈЕ ОН БРАНИО СРБЕ СА ШЕШЕЉЕМ И ТОМОМ ТУ СРБА И СРБИЈЕ НИЈЕ БИЛО!

ТАКО ДА НАС ОЂЕ ОСТАВИ НА МИРУ И НЕ ДИЖЕ "ГАЛАМУ" ТАМО ГДЕ ЈЕ НЕМА.

Ако има пар сепаратиста свака нормална држава зна како се обрачунава са сепаратистима.

Паметном доста.

ПРОСВЕТАР.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним