Гласање: За кога ћете гласати ове 2016. године? - Немате дозволу да гласате у овом гласању.
За СНС и Вучића!
3.33%
1
3.33%
За коалицију око ДС и Пајтића!
0%
0
0%
За Патриотски Блок, ДСС-Двери!
50.00%
15
50.00%
За СРС и Шешеља!
20.00%
6
20.00%
За СПС и Дачића!
0%
0
0%
Неко други...
16.67%
5
16.67%
Нећу гласати или ћу гласачки листић направити неважећим!
10.00%
3
10.00%
* Ви сте гласали за ову понуду. Приказ Исхода

Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3.67 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Избори 2016.

Бенито,

Цитат: Појам Средње Европе, поштовани Шико, између Версаја и Хитлера, не постоји.

Ок, говорио сам из перспективе данашњих појмова, мој лапсус - нека се припише мом недостатку као "историчара" -аматера.

---

Из твог уписа мени се чини да не владаш довољно економским појмовима што ме наводи на закључак да ниси потпуно ни разумео смисао мојих порука.

Боље да си ми тражио објашњење него да ми импутираш оно што нисам рекао. Стварно не разумем чему ово..
Одговори

Извини на импуту. Ето, објасни однос КЈ- КГ и ,рецимо, КЈ- Чехословачка. Да боље разумем шта си хтео да кажеш.
Одговори

Какав однос?
Одговори

Поређење у економском смислу. Не међусобни однос, моја грешка.
Одговори

Тебе вероватно занима степен економског развоја КЈ у односу на Грчку и Чехословачку?

1937 по БДП смо били испред Грчке, а каскали за Чехословачком.

[Слика: VDP.png]
imgurl

Ово је оквирни показатељ, није довољно прецизан и има мане, ово су најважније:

1. БДП је рачунат по пондерисаним ценама из 1990. То прави већу разлику између развијенијих и мање развијених економија. Двоструко нам не одговара период који је послужио са пондер због стања банкротсва у коме смо се налазили.
2. Наш реални БДП је виши од номиналног из више разлога, а један сам већ поменуо - рачунање инонстраног предратног дуга по инфлаторном обрту што га је реално утростручило - како би КЈ наставила да враћа дуг применила се стабилизација динара кроз инфлацију (током 20-тих) па дефлацију, што је у коначном исходу девалвирало номиналних вредности коришћених за пондерисање.

на пример, били смо испред Румуније а много мање смо заостајали за Чехословачком.
Одговори

Видимо на овом примеру колико је статистика варљива. Лепо си то објаснио. А нама је у школовању понављано, утувљивано у главу, да " пре рата нисмо имали ништа, а да су онда дошли Немци и уништили све", како је гласио најпознатији афоризам Бране Црнчевића. Широка је тема. Део је дужег историјског тока развоја и разлике у развоју Европе и Србије, као њеног дела. Када се прави то поређење никада се не наводи почетна тачка- полазница. Срби су учинили невиђено велике скокове сустижући развој најбогатијих земаља Европе у периоду од краја 17 века до Другог светског рата. Поготово шта су све прошли у том путу у то време. Када је требало да дође до потпуног сустизања дошло је до ДСР. И то није само моје мишљење, него и најбољих руских историчара. Наши комунисти, познатији као титоисти, имају дијаметрално супротно мишљење. Јасно је због чега. И зато сам у овој расправи на страни Милослава. , којег због тог његовог става сматрају ( наравно, апсолутно неоправдано) неолибералним међу конзервативцима( дверашима). Дакле, од дрвета не видимо шуму и титоисти нам продају оно уместо онога. Толико од мене у вези ове теме, а ви наставите.
Одговори

Статистика је варљива, али ту су негде ови подаци: били смо јачи од Грчке, Португалије, Норвешке и Ирске, а ту негде са Аустријом и Данском. Због комунизма сада смо далеко иза свих њих.
Иначе мислио сам да смо били јачи и од Шпаније. У ствари и јесмо у односу на број становника.
Одговори

(12-05-2016, 07:02 PM)Бенито Пише:  И зато сам у овој расправи на страни Милослава. , којег због тог његовог става сматрају ( наравно, апсолутно неоправдано) неолибералним међу конзервативцима( дверашима).

Мислиш да двераши спадају у конзервативце?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(12-05-2016, 03:37 PM)Бранке Пише:  П.С. Мимо приче,али једна занимљивост која боде очи . . . Махом пољопривредна држава са најмањим процентом аутомобила по глави становника у Европи има 9 фабрика авиона а ни једну фабрику моторних пољопривредних машина и ни једну фабрику аутомобила? (мада је постојала шанса да их од 1939. добије недалеко од Бањалуке,ал дође рат)
Имали смо фабрику Аутомобила у Крагујевцу и фабрику камиона у Раковици.
Само што су ово прво комунисти избрисали да би као почетак производње аутомобила узели 1953, када је монтиран први ''фића''. Пре рата су иначе монтирани џипови, чини ми се баш са фирмом ''Џип'' је био уговор.
Не знам за тракторе, али у Крагујевцу - у Војнотехничком заводу - прављени су одлични плугови. Smile Видео сам документ да су награђени на неком међународном сајму, крајем 19. века. То је била војна фабрика,али имала је и цивилни програм. Први производ из цивилног програма били су - ексери.
Одговори

(12-05-2016, 07:02 PM)Бенито Пише:  И зато сам у овој расправи на страни Милослава.
Која је то Милосављева а која моја страна? Smile
Одговори

(12-05-2016, 07:23 PM)Милослав Самарџић Пише:  Статистика је варљива, али ту су негде ови подаци: били смо јачи од Грчке, Португалије, Норвешке и Ирске, а ту негде са Аустријом и Данском. Због комунизма сада смо далеко иза свих њих.
Иначе мислио сам да смо били јачи и од Шпаније. У ствари и јесмо у односу на број становника.

Ово је преглед по глави становника:
[Слика: VDP_p_C.png]
imagur
Одговори

(12-05-2016, 08:14 PM)Chicot Пише:  
(12-05-2016, 07:23 PM)Милослав Самарџић Пише:  Статистика је варљива, али ту су негде ови подаци: били смо јачи од Грчке, Португалије, Норвешке и Ирске, а ту негде са Аустријом и Данском. Због комунизма сада смо далеко иза свих њих.

imagur

Постоји лаж, велика лаж и - статистика! Smile
Није важно тренутно стање, важна је тенденција. Или први извод функције, што би рекли математичари.
Србија је за 100 година прешла огроман пут од заостале турске касабе, до мање-више модерне европске државе. Наши преци заслужују огромно поштовање у вези са том и таквом снагом и мудрошћу. Нека им је вечна слава.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(12-05-2016, 08:14 PM)Chicot Пише:  

imagur
Ал су га измерили. Smile
Одговори

(12-05-2016, 03:03 AM)Chicot Пише:  Ја сам ово читао раније, данас налетех на нету
Прочитајте, корисно је, има доста о томе колико је који регион развијен у то време
http://www.socioloskipregled.org.rs/Teks...ukovic.PDF

У овом чланку пише: ''Познато је да је у време уједињења Словенија била економски најразвијенија''.
Јер има највише инвестиционог капитала 1919. године. А онда подаци о инвестиционом капиталу: највише га је било у Словенији. Много страница даље, објашњење да је Аустрија и после пропасти штампала новац и убацивала га у Словенију (као што га је Мађарска убацивала овамо источније, и специјално давала комунистима - бирајући шта је најгоре у овој држави).
Онда табела на крају: пише да је 1939. у Црној Гори било свега 124 радника, а у Србији 25.000 радника (под Србијом се мисли на тзв. предкумановску Србију). Док је у Словенији било 31.000 радника.
Стварно не знам шта ти људи раде, одакле ови подаци?
Кажем, само Војно-технички завод у Крагујевцу имао је 12.000 радника. Била је највећа фабрика на Балкану. Ту је било и највеће радничко насеље на Балкану (Ново Колонија, а била је и Стара Колонија). Даље, у граду је била ''Индустрија хране Стефановић'' - најмодернија и највећа фабрика хране на Балкану. Плус остале фабрике. Хиљаде људи из околних села долазиле су свакога дана на посао у КГ.
Дакле то је скоро 20.000 радника и рецимо да додамо 6.000 у авио-индустрији, то је 25.000, а овде пише да је свеукупно било 25.000. А где је фабрика вагона у Паланци, силне текстилне фабрике у Лесковцу, Зорка и остале фабрике у Шапцу, стаклара и штофара у Параћину, цели Крушевац, Ваљево, Ужице, Смедерево, Ниш...
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним