Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Рехабилитација Николе Калабића

Цитат:Ја не мо­гу да при­хва­тим да Ни­ко­ла Ка­ла­бић као ко­ман­дант Гор­ске гар­де ни­је знао за тај до­га­ђај, да ни­је из­дао на­ре­ђе­ње. Са­мо на осно­ву те од­лу­ке Др­жав­не ко­ми­си­је мо­же се за­кљу­чи­ти да је из­вр­шен рат­ни зло­чин – ис­та­кла је ту­жи­лац Мар­ко­вић. Она је под­се­ти­ла да од­лу­ке Др­жав­не ко­ми­си­је За­кон о ре­ха­би­ли­та­ци­ји сма­тра ре­ле­вант­ним при­ли­ком оце­не да ли је не­ко ли­це из­вр­ши­ло рат­ни зло­чин. На­ве­ла је да је Др­жав­ну ко­ми­си­ју фор­ми­ра­ло вр­хов­но за­ко­но­дав­но те­ло АВ­НОЈ 1943. го­ди­не, да је у то вре­ме но­ва власт би­ла ме­ђу­на­род­но при­зна­та…

Ужас...

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Докле год су они на власти са Овим од рехабилитације Чика Пере нема ништа. То ће да растежу, тј. одуговлаче годинама. Дај Боже да грешим.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(09-07-2022, 01:24 PM)Николај Пише:  
Цитат:На­ве­ла је да је Др­жав­ну ко­ми­си­ју фор­ми­ра­ло вр­хов­но за­ко­но­дав­но те­ло АВ­НОЈ 1943. го­ди­не, да је у то вре­ме но­ва власт би­ла ме­ђу­на­род­но при­зна­та…

Нисам правник, али је можда на овоме требало инсистирати. Тешко да је АВНОЈ тада био међународно признат.
Одговори

Веруј ми, бољи си правник од ње.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(09-07-2022, 03:46 PM)Monarhist Пише:  
Цитат:На­ве­ла је да је Др­жав­ну ко­ми­си­ју фор­ми­ра­ло вр­хов­но за­ко­но­дав­но те­ло АВ­НОЈ 1943. го­ди­не, да је у то вре­ме но­ва власт би­ла ме­ђу­на­род­но при­зна­та…

Нисам правник, али је можда на овоме требало инсистирати. Тешко да је АВНОЈ тада био међународно признат.
Није био, признато је тек Треће заседање Авноја, одржано 29. новембра 1945.
Одговори

Цитат:Ја не мо­гу да при­хва­тим да Ни­ко­ла Ка­ла­бић као ко­ман­дант Гор­ске гар­де ни­је знао за тај до­га­ђај, да ни­је из­дао на­ре­ђе­ње. Са­мо на осно­ву те од­лу­ке Др­жав­не ко­ми­си­је мо­же се за­кљу­чи­ти да је из­вр­шен рат­ни зло­чин – ис­та­кла је ту­жи­лац Мар­ко­вић. Она је под­се­ти­ла да од­лу­ке Др­жав­не ко­ми­си­је За­кон о ре­ха­би­ли­та­ци­ји сма­тра ре­ле­вант­ним при­ли­ком оце­не да ли је не­ко ли­це из­вр­ши­ло рат­ни зло­чин. На­ве­ла је да је Др­жав­ну ко­ми­си­ју фор­ми­ра­ло вр­хов­но за­ко­но­дав­но те­ло АВ­НОЈ 1943. го­ди­не, да је у то вре­ме но­ва власт би­ла ме­ђу­на­род­но при­зна­та…

Ужас...

А ко њу уопште пита, може ли она нешто да прихвати или не?
Зар основно питање није има ли доказа да је Калабић наредио, или нема?
Шта она има да прихвата или не прихвата...
Добро није рекла: види му се по фаци да би наредио...  5+5
Одговори

Ужас...

Ја сам се три пута враћао да видим да ли сам добро прочитао. И то, као и тврдњу да је у новембру 1943. године, Југославија после заседања АВНОЈ-а била међународно призната. Тј. власт КПЈ. Узмем Ђуретићев чланак из књиге Други светски рат (Љубљана, 1980), прочитам, мада га знам од "а" до "ш" и... 5+5
Одговори

(28-05-2022, 04:56 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(28-05-2022, 04:49 PM)Романија Пише:  Колико знам, комунисти ни не тврде да су осудили Калабића, већ га је појео мрак након што је Дража ухапшен, не знам од чега онда да се рехабилитује? Да ли требају Ђујић и Вучковић да се рехабилитују?
Ако је погинуо у борби, онда је још бесмисленије.
Комунисти су за сваког донели решење да је народни непријатељ, ратни злочинац итд.

Чак и за жртве нацистичких казамата.
Одговори

(20-05-2022, 09:40 AM)ZdravkoR Пише:  Значи по њима испада да ако су га убили у борби не може бити рехабилитован.
Каква будалаштина, па ваљда су га убили јер им је био непријатељ и то је и поента закона да се рехабилитују лица која су лишена живота без суђења а из политичких или идеолошких разлога.

Да би се смањио број рехабилитованих. У целој ствари се крије бојазан од захтева да се врати одузето. Зато се тако грчевито боре да се опструира.
Одговори

https://www.bg.vi.sud.rs/files/KNEZ%20PAVLE.pdf
У овом решењу код рехабилитације кнеза Павла је све лепо објашњено.
Од стрaне 12 па на даље тог решења лепо је образложено зашто су Одлуке Државне комисије за утврђивање ратних злочина незаконите и са материјалног и са процесног аспекта.Посебно је интересантан овај детаљ где се каже да је одлуком о формирању те комисије поступљено супротно важећим прописима јер комунисти су 26.октобра 1946 донели Закон о неважности правних прописа донетих пре 6. априла 41, тако да су на снази ипак били прописи који су важили пре 6. априла 41, што значи д аје окривљени морао имати право на одбрану, као и право жалбе на донету одлуку. Ако је ово важило код рехабилитације кнеза Павле, мора и код Калабића, већ то је довољно да се он рехабилитује.
Одговори

Честитам форумаши!

[Слика: 20220806-072800.jpg]

Одговори

Свака част Ватхри што је средио тамо код његових у судству да се убрза процес рехабилитације......

Ојсааааа  Хармоника

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Честитам!
Одговори

Фалим Те, Боже!!!!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 6 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним