21-05-2016, 10:29 AM
Зашто су ризиковали толико цивила,зар нису могли наћи неки други начин?
(21-05-2016, 10:29 AM)Крајишник Пише: Зашто су ризиковали толико цивила,зар нису могли наћи неки други начин?Тадашња прецизност је била врло ниска. Да убаце 50% бомби у круг пречника 300 метара, а 80% у 600 метара, је велик успех, и то им се дешавало кад је ведро, слаба ПВО, нема прашине и дима над метом, а посада искусна.
(20-05-2016, 11:43 PM)ватхра Пише: У Лесковцу је пописано мање од хиљаду, објављена су имена у Павловићевој књизи.У Лесковцу је било пописано мање од 1.000 када је Павловић сакупљао податаке за књигу. После се дошло до 1.450, а стварни губици су сигурно преко 2.000.
За Београд не знам да је ико урадио озбиљан попис.
За Краљево је објављен попис преко 100 имена у Јанићијевићевој књизи.
----
Вараждин је гађан два пута, укупно 40 тона бомби.
Сисак пет пута, од тога једном рафинерија са 160 тона бомби, а остало само са са по једним авионом.
За њих не знам број погинулих.
У радовима Каракаш-Обрадов (не знам колико су прецизни) се наводи да је у Шибенику настрадало 320 цивила и 17 војника, за Сплит 620 цивила и 26 војника, за Брод (и Славонски и Босански) 900 цивила и 250 војника.
----
На нивоу Словеније су пописане жртве савезничког бомбардовања, укупно око 1428 људи од чега су 169 војници.
----
Укратко, подаци су негде добро обрађени, негде нису уопште, и на основу тога сумњам да се може направити анализа која нечему вреди. Поготово не на основу неке ратне пропаганде.
(22-05-2016, 10:20 PM)Chicot Пише: Сад видим да ми је грешком остао Бихаћ у табели за Хрвате, треба да је српски град. Али, не мења битно укупни резултат.Откуд ти то? Ваљда су најбројнији били Италијани, а други Срби.
Задар је бомбардован као југословенски град, а Хрвата (католика)је било у већини, како у граду, тако и у околини. Рачунао сам католике са територије НДХ у Хрвате, мада је међу њима било и Срба (и других католика нехрвата и несловенаца). То ти је статистичка девијација, али мора тако.
(22-05-2016, 10:24 PM)Милослав Самарџић Пише: Откуд ти то? Ваљда су најбројнији били Италијани, а други Срби.Православаца у граду и ужој околини је било у мањини према попису из 1931.