Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Злочини четника (ЈВуО)

(05-03-2016, 01:53 PM)Николај Пише:  
(04-03-2016, 10:53 PM)Милослав Самарџић Пише:  Нисте у праву: и Хрвати и ми смо имали државу током рата. Хрвати НДХ, ми Краљевину Југославију. ''Само'' што је НДХ планирала и спроводила злочине, а КЈ их спречавала. Спречавала је и одмазде због злочина.
КЈ је наравно постојала тамо где је била њена војска.

Не треба то тако да се гледа. И једни и други су имали исту државу - Краљевину Југославију; у супротном не би могла да се објасни примена законодавства КЈ на Хрвате. Рецимо, не би могли после рата да буду кажњени за издају државе, ако то није била њихова држава. То што је нису интимно доживљавали као своју, и што су прижељкивали самосталну државу, нема везе са тим питањем.
У праву си, само, друго сам хтео да кажем, тј. организовали су државу и то ефикасну за убијање, без обзира колико је легална.
Одговори

(05-03-2016, 08:16 PM)Романија Пише:  Наводи се да је 5-12. октобра 1942, Требињски и Невесињски корпус убили су 1019 цивила у области Прозора (вјероватно се мисли уз помоћ Италијана). Било је и пљачке и уништавање кућа.
- Милетић и Дедијер, и неки Ћемаловић 1986.
Да, мада су у тој бројци и убијене усташе. Баћовић је јавио да је убијено око 1.000 цивила, док су Италијани јавили да су избројали негде чини ми се око 700 убијених цивила. То је највећи злочин над Хрватима током рата.
Одговори

(05-03-2016, 08:46 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(05-03-2016, 12:30 AM)мунгос Пише:  Дража је имао 1% Југословена у својој војсци. Каква је то Југо војска без Југословена? То ко Њемачка војска без Њемаца или Америчка без Американаца? Чудна ствар скроз.
Јесте чудна, али то је друга тема.

Није то исто, Нијемци су нација, а Југословени нису.

То је уствари држава Срба, Хрваза и Словенаца, а Дража је формално имао три армије та три народа.
Одговори

Не разумијем, како је то Дража формално имао те три армије? Које су то његове армије са хрватском и словеначком компонентом?
Одговори

Подијелио је ЈвуО на српску армију, хрватску армију и словеначку армију. Ал наравно бројност ове двије је симболична
Одговори

(06-03-2016, 11:12 PM)Романија Пише:  Подијелио је ЈвуО на српску армију, хрватску армију и словеначку армију. Ал наравно бројност ове двије је симболична
То је било 1. децембра 1944. Ипак пре тога је било доста Словенаца у покрету, за њих се не би могло рећи да су учествовали симболично (Команда Словеније под мајором Карелом Новаком).
Одговори

(05-03-2016, 01:53 PM)Николај Пише:  
(04-03-2016, 10:53 PM)Милослав Самарџић Пише:  Нисте у праву: и Хрвати и ми смо имали државу током рата. Хрвати НДХ, ми Краљевину Југославију. ''Само'' што је НДХ планирала и спроводила злочине, а КЈ их спречавала. Спречавала је и одмазде због злочина.
КЈ је наравно постојала тамо где је била њена војска.

Не треба то тако да се гледа. И једни и други су имали исту државу - Краљевину Југославију; у супротном не би могла да се објасни примена законодавства КЈ на Хрвате. Рецимо, не би могли после рата да буду кажњени за издају државе, ако то није била њихова држава. То што је нису интимно доживљавали као своју, и што су прижељкивали самосталну државу, нема везе са тим питањем.

Ово је мени, као некоме ко није правник, јако интересантна тема. Ево паралеле са садашњим стањем ствари "у региону". Постоји, по мени барем, аналогија између НДХ и Независне Државе Косово (у даљем тексту НДК). Обе независне државе су терористичке, злочиначке и геноцидне по својој природи, настале након интервенције треће стране, то јест окупаторске војске.
Е сад мене интересује следеће - шта је то што одређује неку државу у правном смислу? Историјско искуство нас учи да је право ништавно у односу на силу. Када је српска војска након пробоја солунског фронта непобедиво продирала у територију покојне АУ монархије, попут ножа кроз топли маслац, престајао je да важи стари правни поредак и почињао нови. Једног дана ће се српска војска вратити на Космет, а самим тим ће и правни поредак српске државе заменити НДК. Може ли кратко објашњење - шта је потребан и довољан услов да био нека група људи на неком простору направила државу?

(06-03-2016, 11:12 PM)Романија Пише:  Подијелио је ЈвуО на српску армију, хрватску армију и словеначку армију. Ал наравно бројност ове двије је симболична

За ово први пут чујем. Да ли је то било противуставно? Заправо и небитно је - у таквом лудилу све је изгубило смисао.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Дража је желио да нагласи тиме да је ЈвуО једина легитимна војска Југославије. Њему су Енглези ко фол замјерали што у војсци има само Србе а партизане подржавају сви народи Балкана (Ко да је њих уопште брига за то).
Одговори

(07-03-2016, 03:04 PM)Романија Пише:  Дража је желио да нагласи тиме да је ЈвуО једина легитимна војска Југославије. Њему су Енглези ко фол замјерали што у војсци има само Србе а партизане подржавају сви народи Балкана (Ко да је њих уопште брига за то).
Не баш... погледај датум, овде је кључан датум, 1. децембар 1944.
Уобичајена грешка наших историчара је навођење докумената без датума. Јер једна иста ствар рецимо 1942. и 1944. значи нешто сасвим друго. Јер је сасвим друга ситуација.
Конкретно, Дражи је тада питање легитимитета било последња брига, већ је настојао да макар колико олакша очајну ситуацију у Босни. Неки од тих Хрвата су рецимо набавили вакцине против тифуса.
Одговори

А зар се није двоумио Дража на крају рата око оног рушења моста што су захтјевали Енглези као ултиматум (опет не знам датум)?
Одговори

(07-03-2016, 04:19 PM)Романија Пише:  А зар се није двоумио Дража на крају рата око оног рушења моста што су захтјевали Енглези као ултиматум (опет не знам датум)?
То је децембар 1943. Не знам да ли се двоумио, али је тражио заузврат неке ствари - ма пример да Британци спрече партизане да нападају четнике у леђа, што ови нису хтели. На крају је одустао од рушења, с образложењем да су већ срушили толико мостова, а и више него партизани, и да један више неће променити ствар. Штавише, чак и срушене мостове ББС је приписивао партизанима.
Одговори

П.С.
Да вас на факултету и даље не уче све контра? Оно, дали су ултиматум Дражи да коначно уради нешто, да макар сруши два моста, а он ни то није хтео...
Одговори

Добро је одлучио. Онда сам погријешио за период, јер сам мислио да је то на крају 1944.

(07-03-2016, 04:29 PM)Милослав Самарџић Пише:  П.С.
Да вас на факултету и даље не уче све контра? Оно, дали су ултиматум Дражи да коначно уради нешто, да макар сруши два моста, а он ни то није хтео...

Сад сам на телефону, послаћу вам касније.
Одговори

(07-03-2016, 01:14 PM)Vlad Alekš Пише:  Може ли кратко објашњење - шта је потребан и довољан услов да био нека група људи на неком простору направила државу?

Да постоје територија, народ и суверена власт над њима са монополом физичке силе. Признање других држава се не тражи, то је политички, а не правни чин.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним