Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Злочини четника (ЈВуО)

Мислим да би требало расподијелити праве злочине четника од злочина других "четника", комуниста, устаника, измишљених злочина, да ли су или нису били под Дражином командом итд.

Први примјер:
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Масакр_у_Гатима
Одговори

(29-02-2016, 04:53 PM)Романија Пише:  Мислим да би требало расподијелити праве злочине четника од злочина других "четника", комуниста, устаника, измишљених злочина, да ли су или нису били под Дражином командом итд.

Први примјер:
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Масакр_у_Гатима
Свакако.
У овом чланку је, сем пребацивања кривице на Дражу, неодговарајућа и ставка ''Претходне околности''. Јер претходне околности су геноцид.
Иначе Роквићеви четници све ово сваљују на Италијане. Причао сам пре 2-3 године са једним од њих.
Узгред, како оцењујеш главу из Драже 5 где су тема злочини четника?
Одговори

Има на википедији Хронологија четничких злочина, гдје се наводи (у Србији) убиства 3-4 симпатизера Нопа овог или оног дана, у овом или оном селу. Кад се све сабере, с обзиром да је то грађански рат и кад се не рачунају измишљени злочини, стварно је у Србији почињено минимално злочина, тако да приче о црним тројкама, слово з, итд. падају у воду.
Нисам читао Дедијера и Милетића, ал могу претпоставити садржај.
Занимљиво ми је што сам читао нешто о Јевђевићу, па кажу како он и његови четници немају везе са Дражом, али је Дража одобравао њихове злочине и сарадњу са усташама и Италијанима (тј. Када се треба израчунати бројност четника, онда се Јевђини не рачунају, а када се треба рачунати злочине четника онда се рачунају).
У Бих је стварно било превише злочина, без обзирана геноцид. Али се ето и током Сфрј у мом крају знало да су партизани стављали кокарде па спаљивали многа муслиманска села. Тако да је у области у којој је било 10 војски, а сви причају истим језиком, баш тешко утврдити ко је шта чинио.
На примјер, сматрам да је Баћовић чинио многа непотребна дјела по Херцеговини, и да би могао бити осуђен због тога после побједе у рату. Поред њега, Ђуришић, Остојић и још пар нижих. Али наравно утврдити све околности.
Одговори

Ви Југословени би изгледа побили Србе немилосрдније него Титовци (висио би и Ђујић и Баћовић и Ђуришић и Остојић итд.). Због тобожњи злочина.
А шта мислиш да ли би Ђујић, Јевђевић, Ђуришић итд. то тако лако допустили? Али опет би ви ангажовали усташе и остале антисрпске зликовце, па би се заједно са њима обрачунали са Србима.....

Кад човјек промисли, срећа па су побједили Титовци.

Шта је то по вама злочин? Да ли је злочин убити "цивила" који је уз то шпијун и саботер, те његовом акцијом погине неколико четника? Да ли је то цивил? Не, то је борац. Чак пуно пута опаснији него онај с пушком у руци.

Да ли четничке одмазде злочини? Ако се зна да су злочини муслимана стали након четнички одмазда. Промислили би шеснест пута прије него крену у покољ Срба посље тога.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Никако да поставим текст Федора Рајића "Четници и усташе". Поставићу првом повољном приликом. Да ли је неко читао то?

Самарџићу, Романијо, да ли је истина да сте Југословени? Или вам се то импутира? Smile

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Читао сам ја. Шта са тијем? Клин се клином избија. Због таквих "хришћана" и "демократа" и "замиривача - Немој, немој" Срба у Крајини и добром дијелу Босанске Крајине више и нема.
Требало је вратити сваку главу за главу. Једино онда би дошло до оздрављења и једни и други.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

(01-03-2016, 01:10 AM)Vlad Alekš Пише:  Никако да поставим текст Федора Рајића "Четници и усташе". Поставићу првом повољном приликом. Да ли је неко читао то?

Самарџићу, Романијо, да ли је истина да сте Југословени? Или вам се то импутира? Smile
Нисмо. Smile
Постави, нисам видео тај текст.
Одговори

Можда је боље да тај текст преприча колега мунгос, будући да га је боље схватио од мене, па чак и од аутора. Smile

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Није реално очекивати, да неко Србе (или било кога) коље и пали четири године, а да и они не узврате. Пукнеш једног дана брате, па покажеш да и ти то можеш.
Друго, само ми немојте тврдити да то није имало ефекта, односно након таквих четничких акција није смањен број покоља над Србима. Имало је то и те какву дисциплинску мјеру према усташама, односно према Хрватима и Муслиманима.
Наводим један примјер из Хаџића (код Сарајева):
Након почетних усташких злочина на тој територији, дошло је до преговора између српских предствника и усташа. Усташе су се наравно понашале арогантно, на шта су им Срби на крају наизглед неуспјешних прговора рекли: "Добро како хоћете, али ваш је дан, наша је ноћ". Након тога, готово да није било усташких злочина на тој територији.
Одговори

(29-02-2016, 05:36 PM)Романија Пише:  На примјер, сматрам да је Баћовић чинио многа непотребна дјела по Херцеговини, и да би могао бити осуђен због тога после побједе у рату.

Тешко је било да рецимо преживеле Пребиловчане којима су побили жену и децу, уразумиш и зауставиш када упадну у чисто хрватска села око Стоца и Имотског. Не знам која би то сила могла да спречи. То је признао чак и партизан Саво Скоко у својим књигама.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Нисам мислио да ће на ту страну отићи тема, изгледа да ме нисте схватили. Схватам ја да је усташки мотив за злочин геноцид, комунистички револуција а четнички тј. српски освета. Посебно они којима су сви побијени, добар примјер има Звонко Вучковић за оног Босанца који је шенуо памећу због усташког покоља његове породице, па је хтјео да убије оног четника Хрвата што је био са Дражом на Равној Гори.
Али и даље сматрам са су одмазде злочини, што пориче мунгос.

(01-03-2016, 01:20 PM)Николај Пише:  
(29-02-2016, 05:36 PM)Романија Пише:  На примјер, сматрам да је Баћовић чинио многа непотребна дјела по Херцеговини, и да би могао бити осуђен због тога после побједе у рату.

Тешко је било да рецимо преживеле Пребиловчане којима су побили жену и децу, уразумиш и зауставиш када упадну у чисто хрватска села око Стоца и Имотског. Не знам која би то сила могла да спречи. То је признао чак и партизан Саво Скоко у својим књигама.

Мислио сам на комунистичка села. Слао је неке извјештаје Дражи, ваљда током Неретве, када се жалио како је народ непослушан.

(01-03-2016, 01:11 PM)luka.luke 1 Пише:  Усташе су се наравно понашале арогантно, на шта су им Срби на крају наизглед неуспјешних прговора рекли: "Добро како хоћете, али ваш је дан, наша је ноћ". Након тога, готово да није било усташких злочина на тој територији.

Ја стварно не вјерујем да ће се неки Хрват умирити ако му убијеш жену и дијете.

И има изрека: "Ако не убијеш вука, убијаш своје овце." Али се ово "вук" односи на усташе а не на њихову дјецу и жене.

Ево хронологија:

1941.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Hronologij...41._godine

1942.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Hronologij...42._godine

1943.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Hronologij...43._godine

1944.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Hronologij...44._godine

Занимљиво да за 1945. нема ниједан злочин..
https://sh.wikipedia.org/wiki/Hronologij...45._godine
Одговори

(01-03-2016, 01:20 PM)Николај Пише:  

Наравно да је било освете и револта, па људи био је рат, ванредно стање, али сигурно да је усташама давано до знања да мечка може заиграти и пред њиховим вратима.
Па зар неко може замислити да у таквим околностима, неко негдје тражи злочинце који су побили нпр. Пребиловчане. Шта, да их хапси, да им суди. доказује кривицу.

Романијо, ниси ме схватио, зато ћу ти на твоју консатацију "Ја стварно не вјерујем да ће се неки Хрват умирити ако му убијеш жену и дијете", поставити прцизније питање.

Зар ти заиста мислиш да се "понеки Хрват" неће умирити, ако зна да ће уколико он убија нечију дјецу, бити убијена и његова дјеца?

И још једно питање.
Да ли је постојао неки други реалан начин да се зауставе усташки покољи?

А ово за Хаџиће ће ти потврдити скоро сваки Србин из Хаџића, нарочито они киоји гравитирају Игману.
Одговори

Јел мислиш да је ово са Википедије тачно?
Нпр:
6-9. novembar 1941: Masovna streljanja partizanskih zarobljenika u Brajićima u podnožju Ravne gore... Streljanja su vršena i narednih dana. Najodgovorniji za ove zločine bio je Draža Mihailović koji se tada nalazio u Brajićima.[26]

Дража је тада био у Струганику, а комунистима је судио Војни суд.
Ово се све преписује деценијама из комунистичке пропаганде, јасно се види да нема правни оквир и уопште да ово нису радили правници, а морали би.
Мислим да је правно најзанимљивије питање: Зашто се свако убиство комуниста од стране Недићевих четника сматра злочином, а свако убиство Недићевих - или раније комесарских - службеника, не? При томе, комунисти су први почели.
Све у свему, овакви текстови су чиста пропаганда.
Одговори

(01-03-2016, 05:09 PM)Милослав Самарџић Пише:  Јел мислиш да је ово са Википедије тачно?

Не. Као што сам рекао, неки су сигурно тачни, али кад се не рачунају ови измишљени, стварно је почињено мало злочина.
Нпр. пише да су једном убили дјевојку само зато што је имала црвени џемпер. Или нпр. да су Ајдачићеви људи код Ужица прво измасакрирали неке партизане па их онда живе закопали - што је немогуће. Измасакрирати подразумјева убити, па их не могу онда живе закопати.

(01-03-2016, 04:39 PM)luka.luke 1 Пише:  Зар ти заиста мислиш да се "понеки Хрват" неће умирити, ако зна да ће уколико он убија нечију дјецу, бити убијена и његова дјеца?

И још једно питање.
Да ли је постојао неки други реалан начин да се зауставе усташки покољи?

-А брига њега ако су му дјеца у Загребу. Мада не знам тачно одакле су те усташе. Знам да су биле двије бригаде Црне легије од по 800 усташа који су из Сарајева, а за остале не знам.
-Постојао је, да њих убијаш.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним