Оцена Теме:
  • 7 Гласов(а) - 4.43 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Живојин Мишић

Пише да је Вазнесењска црква у Београду.

Генерално се нису промениле ствари у СПЦ.
Све може...кад се мора. Smile
Одговори

Знам и данас. Ако хоћеш да ожениш муслиманку нпр. наравно да Спц неће њу приморавати да промјени вјеру, већ ће добити име српско током вјенчања, а после наставља живот као муслиманка, односно њен избор је у којој ће вјери бити. За друге религије не знам како је.
Одговори

Шта данас значи српско име? Мислим, може ли се крстити или вјенчати у цркви, Миа, Валентина, Нина, Венера, Лана, Лара...
Одговори

Мушкарац не жени жену, већ се жени њом (женом). Мада, каква су времена дошла, евроинтеграције и остале трице и кучине, не би ме изненадило да се и жене ожене, а мушкарцу поудају.

(27-04-2016, 03:17 PM)Павле Пише:  Верујем да је била изузетна реткост у оно време склапати брак ван цркве? Или грешим?

Колико сам ја схватио, раније брак није био брак ако није склопљен у цркви. Комунисти су црквени брак заменили грађанским, то јест оним који је склопљен у општини пред матичарем. И сведока на венчању су назвали - кум. Као и по свим другим питањима, комунисти су све покрали из традиције и притом све то изопачили.
Гавран им кости разнео, да Бог да... Smile

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Evo,konačno sam supeo da stvorim video posvećen slavnom vojvodi Živojinu Mišiću.
Neka se ne zaborave reči i delo ovog slavnog ratnika,kao i reči i dela drugih naših predaka !

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори

Evo šta sam iskopao:
[Слика: index.php?action=dlattach;topic=13124.0;...6981;image]
U prvom planu Regent Aleksandar I u gardijskoj uniformu,a iza njega načelnik generalštaba-Vojvoda Živojim Mišić se rukuje sa kontra-admiralom(potonjim admiralom) Dragutinom Pricom,a vojvodi salutira kontra-admiral(potonji admiral) Viktor Vikerhauzer.

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори

То је на "Палуби" погрешно описана фотографија, иза регента Александра је кнез Арсен.
Одговори

(09-02-2017, 09:04 PM)Вукашин Петковић Пише:  То је на "Палуби" погрешно описана фотографија, иза регента Александра је кнез Арсен.
Тако је. Први у реду до кнеза Арсена је армијски генерал Миливоје Зечевић, па адмирал Драгутин Прица који се здрави за Арсеном, до њега је адмирал Виктор Викерхаузер, армијски генерал Војислав Томић и неки непознат пуковник. Колко ми се чини они су постројени испред Маршалата Двора. Нажалост мислим да је у третнутку снимања ове слике Војвода Живојин Мишић одавно био покојни. Мишић никад није носио aкселбендер (декоративни гајтан преко десног рамена) симбол ађутантуре а Арсен јесте јер је био коњички генерал.

Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
Одговори

(10-02-2017, 03:39 AM)Snake Пише:  Тако је. Први у реду до кнеза Арсена је армијски генерал Миливоје Зечевић, па адмирал Драгутин Прица који се здрави за Арсеном, до њега је адмирал Виктор Викерхаузер, армијски генерал Војислав Томић и неки непознат пуковник. Колко ми се чини они су постројени испред Маршалата Двора. Нажалост мислим да је у третнутку снимања ове слике Војвода Живојин Мишић одавно био покојни. Мишић никад није носио aкселбендер (декоративни гајтан преко десног рамена) симбол ађутантуре а Арсен јесте јер је био коњички генерал.
Na "Palubi" je označeno da je slika snimljena 1920. godine,ali po oznakama na rukavu Vikerhauzera,čini mi se da je možda 1919. godine.Prica je bio kontra-admiral do 1923,kada je unapređen u vice-admirala.Što se tiče Vikerhauzera,on je te 1920. već bio vice-admiral,jer je 1919. unapređen u taj čin.Na slici se ne vidi da ima čin vice-admirala,tako da je ova slika snimljena ili 1919. pre njegovog unapređenja ili jeste snimljena 1920. godine,ali Vikerhauzer još nije dobio oznake vice-admirala.

U svakom slučaju,slika potiče iz perioda 1919-1923,a vrlo sma retko viđao slike generala i admirala iz tog perioda.

Inače,primetio sma grešku na pojedinim forumima,pa čak sam i ja mahinalno ponovio to kada sam izlagao nešto na temi JKRM na ovom forumu.Kada je naša mornarica maja 1929. putovala po Sredozemlju Krf-Malta-Bizerta,pisalo je da je tu grupu predvodio vice-admiral Prica,a on je te 1929. odavno bio admiral.

Одговори

(10-02-2017, 01:01 PM)Andrejevic Пише:  
(10-02-2017, 03:39 AM)Snake Пише:  Тако је. Први у реду до кнеза Арсена је армијски генерал Миливоје Зечевић, па адмирал Драгутин Прица који се здрави за Арсеном, до њега је адмирал Виктор Викерхаузер, армијски генерал Војислав Томић и неки непознат пуковник. Колко ми се чини они су постројени испред Маршалата Двора. Нажалост мислим да је у третнутку снимања ове слике Војвода Живојин Мишић одавно био покојни. Мишић никад није носио aкселбендер (декоративни гајтан преко десног рамена) симбол ађутантуре а Арсен јесте јер је био коњички генерал.
Na "Palubi" je označeno da je slika snimljena 1920. godine,ali po oznakama na rukavu Vikerhauzera,čini mi se da je možda 1919. godine.Prica je bio kontra-admiral do 1923,kada je unapređen u vice-admirala.Što se tiče Vikerhauzera,on je te 1920. već bio vice-admiral,jer je 1919. unapređen u taj čin.Na slici se ne vidi da ima čin vice-admirala,tako da je ova slika snimljena ili 1919. pre njegovog unapređenja ili jeste snimljena 1920. godine,ali Vikerhauzer još nije dobio oznake vice-admirala.

U svakom slučaju,slika potiče iz perioda 1919-1923,a vrlo sma retko viđao slike generala i admirala iz tog perioda.

Inače,primetio sma grešku na pojedinim forumima,pa čak sam i ja mahinalno ponovio to kada sam izlagao nešto na temi JKRM na ovom forumu.Kada je naša mornarica maja 1929. putovala po Sredozemlju Krf-Malta-Bizerta,pisalo je da je tu grupu predvodio vice-admiral Prica,a on je te 1929. odavno bio admiral.

Добра запажања детаља али на "Палуби" има грешака. Ако је слика снимљена 1920. године то имплицира неке грешке које сам уочио у чиновима Прице и Викерхаузера. Треба да се зна да је до 19. августа 1923. године, Војска Краљевине СХС користила стари војни закон Краљевине Србије са једним амадманом а то је да су чинови остали исти за генералитет (генерал и војвода). Тим амадманом којим су примљени официри из бивше Аустроугарске ратне морнарице (К.У.К) Прица и Викерхаузер заједно са Кохом 1919. године задржали су чин у који су унапређени 1918. а то је контра-адмирал тако да је тај чин до 1923. године за припаднике морнарице био највиши морнарички чин. Тек ново-усвојеним војним законом из 1923. године дотати су нови морнарички чинови вице-адмирал и адмирал. Први начелник морнарице био је Метод Кох у чину контра-адмирала па Драгутин Прица 1923. године у чину вице-адмирала (касније и адмирала 1925. године) и тек 1929. године Виктор Викерхаузер у чину вице-адмирала (касније и адмирала 1930. године). У књизи има доста штапарских грешака. Да бих неки официр имао виши чин мора да постоји како се то каже у војсци више формацијско место тј. положај. Тако да на слици Прица и Викерхаузер су контра-адмирали и на расположењу тј. без формацијског места јер се морнарица тих година тек формирала у новој држави.

Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
Одговори

Ево једног одличног цртежа.
[Слика: buda.jpg]

Одговори

Двојца Војвода-Мишић и Путник.
[Слика: 27b717289ca96189d3301790ecf15083.jpg]

Одговори

[Слика: mis.jpg]

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Радован, Живојин и Александар Мишић. Синови војводе Мишића били су коњички официри, у Коњичкој дивизији, која је током борби на Солунском фронту придодата Првој армији, војводе Мишића.

[Слика: 19_misic_sinovi.jpg]

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним