Оцена Теме:
  • 7 Гласов(а) - 4.43 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Живојин Мишић

Написао сам чланак о нашој легенди Војводи Живојину Мишићу па ми реците утиске.

https://sr.wikipedia.org/wiki/Живојин Мишић

Баја

Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
Одговори

УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ти сам ово напсао?

Читао сам, читао, па се уморио. Наставићу.

До сада, одличан 5.

Мана: Апсолутно поправи правопис и граматику. Ако сам не можеш, потражи помоћ од неког стручног. Грехота да се оволики труд девалвира због писмених грешака.
И, друго, избаци као литературу Сава Скока и сличне комунистичке кољаче.

Предлог - пребаци целу писанију овде (па и другде) да се више чита.
Одговори

(07-12-2014, 03:37 PM)Нимбус Пише:  УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ти сам ово напсао?

Читао сам, читао, па се уморио. Наставићу.

До сада, одличан 5.

Мана: Апсолутно поправи правопис и граматику. Ако сам не можеш, потражи помоћ од неког стручног. Грехота да се оволики труд девалвира због писмених грешака.
И, друго, избаци као литературу Сава Скока и сличне комунистичке кољаче.

Предлог - пребаци целу писанију овде (па и другде) да се више чита.

Немој да те понесе набој лошег, Саво Скоко је написао књигу одлично и по литературама из тог периода пре 1941. године. Ово ти је комплетна скраћена биографија о нашем Војводи.

Одговори

"југословенски војвода". Мјењај то, тако нешто не постоји, то је измишљотина. Прочешља сам на брзину старију литературу, па таке бласфемије нема ни за времена "интегралног југословенства".

"Кољач" Саво Скоко је оставио иза себе доста вриједни радова, међу којима свједочанства о хрватским и комунистичким злочинима у Херцеговини, те истину о Устанку у Херцеговини 1941. године (прећутан од комуниста, први устанак у ДСР, подигнут од српског народа за голи опстанак).
Одговори

Саво Скоко је диз`о комунистички "устанак" у Херцеговини, био леви скретничар, тако му ни орај из руке не бих узео. Ви, како хоћете.
Одговори

Ајде људи, шта је човек урадио и сад га критикујете ту због ситница.

Свака часта на труду, одлични су чланци о Војводама.
Одговори

Па кад је већ толки рад урадио, онда не требају ту измишљотине (које нијесу ситнице него крупне ствари) да тај рад кваре. Тако нешто као "југословенски војвода" не постоји.

Осим ако који југо ђенерал југо војске у срамном поразу 1941. године, није добио чин "југословенског војводе" за предају које десетине иљада војника Њемцима?
Као што знамо - није ниједан. Чак ни за неки невиђени кукавичлук, а камоли за храброст и умјешност.
Одговори

(07-12-2014, 07:54 PM)мунгос Пише:  Па кад је већ толки рад урадио, онда не требају ту измишљотине (које нијесу ситнице него крупне ствари) да тај рад кваре. Тако нешто као "југословенски војвода" не постоји.

Осим ако који југо ђенерал југо војске у срамном поразу 1941. године, није добио чин "југословенског војводе" за предају које десетине иљада војника Њемцима?
Као што знамо - није ниједан. Чак ни за неки невиђени кукавичлук, а камоли за храброст и умјешност.

Ок ако не постоји који је навиши војни чин био у Краљевини СХС/Југославији?

Одговори

Армијски ђенерал, јер колко ја знам ниједан официр није произведен у војводу (фелдмаршала) до априла 1941. године. Војводе што су биле, биле су српске војводе, произведене у чин у Српској војсци: Путник у Првом балканском рату, 1912., Мишић и Степа 1914., а Бојовић 1918. у Првом свјетском рату.
Одговори

(07-12-2014, 09:10 PM)мунгос Пише:  Армијски ђенерал, јер колко ја знам ниједан официр није произведен у војводу (фелдмаршала) до априла 1941. године. Војводе што су биле, биле су српске војводе, произведене у чин у Српској војсци: Путник у Првом балканском рату, 1912., Мишић и Степа 1914., а Бојовић 1918. у Првом свјетском рату.

Тачно да ниједан од официра није произведен у војводу (фелдмаршала) али су сви наставили да носе чин и у новој војсци и по хијерархији били највиши у рангу одмах испод краља. Доказ да постоје војводске плетенице је слика еполете које је носио Петар Бојовић где у средини на орлу је замењен грб Краљевине Србије са грбом Краљевине СХС/Југославије.

Комунистичка ЈНА је управо што сам навео у разговору на википедији у Војном лексикону 1981. године написала поред сваког војводе само српски а поред сваког генерала чак и оних који су унапређени у Краљевини Србији, југословенски а зна се да је нпр. Павле Јуришић Штурм био генерал и пре настанка Југославије и многи други. У књизи се не помиње југословенски војвода зато што бих њихов ранг био изједанчен са Титовим, а зна се да Тито није био официр већ обичан војник у Првом светском рату. То изједанчавање бих умањило његов ранг и зато је пропаганда писала само српски за све наше војводе ограђивајући се од Југославије а зна се да је Југославија створена 1918. и тај период од 1918 до 1945 у њеном постојању је занемариван од стране комуниста.

Књига генерали и адмирали Краљевине Југославије 1918 - 1941, страна 15 цитираћу: Чин војводе је предвиђен за доделу само током рата и то за нарочите заслуге највиших генерала. У књизи се налазе и тројца наших војвода Степа Степановић, Живојин Мишић и Петар Бојовић. И још нешто Петар Бојовић је најдуже носио тај чин управо у тој војсци значи по логици он је и југословенски војвода. Такође су и Степа а и Мишић.

Сачувана униформа са еполетама војводе Краљевине СХС/Југославије припадала Петру Бојовићу

[Слика: P7302152.jpg]

Ово су војводске плетенице у Краљевини Србији:

[Слика: Pletenice-vojvode-Zivojina-Misica-Vojni-muzej1.jpg]

Направио сам спискове генерала унапређених у Краљевини Србији:

https://sr.wikipedia.org/wiki/Списак ген...ине Србије

и генерала у Краљевини Југославији (сви су наставили службу у новој држави па и војводе)

https://sr.wikipedia.org/wiki/Списак ген...угославије

Одговори

Како оћеш. Но и даље остаје чињеница да ја не нађо "југословенског војводе" ни у литератури од прије 1941. а камоли посље 1945. Похвале за труд, али то је брате скроз нетачно.
И са тим ће се други служити који на то наиђу иако је погрешно.

Ниједан ђенерал Југо краљ. војске није произведен у тај чин.
Одговори

Цитат:Владислав Костић (1883—1959), дивизијски генерал. Одведен у заробљеништво 1941. године, после рата није наставио службу.

Ништа о њему?
Одговори

(07-12-2014, 10:21 PM)мунгос Пише:  Како оћеш. Но и даље остаје чињеница да ја не нађо "југословенског војводе" ни у литератури од прије 1941. а камоли посље 1945. Похвале за труд, али то је брате скроз нетачно.
И са тим ће се други служити који на то наиђу иако је погрешно.

Ниједан ђенерал Југо краљ. војске није произведен у тај чин.

Читај закон о војсци и морнарици 1923. године када је раздвојен генералски чин и даље се помиње војводски а то је већ закон Краљевине СХС/Југославије. А како да их назовем Српски војвода са југословенским грбом на плетеницама. Не разумем, чин је постојао у обе војске и тако треба да буде.

Они јесу унапређени у Србији а су службовали и у Jугославији. Ниједан ђенерал није ни могао да буде произведен јер се чин додељивао у рату. Једини који би био пети Бојни Војвода да је ЈВуО победила 1945 био бих Дража Михаиловић.

(07-12-2014, 10:55 PM)Pavle Пише:  
Цитат:Владислав Костић (1883—1959), дивизијски генерал. Одведен у заробљеништво 1941. године, после рата није наставио службу.

Ништа о њему?

Нису написани многи чланци. Треба времена.

Одговори

Ко није гледао филм ево:

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним