(07-12-2014, 09:10 PM)мунгос Пише: Армијски ђенерал, јер колко ја знам ниједан официр није произведен у војводу (фелдмаршала) до априла 1941. године. Војводе што су биле, биле су српске војводе, произведене у чин у Српској војсци: Путник у Првом балканском рату, 1912., Мишић и Степа 1914., а Бојовић 1918. у Првом свјетском рату.
Тачно да ниједан од официра није произведен у војводу (фелдмаршала) али су сви наставили да носе чин и у новој војсци и по хијерархији били највиши у рангу одмах испод краља. Доказ да постоје војводске плетенице је слика еполете које је носио Петар Бојовић где у средини на орлу је замењен грб Краљевине Србије са грбом Краљевине СХС/Југославије.
Комунистичка ЈНА је управо што сам навео у разговору на википедији у Војном лексикону 1981. године написала поред сваког војводе само српски а поред сваког генерала чак и оних који су унапређени у Краљевини Србији, југословенски а зна се да је нпр. Павле Јуришић Штурм био генерал и пре настанка Југославије и многи други. У књизи се не помиње југословенски војвода зато што бих њихов ранг био изједанчен са Титовим, а зна се да Тито није био официр већ обичан војник у Првом светском рату. То изједанчавање бих умањило његов ранг и зато је пропаганда писала само српски за све наше војводе ограђивајући се од Југославије а зна се да је Југославија створена 1918. и тај период од 1918 до 1945 у њеном постојању је занемариван од стране комуниста.
Књига генерали и адмирали Краљевине Југославије 1918 - 1941, страна 15 цитираћу:
Чин војводе је предвиђен за доделу само током рата и то за нарочите заслуге највиших генерала. У књизи се налазе и тројца наших војвода Степа Степановић, Живојин Мишић и Петар Бојовић. И још нешто Петар Бојовић је најдуже носио тај чин управо у тој војсци значи по логици он је и југословенски војвода. Такође су и Степа а и Мишић.
Сачувана униформа са еполетама војводе Краљевине СХС/Југославије припадала Петру Бојовићу
Ово су војводске плетенице у Краљевини Србији:
Направио сам спискове генерала унапређених у Краљевини Србији:
https://sr.wikipedia.org/wiki/Списак ген...ине Србије
и генерала у Краљевини Југославији (сви су наставили службу у новој држави па и војводе)
https://sr.wikipedia.org/wiki/Списак ген...угославије