Поруке: 2,302
Теме: 21
Придружен: Jan 2014
Углед:
515
(04-11-2021, 09:07 AM)Vlad Alekš Пише: (03-11-2021, 10:14 AM)Vlad Alekš Пише: Слободан Јовановић је на сјајан начин описао појаву "полуинтелектуалца". За која два српска интелектуалца се може рећи да су ову појаву наслутули још у 19. веку?
Обојица су били Пречани. И били су прави интелектуалци, никако "полу". Први је написао "текст" стотинак година пре Јовановића и анализирао је само Србе у Аустроугарској.
Други је свој "текст" објавио педесетак година пре Јовановића и анализирао је читаву српску нацију. Он је заправо кренуо од критике једног песника.
То су били Лаза Костић и Ђорђе Натошевић. Како су им се звали "текстови"?
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Поруке: 2,302
Теме: 21
Придружен: Jan 2014
Углед:
515
(05-11-2021, 01:48 PM)ЛукаЛоко Пише: Границе између Краљевине Италије и НДХ-е, изгледа, имале су привремени карактер.
Римски уговор су морала ратифицирати оба дома италијанског парламента а до дискусије у парламенту није никад дошло.
Хрвати су негодовали што нису добили читаву Далмацију, док су Италијани са своје стране очекивали цело приморје до врхова планина.
Основана је једна билатерална комисија за успостављање коначних граница, која је са италијанске стране намерно радила пуно лагано. Заиста та комисија још августом 1943., то јест пре италијанске капитулације није била завршила свој рад, чак нити за први део, онај за словеначки и ријечки крај.
Да ли се слажеш да ми сада поделимо јадранску обалу? Нама до Задра, а вама од Задра. А у Задру да имамо два градоначелника - један Србин и један Италијан? Шта кажеш, а?
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Поруке: 964
Теме: 18
Придружен: Jul 2013
Углед:
256
(05-11-2021, 03:03 PM)Monarhist Пише: (05-11-2021, 02:08 PM)Vlad Alekš Пише: (05-11-2021, 01:48 PM)ЛукаЛоко Пише: Границе између Краљевине Италије и НДХ-е, изгледа, имале су привремени карактер.
Римски уговор су морала ратифицирати оба дома италијанског парламента а до дискусије у парламенту није никад дошло.
Хрвати су негодовали што нису добили читаву Далмацију, док су Италијани са своје стране очекивали цело приморје до врхова планина.
Основана је једна билатерална комисија за успостављање коначних граница, која је са италијанске стране намерно радила пуно лагано. Заиста та комисија још августом 1943., то јест пре италијанске капитулације није била завршила свој рад, чак нити за први део, онај за словеначки и ријечки крај.
Да ли се слажеш да ми сада поделимо јадранску обалу? Нама до Задра, а вама од Задра. А у Задру да имамо два градоначелника - један Србин и један Италијан? Шта кажеш, а?
Нека њима Задар. Заслужили су.
И онда Малом Радојици и Јанковић Стојану на очи,ццццц . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
Поруке: 964
Углед:
256
(31-10-2021, 09:19 PM)Милослав Самарџић Пише: (31-10-2021, 08:08 PM)Бранке Пише: (31-10-2021, 09:06 AM)Милослав Самарџић Пише: 15. јун 1868, а војне вежбе су почеле 22. маја.
10. јуна 1868. је убијен и све је обустављено.
Ко нам је тада чувао леђа, за у операцију, сем наравно Русије?
Одакле то да нам је Русија чувала леђа уопште? Чак шта више,Михајлови потези са Бугарима су ишли на штету Руским интересима на Балкану у којима сем 1914. ретко да је било места за нас . . .
Са научног скупа који је недавно био у КГ,с ад читам зборник реферата. Све је документовано. Био је договор Михаила и руских дипломата да причају једни против других пред Аустријанцима и осталима, да би сакрили план који су имали. План је био да чекају напад Пруске на Француску. Бизмарк је 1866. поразио Аустрију а следећа мета била му је Француска. План је био да рат почне јуна 1868, тада су сви рачунали с тим. Али, испоставило се да је Пруска напала тек. 1870. Дакле, да је Михаило остао жив, тада би српска војска запосела Босну, уз заштиту Русије и Пруске, да нас не нападну Аустроугари.
Искрено,мени се тај след догађаја не слаже са каснијим Руским потезима,а са друге стране зашто би нама пораз Француске која је нам је од Крима доста помогла одговарао? До душе,аустријским дебаклом од Пруса(као војске,у последње време се занимам наоружањем,и фасцинира ме то како напредак оружја лако од једне војске направи буквално зечеве за одстрел),Србији је прилично пао камен са врата а и не може се рећи да Руси нису једини шверцовали пушке Михајлу . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
Поруке: 17,005
Теме: 632
Углед:
1,872
Десет година касније, много тога се променило.
Поруке: 4,056
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(02-11-2021, 06:08 PM)Перун Пише: Тако је поручниче!
Који генерал ВКЈ је настрадао у борбама током Априлског рата?
Рез. пеш. бригадни генерал Михаило С. Голубовић 8. априла тешко рањен у груди. Подлегао ранама у болници у Лебанима 14. априла.
Самарџић у чланку о Дражиним генералима наводи да их је током АР страдало 11. Је ли то податак преузет од Бјелајца?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 14,445
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
Била је прва лекарка у Црној Гори која је завршила Медицински факултет на Сорбони 1907. године. Објавила први српско-француски речник. Превела „Горски вијенац“ на француски језик. Била је чланица Међународног црвеног крста у Женеви. Ценећи ту њену заслугу, кнез Никола ју је наградио спомен-брошем израђеним у злату и платини, са ликом Његоша. Касније 1926. године, у Београду, одбранила је докторску тезу из књижевности. Током 2. светског рата приклонила се четницима. Крајем рата одступала је до Зиданог моста, заједно са неколико хиљада Срба из Црне Горе, где су је комунисти препознали, убили и бацили у Саву, у 59-ој години живота.
Како се звала ова велика Српкиња?
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М