Поруке: 356
Теме: 10
Придружен: Oct 2021
Углед:
175
Обзиром да је у последњих годину дана доста њих пензионисано са чином генерала јер их је превише, а друго да би се добио чин генерала мора да буде постављен на формацијско место које се прописује за овај чин. Ако се не варам мислим да 3 жене имају овај чин у војсци
Катарина Штрбац, Мирјана Миленковић и Снежана Васић
Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Поруке: 17,015
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,879
Према мојим и информацијама, нема ни једна.
Углед:
175
Све три су унапређене 2018 у чин пуковника. Одласком у пензију већине генерала ( коначно једна добра одлука војног врха, јер многи те чинове нису ни заслужили ) оне су унапређене.Да ли је званично била промоција у чин генерала не знам, али ову информацију сам добио од зета који је једно време био војни аташе у Русији пре пар година.
Катарина Штрбац је директор Дирекције за Европске интеграције и управљање пројектима, самосталне организацијске целине у Сектору за политику одбране у Министарству одбране.Формацијски ово је генералско место
Мирјана Миленковић је Начелник центра за мировне операције. Формацијски је и ово генералско место
Снежана Васић је Начелник Одељења за планирање припрема за одбрану
До 2016. године ниједна дама није испуњавала услове за чин бригадног генерала. Унапређење официра у виши чин, па и у чин генерала, пре свега зависи од услова које професионални официр мора да испуни, а што је прописано Уредбом о стањима у служби и о унапређивању официра и подофицира (Службени гласник РС, број 35/2012).
У овој уредби, односно у члану 24 прописани су следећи услови – да је официр завршио генералштабно усавршавање или стекао научни назив доктора наука или је завршио докторске академске студије из научне области у оквиру образовнонаучних поља која одговарају роду или служби, односно типу каријере којима припада; да у току службе има све повољне оцене чији је просек најмање „врлодобар“ и да за последња два периода оцењивања има оцене „одличан“; да је најмање четири године успешно обављао дужност за коју је формацијом одређен најмање чин пуковника; да познаје један од светских језика на нивоу који је прописан актом о унутрашњем уређењу за то формацијско место.
„Такође, да би био унапређен у чин бригадног генерала, а у смислу члана 55 Закона о Војсци Србије, официр мора да буде постављен на формацијско место за које је прописан чин бригадног генерала. Без обзира на испуњеност прописаних услова, напомињемо да је унапређење у сваки виши чин могућност, али не и право професионалног официра, при чему пол кандидата нема значај“, указују за наш лист из Министарства одбране.
Све три се налазе на позицијама за које је прописан генералски чин,а и све три су докторирале у областима сходно позицијама на којима се налазе
Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
(Последња измена: 18-07-2023, 10:16 AM од
sagus.)
Поруке: 17,015
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,879
Власник ових кокарди каже да нема генералица. Можда није било промоције.
Поруке: 14,540
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,073
У којим бојама је била одевена Гарда цара Душана?
(Последња измена: 19-07-2023, 01:03 AM од
Бенито.)
Углед:
175
Можда црвена или зелена украшена са бисерима или златом.
Углед:
3,073
Јесте црвена, али где?
ПС ово зелено и ово кићење заборави.
Врло је једноставно, само мало мућните главом.
Углед:
175
Зелену боју су носили виши властелини и витезови, зато сам и написао можда и зелена. А ако се не варам огртач им је био црвене боје
Углед:
3,073
Погледај какву су ношњу носили некада Срби из Маћедоније и њоме се јасно разликовали од Турака, Арнаута и Бугараша.
Они су своју ношњу формирали према изгледу униформе Гарде цара Душана.
Дакле - црвена капа - бело одело - црвене доколенице чарапе.
Црвено - бело - црвена
Углед:
3,073
Један од најјачих фудбалских колектива у време Краљевине СХС/Југославије био НК Грађански из Загреба. Поред њих, најпознатији и најјачи фудбалски клубови били су: Хајдук из Сплита, ХАШК из Загреба, БСК и СК Југославија из Београда, Славија из Сарајева, Војводина, Олимпија...
Али, међу њима био је још један "Грађански".
О ком клубу се ради?
Поруке: 1,275
Теме: 1
Придружен: Nov 2019
Углед:
301
Да није скопски "Грађански"?
(Последња измена: 21-07-2023, 02:21 PM од
Ђорђе.)
Углед:
3,073
Наравно.
СК "Грађански" из Скопља основан је 1912. године, још у Османској Турској, од српске омладине као СК "Вардар", али је по крају Првог светског рата променио име у СК "Грађански". Био је изразито српски клуб. Можда и најсрпскији спортски клуб у Краљевини Југославији.
Спадао је међу десетак највећих фудбалских колектива у држави.