Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Обзиром да је у последњих годину дана доста њих пензионисано са чином генерала јер их је превише, а друго да би се добио чин генерала мора да буде постављен на формацијско место које се прописује за овај чин. Ако се не варам мислим да 3 жене имају овај чин у војсци
Катарина Штрбац, Мирјана Миленковић и Снежана Васић

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

Према мојим и информацијама, нема ни једна.
Одговори

Све три су унапређене 2018 у чин пуковника. Одласком у пензију већине генерала ( коначно једна добра одлука војног врха, јер многи те чинове нису ни заслужили ) оне су унапређене.Да ли је званично била промоција у чин генерала не знам, али ову информацију сам добио од зета који је једно време био војни аташе у Русији пре пар година.

Катарина Штрбац је директор Дирекције за Европске интеграције и управљање пројектима, самосталне организацијске целине у Сектору за политику одбране у Министарству одбране.Формацијски ово је генералско место

Мирјана Миленковић је Начелник центра за мировне операције. Формацијски је и ово генералско место

Снежана Васић је Начелник Одељења за планирање припрема за одбрану 

До 2016. године ниједна дама није испуњавала услове за чин бригадног генерала. Унапређење официра у виши чин, па и у чин генерала, пре свега зависи од услова које професионални официр мора да испуни, а што је прописано Уредбом о стањима у служби и о унапређивању официра и подофицира (Службени гласник РС, број 35/2012).

У овој уредби, односно у члану 24 прописани су следећи услови – да је официр завршио генералштабно усавршавање или стекао научни назив доктора наука или је завршио докторске академске студије из научне области у оквиру образовнонаучних поља која одговарају роду или служби, односно типу каријере којима припада; да у току службе има све повољне оцене чији је просек најмање „врлодобар“ и да за последња два периода оцењивања има оцене „одличан“; да је најмање четири године успешно обављао дужност за коју је формацијом одређен најмање чин пуковника; да познаје један од светских језика на нивоу који је прописан актом о унутрашњем уређењу за то формацијско место.

„Такође, да би био унапређен у чин бригадног генерала, а у смислу члана 55 Закона о Војсци Србије, официр мора да буде постављен на формацијско место за које је прописан чин бригадног генерала. Без обзира на испуњеност прописаних услова, напомињемо да је унапређење у сваки виши чин могућност, али не и право професионалног официра, при чему пол кандидата нема значај“, указују за наш лист из Министарства одбране.

Све три се налазе на позицијама за које је прописан генералски чин,а и све три су докторирале у областима сходно позицијама на којима се налазе

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

Власник ових кокарди каже да нема генералица. Можда није било промоције.
Одговори

У којим бојама је била одевена Гарда цара Душана?
Одговори

Можда црвена или зелена украшена са бисерима или златом.

Одговори

Јесте црвена, али где?
ПС ово зелено и ово кићење заборави.
Врло је једноставно, само мало мућните главом.
Одговори

Зелену боју су носили виши властелини и витезови, зато сам и написао можда и зелена. А ако се не варам огртач им је био црвене боје

Одговори

Погледај какву су ношњу носили некада Срби из Маћедоније и њоме се јасно разликовали од Турака, Арнаута и Бугараша.
Они су своју ношњу формирали према изгледу униформе Гарде цара Душана.
Дакле - црвена капа - бело одело - црвене доколенице чарапе.
Црвено - бело - црвена
Одговори

Један од најјачих фудбалских колектива у време Краљевине СХС/Југославије био НК Грађански из Загреба. Поред њих, најпознатији и најјачи фудбалски клубови били су: Хајдук из Сплита, ХАШК из Загреба, БСК и СК Југославија из Београда, Славија из Сарајева, Војводина, Олимпија...
Али, међу њима био је још један "Грађански".
О ком клубу се ради?
Одговори

(21-07-2023, 09:39 AM)Бенито Пише:  Један од најјачих фудбалских колектива у време Краљевине СХС/Југославије био НК Грађански из Загреба. Поред њих, најпознатији и најјачи фудбалски клубови били су: Хајдук из Сплита, ХАШК из Загреба, БСК и СК Југославија из Београда, Славија из Сарајева, Војводина, Олимпија...
О ком клубу се ради?

Можда клуб "Грађански" (Јаша Томић).
Одговори

(21-07-2023, 11:55 AM)Mitic Пише:  
(21-07-2023, 09:39 AM)Бенито Пише:  Један од најјачих фудбалских колектива у време Краљевине СХС/Југославије био НК Грађански из Загреба. Поред њих, најпознатији и најјачи фудбалски клубови били су: Хајдук из Сплита, ХАШК из Загреба, БСК и СК Југославија из Београда, Славија из Сарајева, Војводина, Олимпија...
О ком клубу се ради?

Можда клуб "Грађански" (Јаша Томић).

Био је један познатији.
Одговори

Да није скопски "Грађански"?
Одговори

Наравно. 
СК "Грађански" из Скопља основан је 1912. године, још у Османској Турској, од српске омладине као СК "Вардар", али је по крају Првог светског рата променио име у СК "Грађански". Био је изразито српски клуб. Можда и најсрпскији спортски клуб у Краљевини Југославији. 
Спадао је међу десетак највећих фудбалских колектива у држави.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 20 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним