Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(09-06-2024, 08:46 PM)Бенито Пише:  Митке, Лаве, инфраструктурно!!!!!
Када је народ из Србије могао да пређе у Црну Гору и обрнуто, а да не иде пешке или јаше магарца?
Јел сад јасније?

Можда 1925. године кад је изграђен пут Андријевица – Мурино – Чакор – Пећ.
Одговори

(09-06-2024, 09:13 PM)Mitic Пише:  
(09-06-2024, 08:46 PM)Бенито Пише:  Митке, Лаве, инфраструктурно!!!!!
Када је народ из Србије могао да пређе у Црну Гору и обрнуто, а да не иде пешке или јаше магарца?
Јел сад јасније?

Можда 1925. године кад је изграђен пут Андријевица – Мурино – Чакор – Пећ.
Тако је. То је прва права инфраструктурна веза између Србије и Црне Горе. Једну деценију доцније, успостављена је и авио веза између Србије и Црне Горе. И тако даље.....
Одговори

И тако даље је мост на Ђурђевића Тари, ремек дело архитектуре Краљевине.
Одговори

Смисао ова три питања и одговори на њих ваљда јасно показују колико је српски народ био исцепан, међусобно неповезан, без идеје о својој целини и сопственој величини. Тек у заједничкој држави Срби су међусобно повезани и на томе се није штедело.
То је био главни циљ и императив после 1918, а не неки други како тврде они који ове лако проверљиве податке покушавају да сакрију или су "слепци код очију".
Одговори

(09-06-2024, 09:36 PM)Бенито Пише:  Смисао ова три питања и одговори на њих ваљда јасно показују колико је српски народ био исцепан, међусобно неповезан, без идеје о својој целини и сопственој величини. Тек у заједничкој држави Срби су међусобно повезани и на томе се није штедело.
То је био главни циљ и императив после 1918, а не неки други како тврде они који ове лако проверљиве податке покушавају да сакрију или су "слепци код очију".

Срби су живели у заједничкој држави и у периоду турске окупације. Мислим на онај период историје када је Турска била на врхунцу своје моћи, нарочито у територијалном смислу.
А живели су у заједничкој држави и у периоду од 1915. до 1918. Мислим углавном на цивиле.
Југославија није била држава српског народа. То су показали потоњи догађаји, а ми то знамо јер имамо накнадну памет, а и зато што су сви генерали паметни у овој 2024. години.

Ово је био само увод у следеће питање.

Када су сви Срби живели у једној СРПСКОЈ ДРЖАВИ?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(10-06-2024, 09:38 AM)Vlad Alekš Пише:  
(09-06-2024, 09:36 PM)Бенито Пише:  Смисао ова три питања и одговори на њих ваљда јасно показују колико је српски народ био исцепан, међусобно неповезан, без идеје о својој целини и сопственој величини. Тек у заједничкој држави Срби су међусобно повезани и на томе се није штедело.

Срби су живели у заједничкој држави и у периоду турске окупације. Мислим на онај период историје када је Турска била на врхунцу своје моћи, нарочито у територијалном смислу.
А живели су у заједничкој држави и у периоду од 1915. до 1918. Мислим углавном на цивиле.
Југославија није била држава српског народа. То су показали потоњи догађаји, а ми то знамо јер имамо накнадну памет, а и зато што су сви генерали паметни у овој 2024. години.

Ово је био само увод у следеће питање.

Када су сви Срби живели у једној СРПСКОЈ ДРЖАВИ?

А ко то прописује правила која је то "српска држава"?
Бањички логор или Бањички пијац?
Или Бањички пајаци, са све натписом "Тито"?
Одговори

(10-06-2024, 09:38 AM)Vlad Alekš Пише:  Када су сви Срби живели у једној СРПСКОЈ ДРЖАВИ?

Никад.
Одговори

Због чега је Ђорђе Генчић уклоњен 1897. године са положаја начелника округа нишког?
Одговори

(10-06-2024, 12:07 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(10-06-2024, 09:38 AM)Vlad Alekš Пише:  Када су сви Срби живели у једној СРПСКОЈ ДРЖАВИ?

Никад.

Будући да је само Самарџић дао иоле разуман одговор, настављам са потенцијалним објашњењем овде.
Када се каже сви Срби, мисли се на велику већину Срба, разуме се.
По мени је то било у следећим ситуацијама.

1. Држава цара Душана
2. Држава која је настала на крају 1. светског рата, када су се Србији, поред бивше државе Црне Горе, прикључиле територије тада већ распале АУ монархије - Бока, Босна, Херцеговина, Банат, Срем, Барања, Бачка... А то је трајало свега неколико недеља, или можда чак и неколико дана.

У овој краткој али мудрој анализи искључујем нашу браћу Лужичке Србе. Они су, према старим мапама, формирали своју прву државу у слично време када и "Јужни" Срби, тамо негде око 8. века.

Иначе, јако је тешко да сви Срби живе у једној српској држави. То правило још важи од поделе Римског царства. Та граница је ишла потезом Бока-Дрина (апроксимативно).

Одговори

Ајде, постави неко питање на које постоји конкретан одговор, који је проверљив, а не "по мени".
Ми смо, иначе, одавно дошли у ситуацију "по мени", односно директно су нас комунисти гурнули у ту игранку, "кад нисам на власти ја, да поцркате сви".
Дакле, појам националне државе није ни постојао у средњем веку. Нити су владари на тај начин уопште и размишљали. Не могу се по данашњим правилима, узусима и принципима, уколико их уопште има, тумачити догађаји из прошлости, него искључиво по ондашњим.
Одговори

(10-06-2024, 01:36 PM)Бенито Пише:  Ајде, постави неко питање на које постоји конкретан одговор, који је проверљив, а не "по мени".
Ми смо, иначе, одавно дошли у ситуацију "по мени", односно директно су нас комунисти гурнули у ту игранку, "кад нисам на власти ја, да поцркате сви".
Дакле, појам националне државе није ни постојао у средњем веку. Нити су владари на тај начин уопште и размишљали. Не могу се по данашњим правилима, узусима и принципима, уколико их уопште има, тумачити догађаји из прошлости, него искључиво по ондашњим.

Предложићу ти нешто што обично предлажем у оваквим ситуацијама.
Изазивам те на двобој.
Изабери место, време и секунданте.

Одговори

(10-06-2024, 01:41 PM)Vlad Alekš Пише:  
(10-06-2024, 01:36 PM)Бенито Пише:  Ајде, постави неко питање на које постоји конкретан одговор, који је проверљив, а не "по мени".

Изазивам те на двобој.
Да би дошао до тог нивоа, мораш да будеш племићког порекла.
Овако, могу да Ти пошаљем само неког од мојих секунданата.  Ваистину!
Одговори

(10-06-2024, 01:43 PM)Бенито Пише:  
(10-06-2024, 01:41 PM)Vlad Alekš Пише:  

Изазивам те на двобој.
Да би дошао до тог нивоа, мораш да будеш племићког порекла.
Овако, могу да Ти пошаљем само неког од мојих секунданата.  Ваистину!

Само да те подсетим на нешто што сигурно знаш - нигде мали човек није већи него на интернету.

Одговори

Ма, пусти шалу.... Вратимо се теми.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 58 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним