08-12-2024, 07:39 PM
(08-12-2024, 02:31 AM)Митић Пише: Као увек, одлична историјска анализа!
А поводом књаза Милоша, нешто сам хтео да додам из једног рада Радомира Поповића.
Цитат:
"И док је руски посланик покушавао да реши „српско питање“, дотле је
Милош Обреновић стајао „на неодређеном земљишту“ уздајући се помало на
Порту, а помало на Русију. Кнез Милош руског цара Александра I моли за помоћ
и зашиту, док султану Махмуду II изражава поданичку лојалност.28 Штавише, у
јулу 1817. Године, без знања посланика Строганова, упутио је султану
„благодарно писмо“ изражавајући захвалност за „мир и рахатлук, какав предци
наши имали нису.“29 Због тога су односи између барона Строганова и кнеза
Милоша накратко захладнели".
Погледати следећи линк, стр. 119-120
http://rih.iib.ac.rs/213/1/RJPopovic_BUK...E_2016.pdf
Да је ово кнез Милош писао 1941. године као што је писао 1817, био би проглашен за сарадника окупатора, али наравно да је у питању борба дипломатским средствима.
А борба за српску државу и њене границе се наставила овако (исти линк, стр. 122)
"Међутим, у пропратном писму посланику Строганову кнез Милош пише: „Имам чест додати јошт нешто о границама српским које су биле при закључењу мира између Русије и Порте у Букурешту
1812. године“. 41
41 М. Гавриловић, нав. дело, 539–542. У наставку писма наведени су границе Карађорђеве Србије...
Хвала што си ово поставио.
Углавном сам користио Михаила Гавриловића, који је био и остао наш главни ауторитет у историјској науци за период Прве владавине кнеза Милоша.
Остали који су писали о том периоду после њега, до данашњих дана, само су се наслањали на Гавриловићево дело.
Велика је штета што је Гавриловић, приликом преласка Албаније, 1915/1916. године, изгубио три од четири тома свог животног дела о кнезу Милошу и његовом добу. Али, и ово што имамо од њега је капитално за српску историју. (Слободан Јовановић је, како би очувао целину његовог дела и одао му почаст, написао своја дела о другом периоду власти Милоша и Михаила, а и стално је враћао у орбиту Гавриловићево дело).