05-10-2025, 08:52 PM
(05-10-2025, 06:28 PM)Бенито Пише: Што се тиче конкретне трговине тим Месершмитом Е-3, који је купила наша војска, Рош је познавао самог Геринга. Шта ће њему тамо неки Тусен, или "Сигнал"??? Требало би да ти је познато да није Рош одлучивао који ће авиони бити купљени, и да ту има низ нивоа док се дође до погодбе. Уосталом, ништа ту није било ни сакривено. Знао је и Рош да Немци већ производе напредније врсте тог типа авиона. Зашто је генерал Симовић дао сагласност за преговоре са Немцима и доцније сагласност за куповину баш тих авиона, није питање за Роша, него за Ђенералштаба ВКЈ. Мени је јасно зашто, а верујем да је и Теби. За разлику у самом мотору је ујдурма Немаца, за коју су ђенерали изгледа знали,али су прешли и преко тога. Опет, вероватно због истих разлога.
Свако ко се бавио војном историјом новијег доба зна да водећи произвођачи наоружања никад неће продати најсавременије наоружање другој земљи, па била она и најоданији савезник (као данас САД и Израел нпр).
Тако да је то опште позната и очекивана ствар, није никаква ујдурма.
Али то изгледа није познато ауторима биографије који су да би зачинили писање написали да је због залагања Ђорша Роша Југославија добила исте авионе као и Немачка. А можда и јесте познато, али су намерно "зачинили" писање.
Иначе, у том периоду је од Немачко било могуће у траженим количинама купити само Ме-109.
Други конкурент је био Хе-112, он је био сличних перформанси, и Немци нису били заинтересовани за два слична авиона, па је прављен у малом броју.
Ме-110 је био ловац другог типа, двомоторац.
Практично само је тај ловачки авион прављен у то време. И да смо хтели, нисмо могли да купимо други модел од Немаца.