Поруке: 14,524
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,062
Не.Ајде да помогнем.
У серији Бела лађа, Шојић долази на консултације код председника Владе Србије. Председника Владе игра Миша Јанкетић. У том његовом кабинету, изнад стола на зиду се види лепо велики оригинални портрет у уљу на коме се налази овај великан. Иначе, та сцена је и снимана у некадашњем његовом кабинету.
(Последња измена: 14-03-2017, 10:51 PM од
Бенито.)
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Je li Mihailo Gavrilovic?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
3,062
Тако је. Михаило Гавриловић је докторирао на теми Српска историја почетком 19 века, са посебним освртом на прву владавину кнеза Милоша. Писао је посебну биографију кнеза Милоша у четири тома. Три Тома су нестала приликом повлачења преко Албаније. Био је дугогодишњи директор Архива Србије. Ту институцију је поставио на такав пиједестал, да је ни комунистички криминалци до дана данашњега, нису уништили. Иако су имали ту намеру.
Сцене Шојића и премијера снимљене су у канцеларији директора Архива Србије, у њиховој згради.
Може даље.
Углед:
459
Рођен је у околини Чачка. Познати математичар и механичар. Може се рећи наследник Аласа и Миланковића. Једна школа у чачанском крају носи име по њему. О коме је реч?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
459
Тако је. Је ли био неутралан током рата? Не знам ништа о томе.
Углед:
3,062
Мислим да јесте. Иначе, рођен је у Бечњу.
У истом селу рођена су три Дражина команданта бригада. Сва тројица имала су исто презиме.
Како су се звали?
Углед:
459
Јесу Савићи?
Углед:
459
Je li bar jedan bio u II ravnogorskom?
Углед:
3,062
Јесте, и погинуо као командант бригаде у Другом равногорском корпусу.
Углед:
459
Katanici? I Muzikravic je iz istog sela.
Углед:
3,062
Поручник Урош Катанић , погинуо као командант Моравичке бригаде, октобра 1943. године, у борби против муслимана у селу Фиуљ.
Поручник Живорад Катанић, командант Трнавске бригаде, погинуо у борби против комуниста на Копаонику, у августу 1944. године.
Наредник Милош Катанић, командант Ариљске бригаде, убијен од комуниста, непознато где, али не пре 1946. године.
И, тачно је, капетан Марко Музикравић, командант Гружанске бригаде, рођен је, такође, у Бечњу. Погинуо је на Зеленгори у борби против комуниста, маја 1945. године.