Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Nadezda Petrovic?
Одговори

Ovo je bilo lako. Ajde dalje.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ko je bio "Grof od Avale"?
Одговори

Пино Савоја?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Nisam na njega mislio, ovo je mnogo poznata licnost, koristio je ovo ime kada je putovao po Evropi.
Одговори

Познато ми је али не могу да се сетим. Сава Владисављевић или Доситеј?

Одговори

Nije, prve decenije dvadesetog veka su u pitanju, u XIX veku smo imali "Grofa od Takova"...
Одговори

Onda kralj Pera.

Одговори

Kralj Aleksandar Karadjordjevic u vreme dok je bio naslednik prestola. Teraj dalje, ja moram da se odjavim...
Одговори

(16-03-2017, 10:51 AM)Vlad Alekš Пише:  Ево поново једног питања из књижевности.
Ко је аутор најдуже (у просеку) реченице и најдужег (апсолутно) романа у историји српске књижевности?

То је Борислав Пекић.
Што се тиче дужине реченице, ја нисам бројао речи, то је устврдио Михиз.
Што се тиче романа, то је "Златно руно". Састоји се од 7 (словима: седам) књига. Има цирка 3 500 страница.

Ево, био сам на сајту Дерете:
http://dereta.rs/84afd05e-4133-4c75-8399...MuJ-7ieaB0

То издање "Златног руна" из 2005. године има 3904 стране.
Описује аргонаутику цинцарске породице Његован-Турјашки од 1361. до 1941. године, на простору Једрена, Цариграда, Тиваја, Јањине, Москопоља, Крагујевца, Београда, до Турјака у Словенији.
Идеју за писање је добио у Сремској Митровици. И роман је дефакто писао до смрти. А вероватно и касније.
То је, вероватно, најкомплексније књижевно дело написано на српском језику. А можда и у читавој историји светске књижевности.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Војне школе је завршио у иностранству. Веома добро се показао током ПСР. Може се рећи да је два пута унапређен у армијског генерала. О коме је реч?

Одговори

(17-03-2017, 08:40 AM)Vlad Alekš Пише:  
(16-03-2017, 10:51 AM)Vlad Alekš Пише:  Ево поново једног питања из књижевности.
Ко је аутор најдуже (у просеку) реченице и најдужег (апсолутно) романа у историји српске књижевности?

То је Борислав Пекић.
Што се тиче дужине реченице, ја нисам бројао речи, то је устврдио Михиз.
Што се тиче романа, то је "Златно руно". Састоји се од 7 (словима: седам) књига. Има цирка 3 500 страница.

Ево, био сам на сајту Дерете:
http://dereta.rs/84afd05e-4133-4c75-8399...MuJ-7ieaB0

То издање "Златног руна" из 2005. године има 3904 стране.
Описује аргонаутику цинцарске породице Његован-Турјашки од 1361. до 1941. године, на простору Једрена, Цариграда, Тиваја, Јањине, Москопоља, Крагујевца, Београда, до Турјака у Словенији.
Идеју за писање је добио у Сремској Митровици. И роман је дефакто писао до смрти. А вероватно и касније.
То је, вероватно, најкомплексније књижевно дело написано на српском језику. А можда и у читавој историји светске књижевности.
Читао си?
Ајде убеди ме да прочитам. Smile
Ја сам скоро поново читао ''Скакавце...''
Одговори

(17-03-2017, 07:41 PM)Перун Пише:  Војне школе је завршио у иностранству. Веома добро се показао током ПСР. Може се рећи да је два пута унапређен у армијског генерала. О коме је реч?
Да није Армијски Генерал Јанко Вукотић ?

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори

Управо тако. Сердар у војсци ЦГ, армијски у КСХС. Ајде даље.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 32 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним