Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Ја бих пре предложио да ове занимљиве и корисне податке Милослав постави на новој теми. Очигледно је да не владамо материјом, тако да, у већени питања, можемо само да нагађамо одговор.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 17,009
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,872
1. Рудник,. Космај и Авала. Гвожђе и бакар.
2. Курсула је изашао на мегдан Турчину 1910. на Варварину. Ово је можда био неки други бој, можда није ни код Варварина, али добро се сећам догађаја. Описао је Новица Стевановић. А запамтио сам јер Витезовић то није пренео у ТВ серији о Вуку Караџићу, а тај детаљ сјајно описује војводу и будућег кнеза Милоша Обреновића. Он је био тај који је позајмио коња.
Поруке: 14,528
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,065
Јесте било у серији, али није овако како си описао. Знаш оно:" Шта оће, по души те, онај Турчин горе?" Па:" Има ли који јунак да склони оданде ону будалу?" И оде хајдук Вељко и скине га.
Е, сад , да ли је променио Витезовић или Кадијевић, и зашто, је друго питање.
Углед:
1,872
Право да ти кажем, не сећам се, али није било за овог Максима и ово што је Карађорђе рекао Милошу, већ је серија ишла на стварање култа кнеза Милоша. Занимљиво је да је то било пре појаве Милошевића. Јер тек са његовом појавом настављен је тај култ и од Милошевића је прављен нови Милош.
Углед:
3,065
Да, али не само Милошевић.
" Као Карађорђе не можемо, као Милош морамо", сећаш се?
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(21-07-2017, 07:15 PM)Бенито Пише: Да, али не само Милошевић.
" Као Карађорђе не можемо, као Милош морамо", сећаш се?
Да, тиме се воде и модерни политичари. ,, Карађорђе нас је учио како да се боримо а Милош како да преговарамо." Како ствари стоје, осрамотише учитеље.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
3,065
Нека постави питање ко је расположен.
Углед:
1,872
У Крћевцу су остали да живе Маринковићи - потомци Карађорђевог млађег брата Маринка. Тројица су били старији, један од њих био не на служби у Пожаревцу и Београду, као окружни начелник, један је био наредник, 1941. вратио се у село, трећи угледни домаћин. И била су још двојица млађих Маринковића.
Шта је било са овом петорицом до краја рата?
Карађорђеве комшија и најбољи пријатељи уочи устанка били су Јокићи. Са њима се прво и договорио за устанак, у оном забрану, код чесме, које сам споменуо.
На почетку Другог светског рата у Тополи су живела тројица мушких Јокића, потомци Карађорђевих пријатеља.
Шта је било са њима 1945?
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Ђе је Хитлер добио своје прво одликовање? (Мада ово није баш поткрепљено доказима). Ал ми то наравно не знамо да искористимо у погледу туризма, па је то мјесто данас запуштено и служи за утјеривање стоке чобснима.
Поруке: 1,361
Теме: 10
Придружен: Apr 2015
Гвоздени крст другог реда, негдје почетком 1915. тада је био 16.Баварској регименти, негдје се наводи назив и резервна, фронт у Белгији и Француској. А конкретно је добио за заслуге у 1.Чети своје регименте за вријеме битке на "Ипру" у Белгији, када је први пут коришћен гас као бојни отров. Њемци су ту битку звали "масакр невиних" а у Адолфовој јединици је сваки пети остао жив.
(Последња измена: 22-07-2017, 02:38 PM од
Брада.)