Оцена Теме:
  • 12 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Ја бих пре предложио да ове занимљиве и корисне податке Милослав постави на новој теми. Очигледно је да не владамо материјом, тако да, у већени питања, можемо само да нагађамо одговор.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(21-07-2017, 07:17 AM)смедерево Пише:  3.Смедерево
4.40000

Ово су тачни одговори.
Одговори

(21-07-2017, 09:05 AM)Бенито Пише:  Милославе, видим да си се летос вратио на Карађорђа и његов рат. То је одлично и увек се треба враћати, јер можда ћемо са годинама боље разумети прошлост.
Али, понављам, немој постављати много питања одједном, јер се направи бућкуриш и тема не личи ни на шта. Поготово што је свако питање занимљиво само по себи и у одговору треба обратити више пажње на објашњење.
Дакле, прво полако раскрсти са свим одговорима.

Важи.
Одговори

(21-07-2017, 09:12 AM)Перун Пише:  Ја бих пре предложио да ове занимљиве и корисне податке Милослав постави на новој теми. Очигледно је да не владамо материјом, тако да, у већени питања, можемо само да нагађамо одговор.


Написаћу чланак, ионако је сад један велики јубилеј, ког ће се вероватно мало ко сетити.
Издали су једак калуђер Манастира Боговађа и архимандрит Милентије. Он је пријавио игумана манастира кад је дошао у Београд о Турџи су га убили.
Колико се сећам, игуман је био Хаџи Рувим.
Одговори

(20-07-2017, 11:54 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да, то о издаји није одговорено.
Што се тиче твог питања, мени се чини да се он сам спасао, јер је био опрезан и имао је јаку групу око себе?

Ево још неколико о Карађорђу:
1. Три рудника су обновљена у Карађорђевој Србији. На којим планинама и које руде су се вадиле?
2. Уочи бојева тада су често били мегдани најбољих са једне и друге стране. Тако је уочи боја на Варварину, 1908, испред Срба изашао кнез Максим. Али, његов коњ није вриштао током мегдана, што је била велика мана, па је тражио ко има таквог коња да му позајми. Позајмио му је један војвода, али коњ је после мегдана, и Максимове победе дакле, крепао, од напора. Тај војвода је на првом скупу старешина после тога, у Тополи, тражио од Карађорђа да натера Максима да му врати таквог коња или да му плати велику суму. Карађорђе му је одговорио: ''А што га ти, курво, ниси јахао''? Рекао му је да ће му лично одсећи главу ако још једном помене тог коња. Ко је био тај војвода?
3. Који је први град - стара престоница Србије, ослобођен у Првом устанку?
4. Колико Турака је учествовало у Боју на Мишару?

1. Ајде рецимо: Рудник - Страгари, Бор, Авала, Мајданпек. Руде: Гвожђе, цинк, бакар, кобалт, сребро и злато.
2. Зар није Јово Курсула изашао на мегдан том Турчину што је изазивао Карађорђа? Једва су Карађорђа убедили да не иде, а он је једва убедио хајдук Вељка да не иде на мегдан, пошто је био озбиљно рањен. Курсула је том Турчину одсекао главу.
Не знам откуд сад Максим Рашковић у причи?
Одговори

1. Рудник,. Космај и Авала. Гвожђе и бакар.
2. Курсула је изашао на мегдан Турчину 1910. на Варварину. Ово је можда био неки други бој, можда није ни код Варварина, али добро се сећам догађаја. Описао је Новица Стевановић. А запамтио сам јер Витезовић то није пренео у ТВ серији о Вуку Караџићу, а тај детаљ сјајно описује војводу и будућег кнеза Милоша Обреновића. Он је био тај који је позајмио коња.
Одговори

Јесте било у серији, али није овако како си описао. Знаш оно:" Шта оће, по души те, онај Турчин горе?" Па:" Има ли који јунак да склони оданде ону будалу?" И оде хајдук Вељко и скине га.
Е, сад , да ли је променио Витезовић или Кадијевић, и зашто, је друго питање.
Одговори

Право да ти кажем, не сећам се, али није било за овог Максима и ово што је Карађорђе рекао Милошу, већ је серија ишла на стварање култа кнеза Милоша. Занимљиво је да је то било пре појаве Милошевића. Јер тек са његовом појавом настављен је тај култ и од Милошевића је прављен нови Милош.
Одговори

Да, али не само Милошевић.
" Као Карађорђе не можемо, као Милош морамо", сећаш се?
Одговори

(21-07-2017, 07:15 PM)Бенито Пише:  Да, али не само Милошевић.
" Као Карађорђе не можемо, као Милош морамо", сећаш се?

Да, тиме се воде и модерни политичари. ,, Карађорђе нас је учио како да се боримо а Милош како да преговарамо." Како ствари стоје, осрамотише учитеље.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Нека постави питање ко је расположен.
Одговори

У Крћевцу су остали да живе Маринковићи - потомци Карађорђевог млађег брата Маринка. Тројица су били старији, један од њих био не на служби у Пожаревцу и Београду, као окружни начелник, један је био наредник, 1941. вратио се у село, трећи угледни домаћин. И била су још двојица млађих Маринковића.
Шта је било са овом петорицом до краја рата?

Карађорђеве комшија и најбољи пријатељи уочи устанка били су Јокићи. Са њима се прво и договорио за устанак, у оном забрану, код чесме, које сам споменуо.
На почетку Другог светског рата у Тополи су живела тројица мушких Јокића, потомци Карађорђевих пријатеља.
Шта је било са њима 1945?
Одговори

Ђе је Хитлер добио своје прво одликовање? (Мада ово није баш поткрепљено доказима). Ал ми то наравно не знамо да искористимо у погледу туризма, па је то мјесто данас запуштено и служи за утјеривање стоке чобснима.
Одговори

Гвоздени крст другог реда, негдје почетком 1915. тада је био 16.Баварској регименти, негдје се наводи назив и резервна, фронт у Белгији и Француској. А конкретно је добио за заслуге у 1.Чети своје регименте за вријеме битке на "Ипру" у Белгији, када је први пут коришћен гас као бојни отров. Њемци су ту битку звали "масакр невиних" а у Адолфовој јединици је сваки пети остао жив.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним