Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Моја грешка, мислио сам чин а не одликовање. Чин наредника тј. разводника
Мада ми се чини да се и године разликују у изворима а овде се наводи тек 1917.
(Последња измена: 22-07-2017, 03:14 PM од
Романија.)
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Ма не верујем да је ово тачно. Није Хитлер ратовао на нашем фронту.
Калиновик.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 1,361
Теме: 10
Придружен: Apr 2015
Хитлер је био њемачки војник, иако је Аустријанац, а орден је добио у фебруару 1915. а у то вријеме Њемачка још није послала своју војску на Балкан.
Углед:
459
Ајде да наставимо мало о устанку.
Након ослобађања једног града следила је подела ратног плена. Три ножа, истакнути устаник, требао је даровати тројици најзаслужнијих за остварени успрех. Са друге стране, један од војсковођа сматрао је да заслужује награду али она њему није уручена. Након овог догађаја дошло је до несугласица која ће касније прерасти у инцидент већих размера. Ово, вероватно, није била њихова прва ,, чарка " али је још више погоршала односе између њих двојице.
О којим, познaтим, устаницима је реч?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 22-07-2017, 05:20 PM од
Перун.)
Поруке: 17,005
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,872
Добрњац, Стојковић и Вељко?
Углед:
459
(22-07-2017, 05:04 PM)Милослав Самарџић Пише: Добрњац, Стојковић и Вељко?
Мало више је чарки било тако да није баш лагано питање. За Вас би требало да буде лакше, писали сте књигу о особи блиској једном од њих.
Углед:
459
(21-07-2017, 10:33 PM)Милослав Самарџић Пише: У Крћевцу су остали да живе Маринковићи - потомци Карађорђевог млађег брата Маринка. Тројица су били старији, један од њих био не на служби у Пожаревцу и Београду, као окружни начелник, један је био наредник, 1941. вратио се у село, трећи угледни домаћин. И била су још двојица млађих Маринковића.
Шта је било са овом петорицом до краја рата?
Карађорђеве комшија и најбољи пријатељи уочи устанка били су Јокићи. Са њима се прво и договорио за устанак, у оном забрану, код чесме, које сам споменуо.
На почетку Другог светског рата у Тополи су живела тројица мушких Јокића, потомци Карађорђевих пријатеља.
Шта је било са њима 1945?
Све их је задесила иста судбина? Знате ли њихова имена? Пронашао сам Милутина Маринковића из Крћевца на листи коју је радила комисија. Одговорите на ово, опет смо загужвали са питањима.
(Последња измена: 22-07-2017, 07:48 PM од
Перун.)
Поруке: 279
Теме: 10
Придружен: Dec 2013
Углед:
69
Кад смо већ у том периоду од пре 200 година имам ја једно питање. Током српске историје колико је Србија имала особа са титулом Велики вожд или Вожд?
Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
(Последња измена: 22-07-2017, 08:10 PM од
Snake.)
Углед:
459
(22-07-2017, 08:10 PM)Snake Пише: Кад смо већ у том периоду од пре 200 година имам ја једно питање. Током српске историје колико је Србија имала особа са титулом Велики вожд или Вожд?
Свети Сава, још неколико Немањића, Стефан Лазарев, Карађорће, Ђорђе Стратимировић.
Поруке: 14,527
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,065
1. Змијино питање је било. Не понављајте питања.
2. Не затрпавајте са питањима. " Да научимо нешто..."
А не учи се ништа са милион нагомиланих информација.
Углед:
459
Било је питање за првог и последњег вожда, ово не.