Поруке: 1,472
Теме: 8
Придружен: Aug 2013
Углед:
309
Ево једно интересантно питање поводом празника светог Саве (извињавам се ако је било, нисам сигуран).
Које јело се традиционално, на Савиндан, припрема у Војводини и због чега?
Поруке: 2,490
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Како се зове место (положај) на којем је рањен и заробљен мајор Коста Тодоровић, командант чете Златиборског четничког одреда Војске Краљевине Србије?
Поруке: 14,528
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,065
Караџића брдо код Сребренице.
Бавили смо се њиме још на почетку квиза.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(27-01-2020, 05:29 PM)Александар Динчић Пише: Мислим да је ту била истоветна ситуација као са Аписом, који је открио да се Србија спрема на сепаратни мир са АУ, па је пожурио да дејствује. Кондор је као искусни обавештајац, човек који је много знао, веровано "нањушио" нешто што се спремало, па су команданти пожурили да га се отарасе и притом дају нека објашњења.
Према свему што сам до сада нашао (без фвалисања, вероватно најдетаљније до сада истражио ту причу) рекао бих да је разлог ликвидације био што се замерио Ајдачићу (још јесени 43.), већини штаба ЗК (још јесени 43.), Рачићу и Остојићу лета 44. У целој причи ту се нашао и Калабић који је стао на страну Златибораца и Ајдачића (претпостављам уз Чичино одобрење) и десило се то што се десило.
Што се тиче атентата на Масаловића стекао сам узисак да је за ТЕТАС радио неко врло важан из БГ-а (или, пре бих рекао, више њих). За кратко време Кондор шаље врло важне извештаје из Београда, доводи Љотића до Ужица да га ликвидира (извукао се у последњем тренутку), пише о атентату на Масаловића (даје инструкције).
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 2,490
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Ко је био веза између др Драгољуба Јовановића и Драже?