Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Немањићи.
Одговори

Не. Било би лако...
Одговори

(03-12-2018, 11:33 AM)Милослав Самарџић Пише:  Не. Било би лако...

Властимировић?

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Не, Бранковићи, од око 1300-те до 1521, када се деспот Ђорђе Бранковић, Српска деспотовина у Срему, замонашио и постао владика Максим.

Ајде нешто лакше:
- Шта је то Велимирианум?
Одговори

Властимировићи (негде Вишеславићи или Војиславићи) су српска владарска динaстија, а која је владала Кнежевином Србијом од 7. дo 10. века.

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Онда су они први.
Одговори

Познато је да је народ највише упамтио и ценио носиоце Карађорђеве звезде, као највеће јунаке ратова од 1912-1920. Посебно су цењени они који су имали две Карађорђеве звезде.
Да ли је неки јунак ослободилачких ратова имао три Карађорђеве звезде?
Одговори

(04-12-2018, 02:30 PM)Бенито Пише:  Познато је да је народ највише упамтио и ценио носиоце Карађорђеве звезде, као највеће јунаке ратова од 1912-1920. Посебно су цењени они који су имали две Карађорђеве звезде.
Да ли је неки јунак ослободилачких ратова имао три Карађорђеве звезде?

Moжда Михаило Маџаревић?
Одговори

И Божидар Нектаријевић, само нисам сигуран да ли беше три или четири?
Одговори

Вероватно си мислио на Карађорђеве звезде са мачевима али било како било има их доста са 2 или 3 стечене у ратовима. Ако се не варам војвода Бојовић је имао 3.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ово сам више питао да би и сам сазнао. Знам за ону књигу из 1938(9), у којој су пописани носиоци Карађорђеве звезде, али немам ту књигу, а други извори су ми непоуздани. Нешто истражујем, па сам наишао на једног јунака са три Карађорђеве звезде и претпоставио сам да је то ретка појава. Много ме изненадило, ако је тачно, да их има и са четири.
Одговори

- Шта је то Велимирианум?
Одговори

(04-12-2018, 08:41 PM)Милослав Самарџић Пише:  - Шта је то Велимирианум?

Задужбина ванбрачног Михајловог сина.

(04-12-2018, 08:15 PM)Бенито Пише:  Ово сам више питао да би и сам сазнао. Знам за ону књигу из 1938(9), у којој су пописани носиоци Карађорђеве звезде, али немам ту књигу, а други извори су ми непоуздани. Нешто истражујем, па сам наишао на једног јунака са три Карађорђеве звезде и претпоставио сам да је то ретка појава. Много ме изненадило, ако је тачно, да их има и са четири.

Има их и са више само нису све са мачевима.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Јесте, задужбина Велимира Теодоровића. Он је финансира о Марка Мурата.

Шта је био по занимању Иван Мусић, један од вођа Херцеговачког устанка 1875?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 8 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним