Оцена Теме:
  • 12 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(13-07-2019, 09:20 AM)Милослав Самарџић Пише:  Они су били команданти корпуса, после сам хтео да питам за њих.
Милутин Јанковић, на њега је мислио Бенито ваљда.
Крста Кљајић.
Радојица Перишић - има кокарда.
Стеван Влаховић.
Не могу петог сад да се сетим, журим.

Поручник Душан Стефановић, командант Ужичке бригаде. Преживео рат, преминуо пре 10 год и сахрањен у родном селу. На споменику фотографија са брадом и кокардом.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(13-07-2019, 02:31 PM)Бенито Пише:  Споменик Крсти Кљаићу подигнут је од средстава које је послао Звонко Вучковић. Наравно, после деведесетих, као и у свим осталим случајевима.

Значи да је су у принципу сви подигнути послије 90тих. А осим Радојловића и Врањешевића (евентуално и Ђурића), да ли споменик има још неки комадант корпуса? И зна ли се гдје су сахрањени др Ђура Ђуровић и Стеван Мољевић?
Одговори

Мољевић на робијашком гробљу у Сремској Митровици.
За др Ђуру Ђуровића ће ти одговорити Милослав Самарџић, пошто се њиме подробно бавио. Мислим да је после друге робије емигрирао. Ако није, сахрањен је у Београду.
Одговори

(13-07-2019, 02:37 PM)Бенито Пише:  Следи треће питање из трилинга о брачним или ванбрачним везама професора историје на Филозофском факултету у Београду:
Она је редовни професор историје на ФФ универзитета у Београду. Тренутно је. " највећа звезда" на мејнстрим интелектуалној сцени. Њена реч је у тим круговима јача и од већине оних који су номинално изнад ње, било у политичкој- било у интелектуалној номинклатури.
Он је, такође, био редовни професор на истом факултету. У круговима у којима се креће сматра се једним од духовних гуруа.
Имају заједничко дете.
Ко је професорка- ко је професор?

Да није Дубравка Стојановић?
Одговори

То није било тешко, али ко је он.
Одговори

А чини ми се да се он презива Чворовић, а можда сам лоше запамтио
Одговори

Ма какав Чворовић.
Познат је тај човек. Нарочито у неким " посебним интелектуалним круговима".
Одговори

(13-07-2019, 09:11 PM)Бенито Пише:  Ма какав Чворовић.
Познат је тај човек. Нарочито у неким " посебним интелектуалним круговима".

Чоловић?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Професор Иван Чоловић, филолог и етнолог. Чоловић је деценијама једна од перјаница "Друге Србије". Многи његови научни и публицистички радови посвећени су "разобличавању српске митологије". Временом је постао, уз Латинку Перовић, прва перјаница Друге Србије. Погледати његов постхумни говор поводом смрти Борке Павићевић.
Разлика у годинама, тада као и сада, између њега и Дубравке Стојановић је прилична. Али, љубав нема граница.
Зли језици тврде да је Чоловић био главни промотер и ментор каријере и професионалног успона Дубравке Стојановић.
Само ми који смо је професионално упознали знамо колико је то истина. Smile
Одговори

Браво, Еро. Ово ретко ко зна.
Одговори

Е да, Чоловић је у питању. Додуше, нисам знао да имају дете. Ево, на Филозофском постоји сукоб између професора. На једној страни су Никола Самарџић, Радош Љушић, Дубравка Стојановић, а на другој они професори који не могу да буду изабрани у звања. Нешто о томе је говорио професор Милош Ковић. Сад се нешто слично дешава и на Филолошком факултету где је професор Танасковић узет на "зуб".

Бенито зна најбоље каква је ситуација на Филозофском факултету на коме се води борба за српску историју
Одговори

"У Београду сам на демонстрацијама 1996. видео младе људе који носе портрете Драже Михаиловића. Тада нисам знао ко је он и схватио сам да је фотографија тог човека симбол отпора. За мене, био је то отпор режиму који је наследник титоистичког, комунистичког режима, тоталитарног у то време и када сам се вратио у Француску, трагао сам да сазнам више о њему. Сазнао сам да тај човек не може да не буде интересантан. За њега је Де Гол рекао да су браћа по оружју, Черчил да је то његова највећа грешка у Другом светском рату — напуштање Драже Михаиловића. Видео сам да му је Тајмс посветио насловницу због спасавања америчких пилота, И онда сам прикупљао грађу".

Ово је изјавио један странац-новинар који је објавио књигу о Дражи. О коме се ради?
Одговори

Жан Жак Буисон.
Одговори

Да, француски новинар Буисон је то изјавио у интервјуу за РТС

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/...s-kvo.html
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним