Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(26-07-2019, 05:59 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(26-07-2019, 12:47 PM)Горски штаб 52 Пише:  На Златибору, Равногорска и Андрије Јевремовића?

На ово сам мислио, нисам знао да има и у КВ.
Али још нису ставили таблу Равногорска, пише само на мапама.
У Краљеву су Јована Бојовића и Јована Дерока јако близу, али се не додирују, а мислим да нема улица Јеличког четничког одреда.
Одговори

(26-07-2019, 06:57 PM)Бенито Пише:  
(26-07-2019, 05:23 PM)ХраброСрце Пише:  
(24-07-2019, 08:54 PM)ХраброСрце Пише:  
(24-07-2019, 07:12 PM)пек. Пише:  Василије Острошки.

Јесте. А да ли неко зна који је, такође велики српски светитељ, савременик св. Василија Острошког и у ком манастиру су његове мошти (није далеко од манастира Острог)?

Да одговорим јер се нико не јавља. Савременик светог Василија био је свети Стефан Пиперски, а његове мошти су у манастиру Ћелија Пиперска, недалеко од Подгорице.

И да заокружим питања, ког четничког комаданта можемо повезати са манастиром Ћелија Пиперска и на који начин?
Постављао сам питања у вези Светог Стефана Пиперског. Али, није штета подсетити се..
Што се тиче питања, вероватно мислиш на Ђорђија Лашића.

Има скоро 800 страница брате, тешко се сјетити свих питања која су била.

Не мислим на Лашића, ни на било ког ко је командовао у Црној Гори. А знаш ко је сигурно, поријекло из тог краја води...
Одговори

Сви знају за десант батаљона немачких падобранаца на "Титов рођендан".
А где и када је био десант батаљона немачких алпинаца на краљев рођендан?
Одговори

(27-07-2019, 01:07 PM)Милослав Самарџић Пише:  Сви знају за десант батаљона немачких падобранаца на "Титов рођендан".
А где и када је био десант батаљона немачких алпинаца на краљев рођендан?

Можда 43. Околина Златибора?
Одговори

Чемерница? Након тога ВК се повукла на Златибор.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Да, Чемерница, 6. септембар 1943.
Колики су били губици четника и Немаца?
Одговори

И Дражини четници су имали свог Карађорђа. Ко је он био? Да ли је једини Карађорђе у четницима?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(28-07-2019, 07:34 AM)Перун Пише:  И Дражини четници су имали свог Карађорђа. Ко је он био? Да ли је једини Карађорђе у четницима?

То је онај поручник или потпоручник из гарде, што је у Страгарима улетио међу Њемце, па се Њемачки официр убио кад је видио страшног горштака?
Одговори

(28-07-2019, 11:54 AM)ХраброСрце Пише:  
(28-07-2019, 07:34 AM)Перун Пише:  И Дражини четници су имали свог Карађорђа. Ко је он био? Да ли је једини Карађорђе у четницима?

То је онај поручник или потпоручник из гарде, што је у Страгарима улетио међу Њемце, па се Њемачки официр убио кад је видио страшног горштака?

Добро, још неког?

Одговори

(27-07-2019, 05:51 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да, Чемерница, 6. септембар 1943.

По око 20.
Чију слику је у излогу своје радње у Чачку после рата држао Аца Симић?
Одговори

(13-07-2019, 05:14 PM)ХраброСрце Пише:  
(13-07-2019, 02:31 PM)Бенито Пише:  Споменик Крсти Кљаићу подигнут је од средстава које је послао Звонко Вучковић. Наравно, после деведесетих, као и у свим осталим случајевима.

Значи да је су у принципу сви подигнути послије 90тих. А осим Радојловића и Врањешевића (евентуално и Ђурића), да ли споменик има још неки комадант корпуса? И зна ли се гдје су сахрањени др Ђура Ђуровић и Стеван Мољевић?

вазд. мајор Радмило Р. Николић ( 1898 - 1972 )
Први пом. команд. Штаба Команде војног округа Крагујевачког ГШ 708/1, до дец.1942.
Командант Штаба Команде војног округа Крагујевачког ГШ 708/1, од дец. 1942.
Споменик на Варошком гробљу на Бубњу у Крагујевцу.

(20-07-2019, 11:06 PM)Бенито Пише:  И треће:
Један од највиших официра Дражине војске био је ожењен Хрватицом. Чим је сазнала да је погинуо, она се преселила у Загреб, где је и умрла у дубокој старости.
Са собом је повела и њихова два заједничка сина. Обојица су и данас живи и изјашњавају се као Хрвати, по националности.
О ком официру је реч?

Супруга се звала Божица.
Одговори

Цитат:И да заокружим питања, ког четничког комаданта можемо повезати са манастиром Ћелија Пиперска и на који начин?

Посљедња неостварена жеља пуковника Велимира Пилетића била је да буде сахрањен у манастиру Ћелија Пиперска, мјесту његових предака.
Одговори

Браво, Брејв. Давно сам читао његову књигу.
Одговори

(28-07-2019, 06:39 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(27-07-2019, 05:51 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да, Чемерница, 6. септембар 1943.

По око 20.
Чију слику је у излогу своје радње у Чачку после рата држао Аца Симић?
Баја
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 30 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним