Поруке: 6,670
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,685
Један официр повезује Мајски преврат и Битку на Мачковом Камену. Овај официр је био учесник Мајског преврата, а на Мачковом Камену је рањен истог дана када је погинуо потпуковник Душан Пурић.
О ком официру се ради?
Поруке: 17,496
Теме: 646
Придружен: Jul 2013
Углед:
2,056
Како се звао први хотел подигнут на Златибору?
Дакле, не бунгалов или вила, њих је било још крајем 19. века, већ прави хотел.
Поруке: 14,841
Теме: 310
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,491
Нека остане ово Самарџићево питање за нешто касније, имам нешто важније.
Лутате по њету доста успешно, па ме интересује да ли је негде тачно записано колико је команданата пукова српске војске погинуло у Балканским и Првом светском рату директно на фронту?
Поруке: 17,496
Теме: 646
Придружен: Jul 2013
Углед:
2,056
Први хотел на Златибору звао се Краљева вода, 1910, изнад чесме, не постоји одавно.
Други хотел - Швајцарија, 1924, постоји и данас, само што је наравно конфискован. У њему се и даље налази Студентско одмаралиште ''Ратко Митровић''. Припадао је Ћалдовићима из Сирогојна.
Поруке: 3,279
Теме: 9
Придружен: Jan 2017
Углед:
636
Самарџићу,нико није одговорио тачно на претходно питање, па поставите и следеће.
Поруке: 3,279
Теме: 9
Придружен: Jan 2017
Углед:
636
Радо бих ти помогао,међутим не знам одговор.
Поруке: 14,841
Теме: 310
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,491
Гвозденом пуку су погинула двојица команданта пука.
Погинуо је пуковник Петровић, командант 9 прекобројног пука на Мачковом камену, а одмах сутрадан и нови командант пука, који му је пре тога био заменик, мајор ( заборавих презиме)....
Мислим да би ово питање требало истражити, а чини ми се да то није тако тешко... То су официри на које посебно треба обратити пажњу, јер су својим изузетним примером били предводници победе у Балканским и Првом светском рату.
Не би да нагађам, али не верујем да је погинуло мање од 15 команданата пукова и то само у борби.