Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Цитат:Ретко добра фотографија. Ког познатог Пашићевог министра видимо на венчању?

Чини ми се да је Алекса Станојевић, у [/align]врху, други с десна.

(28-02-2020, 01:27 PM)Mitic Пише:  Што се тиче Милутинца, има РТС-ов документарац о њему. У том документарцу говори и Миле Кос који га је и познавао. Како се сећам, он је цитирао Милутинца како је рекао да су бољшевици гори од капиталиста. Морам опет да одгледам емисију, ево линка

https://www.youtube.com/watch?v=mSUQ6nnc_AU

А према речима Милета Коса, Милутинца је убио лично Драги Јовановић

Milutina Ivkovića Milutinca, sjajnog beka reperezentacije iz Montevidea, dobro sam poznavao. Njega je ubio lično Dragi Jovanović tokom okupacije, kako su mi ispričali očevici. Priveli su ga u logor, Jovanović, koji je Milutinca gledao na utakmicama i poznavao ga, pitao je: “Milutinac, pa šta ćeš ti sa ovim ološem.” Milutinac je odgovorio: “To nije ološ, to su moji drugovi”, i udario ga je glavom. Dragi Jovanović je izvadio pištolj i ubio ga na mestu.

https://www.danas.rs/nedelja/poznavao-sa...ontevidea/

А чини ми се да је смрт Милутинца обрађена у књизи "Специјална полиција у Београду 1941-1945" од Бранислава Божовића

Ово за Јовановића ми звучи чудно. Личи ми на неку послијератну Удбину приповјетку. Али, како год, сигурно није заслужио такву смрт.
Одговори

(28-02-2020, 12:29 PM)Александар Динчић Пише:  
(28-02-2020, 12:00 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(27-02-2020, 09:24 PM)ХраброСрце Пише:  
(27-02-2020, 09:02 PM)Бенито Пише:  Седморо. Мислим да су само троје од њих имали потомке- син и две кћерке.

Једна од ћерки је била мајка Милутина Ивковића - Милутинца. И данас има потомке по њој. Живе у Њемачкој.

Милутинца су оклеветали да је био комуниста.

Милутинац је ухапшен од Специјалне полиције због сарадње са реонским комитетом у Београду. Можда је денунциран, али је ухапшен као човек комуниста.
Како комуниста, није био члан партије. Можда је познавао неког од тих.
Одговори

Споменици женама су свугде малобројнији.
Можете ли набројати пет споменика женама у Србији?
Одговори

(28-02-2020, 01:56 PM)ХраброСрце Пише:  
Цитат:Ретко добра фотографија. Ког познатог Пашићевог министра видимо на венчању?

Чини ми се да је Алекса Станојевић, у [/align]врху, други с десна.

(28-02-2020, 01:27 PM)Mitic Пише:  Што се тиче Милутинца, има РТС-ов документарац о њему. У том документарцу говори и Миле Кос који га је и познавао. Како се сећам, он је цитирао Милутинца како је рекао да су бољшевици гори од капиталиста. Морам опет да одгледам емисију, ево линка

https://www.youtube.com/watch?v=mSUQ6nnc_AU

А према речима Милета Коса, Милутинца је убио лично Драги Јовановић

Milutina Ivkovića Milutinca, sjajnog beka reperezentacije iz Montevidea, dobro sam poznavao. Njega je ubio lično Dragi Jovanović tokom okupacije, kako su mi ispričali očevici. Priveli su ga u logor, Jovanović, koji je Milutinca gledao na utakmicama i poznavao ga, pitao je: “Milutinac, pa šta ćeš ti sa ovim ološem.” Milutinac je odgovorio: “To nije ološ, to su moji drugovi”, i udario ga je glavom. Dragi Jovanović je izvadio pištolj i ubio ga na mestu.

https://www.danas.rs/nedelja/poznavao-sa...ontevidea/

А чини ми се да је смрт Милутинца обрађена у књизи "Специјална полиција у Београду 1941-1945" од Бранислава Божовића

Ово за Јовановића ми звучи чудно. Личи ми на неку послијератну Удбину приповјетку. Али, како год, сигурно није заслужио такву смрт.
Звучи Ти чудно зато што је овде изостављен важан део приче. Милутинац је рекао агенту Специјалне полиције, а свом некадашњем саиграчу Михајловићу, кога у серији Монтевидео Бјелогрлић назива Вампир, да се удружио са битангама. У том смислу Драги Јовановић је њему рекао да се удружио са битангама. Дошло је до свађе и вероватно је Милутинац ударио Јовановића, а овај је потегао пиштољ.
Једина грешка Милета Коса је што се то није догодило предворју логора на Бањици, него највероватније у кафани у оквиру игралишта БАСК- а, бившег Сокола.
Постојала је и прича да убица није Јовановић, него Ика Паранос. Уосталом, комунисти нису ни судили Јовановићу за ово убиство, а не верујем да би пропустили прилику да му ово залепе, да је он заиста то урадио.
Упис Милутинца у протокол логора ДМ на Бањици је чист фалсификат, без обзира да ли је то урадила Специјална полиција да би заташкала случај или комунисти после рата. Милутинац је сахрањен у некој од заједничких гробница у Јајинцима.
Одговори

(28-02-2020, 01:56 PM)ХраброСрце Пише:  Чини ми се да је Алекса Станојевић, у [/align]врху, други с десна.

Јован Јовановић Пижон.
Одговори

(28-02-2020, 05:01 PM)Милослав Самарџић Пише:  Споменици женама су свугде малобројнији.

Спадају ли ту и спомен-бисте?
Одговори

(28-02-2020, 06:01 PM)Александар Динчић Пише:  
(28-02-2020, 01:56 PM)ХраброСрце Пише:  Чини ми се да је Алекса Станојевић, у [/align]врху, други с десна.

Јован Јовановић Пижон.
Где си Ти овде видео Пижона?
Одговори

Као и увек, Бенито је све лепо рекао у вези са Милутинцем. Постоји и та верзија да је Илија Паранос убио Милутинца зато што се поткачио са њим.

Сећам се да је и новинар Дејан Анђус у једном емисији испричао ову верзију да је Паранос убио Милутинца, само што је Анђус помињао неки фалсификован новац због ког је Милутинац приведен. Тако некако
Одговори

(28-02-2020, 06:04 PM)Александар Динчић Пише:  
(28-02-2020, 05:01 PM)Милослав Самарџић Пише:  Споменици женама су свугде малобројнији.

Спадају ли ту и спомен-бисте?

Не.
Одговори

Исидора Секулић и Надежда Петровић, можда имају споменике. A можда има и Десанка Максимовић
Одговори

(28-02-2020, 09:51 PM)Mitic Пише:  

Исидора Секулић и Надежда Петровић, можда имају споменике

Можда.Баја
Одговори

Десанка Максимовић би требало да има споменик који је отворен деведесетих. То сам се сад сетио.
Одговори

Надежда Петровић- у Београду и Чачку.
Десанка Максимовић- у Ваљеву.
Соја Јовановић- у Београду.
Милица Павловић- Барили у Пожаревцу.
Исидора Секулић у Београду.
Кнегиња Љубица има бисту у оквиру Конака кнегиње Љубице, а мислим и краљица Марија Карађорђевић, у оквиру Дома краљице Марије, да је скоро постављен.
Одговори

Неда Тодоровић је, мислим, ову четврту књигу посвећену споменицима у Београду посветила искључиво женама и споменицима њима посвећеним.
Не знам да ли је књига још изашла.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 49 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним