Поруке: 5,860
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,534
Ево једног питања о нашем политичару који је био оснивач и вођа једне странке, био је и министар и председник владе:
- У новембарске дане 1914. године похитао је међу војнике и ратнике. Обукао је војнички копоран и зашао у ровове да храбри и подиже морал нашој војсци. Да каже ратничкој браћи речи о истрајности у борби.
Наравно, и краљ Петар се спуштао у ровове да храбри ратнике. И ту, на бојишту у рововима, краљ Петар се срео са нашим политичарем и министром, и питао га:
"Откуд Ви?"
А наш политичар и министар је одговорио:
"Величанство, сматрао сам за свету дужност да у овим тешким данима нашег народа будем у војсци, која данас представља наш народ, да делим са њима и добро и зло. Дужност ми је да дижем углед и морал земље. Наш народ је заслужио да га ми, вође, не напуштамо сад кад он даје све од себе".
Овај наш политичар и тадашњи министар изгубио је сина јединца који је погинуо 1916. године на Кајмакчалану.
Као политичар и државник, први је примио на своје груди велики ратни орден Белог орла са мачевима.
Ко је јунак наше приче?
Поруке: 14,527
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,065
У групи официра завереника који су убили краља Александра и краљицу Драгу било је највише припадника које класе Војне академије, и због чега?
Углед:
3,065
Тако је, Митићу. Због тога што је добар део питомаца те класе отпуштен из војске, а један од њихових колега је извршио самоубиство, јер је био сироче без мајке, са болесним оцем, и војна каријера му је био једина шанса у животу.
Ово самоубиство је додатно милитаризовало његове колеге, па су се одлучили за убиство краља и краљице.
Од свега што је речено у првој епизоди серије Апис, једино овај податак који је изнео др Бјелајац ми је био непознат.
Поруке: 5,860
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,534
Да, ни ја нисам знао те појединости. Нисам знао за то самоубиство питомца. Знао сам да је социјални статус војске био на нижем нивоу, плате су биле нередовне, смањен је војни буџет итд. То смо све чули у том документарцу и ја сам сазнао неке ствари.
А лепо си закључио да је Дубравка Стојановић индиректно рекла да у Србији није било демократије. Рекла је да су на почетку повучени неки европски потези, али онда је додала да је све кренуло другачијим током. И поменула је разбијање гласачких кутија од стране непознате групе људи.
Е, нисам ни то знао. Јел знаш о чему се ту конкретно ради?
Углед:
3,065
Не може се описивати неко време мерилима данашњег времена. То је прво правило тумачења историјских догађаја.
Најбоље је не тумачити га уопште, али ако се то мора учинити, онда се то ради тако што се прати савремени свет. Дакле, када госпођа каже да је било превише избора за тих 11 година, или да је било инцидената приликом избора, онда треба да упореди са развијеним демократијама.
Па, рецимо да каже да је од 1890 до 1914. године, Француска променила преко тридесет влада, да покаже колике и какве туче су биле у Италији пред изборе. И тако даље.... Аустроугарску и њено стање демократије да не помињем.
Уосталом, госпођа мисли да је демократија нека лепа слика где се ништа не догађа. Другим речима, госпођа је класична малограђанка. Попела се на фотељу и сад је "Крај историје".
Ето, о томе се овде ради.
Ако ћемо наставити, пребаци се на тему Апис.
Углед:
3,065
Ко је Циганин који је био први министар у историји српских влада, а није "онај нишки Циганин- Драгиша Цветковић"?
Поруке: 1,173
Теме: 7
Придружен: Feb 2019
Углед:
250
И за председника Србије Зорана Лилића су причали да је Циганин.
Углед:
3,065
То могу да потврдим да није истина. Познавао сам његовог стрица и стрину, живели су у мом комшилуку. Били су поштовани људи и сви смо их знали као ретку сорту старих Београђана. Често је због тога и била расправа како су преживели због доласка комуниста. Закључак је да су они онај део тзв "техничке" елите, тј. људи који су у техничким струкама, инжењери у разним областима, који се "сналазе" у различитим властима, јер се "баве само својом струком". Е, сад, Зорану Лилићу се посрећило што је познавао Милошевића из тог "раковичког басена", па га је овај катапултирао у врх српске политике, где се овај добро снашао и ситуирао.
Чуо сам да је имао неки проблем са сином.
Углавном, сигурно нису Цигани.