Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(02-03-2020, 11:59 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Који познати српски и југословенски спортиста се борио на страни франуцског покрета отпора у ДСР и учествовао у бројним диверзантским акцијама противу Вермахта?

Ајде бре немојте да се брукате. Кез Нека одговори неко. Кез

На питање ме подстакао текст из Политикиног Забавника.

Фудбалер Ивица Бек. Мислим да смо помињали, ако не на квизу, на некој од тема. Ако не мислиш на неког другог.
Одговори

(03-03-2020, 12:16 AM)ХраброСрце Пише:  Фудбалер Ивица Бек. Мислим да смо помињали, ако не на квизу, на некој од тема. Ако не мислиш на неког другог.

Тачно,терај даље.
Одговори

Ево једног питања о нашем политичару који је био оснивач и вођа једне странке, био је и министар и председник владе:

- У новембарске дане 1914. године похитао је међу војнике и ратнике. Обукао је војнички копоран и зашао у ровове да храбри и подиже морал нашој војсци. Да каже ратничкој браћи речи о истрајности у борби.

Наравно, и краљ Петар се спуштао у ровове да храбри ратнике. И ту, на бојишту у рововима, краљ Петар се срео са нашим политичарем и министром, и питао га:

"Откуд Ви?"

А наш политичар и министар је одговорио:

"Величанство, сматрао сам за свету дужност да у овим тешким данима нашег народа будем у војсци, која данас представља наш народ, да делим са њима и добро и зло. Дужност ми је да дижем углед и морал земље. Наш народ је заслужио да га ми, вође, не напуштамо сад кад он даје све од себе".

Овај наш политичар и тадашњи министар изгубио је сина јединца који је погинуо 1916. године на Кајмакчалану.

Као политичар и државник, први је примио на своје груди велики ратни орден Белог орла са мачевима.

Ко је јунак наше приче?
Одговори

Љуба Давидовић?
Одговори

Да, тако је. У питању је Љуба Давидовић. Извукао сам питање из предратне штампе: "Време" и "Правда".

Погледати следеће линкове. "Време", стр. 6, а у "Правди" је на стр.4

https://digitalna.nb.rs/wb/NBS/novine/vr...5/mode/1up

https://digitalna.nb.rs/wb/NBS/novine/pr...3/mode/1up

Поводом смрти Давидовића, текст у "Времену" је написао Александар Мишић и он је пренео разговор између краља Петра и Давидовића. Чланак се зове "Покојни Љубомир М. Давидовић је витез Белог Орла са мачевима".
Одговори

У групи официра завереника који су убили краља Александра и краљицу Драгу било је највише припадника које класе Војне академије, и због чега?
Одговори

(03-03-2020, 06:27 PM)Бенито Пише:  У групи официра завереника који су убили краља Александра и краљицу Драгу било је највише припадника које класе Војне академије, и због чега?

Јел беше 26. класа Војне академије? Било је у документарцу о Апису
Одговори

Тако је, Митићу. Због тога што је добар део питомаца те класе отпуштен из војске, а један од њихових колега је извршио самоубиство, јер је био сироче без мајке, са болесним оцем, и војна каријера му је био једина шанса у животу.
Ово самоубиство је додатно милитаризовало његове колеге, па су се одлучили за убиство краља и краљице.
Од свега што је речено у првој епизоди серије Апис, једино овај податак који је изнео др Бјелајац ми је био непознат.
Одговори

Да, ни ја нисам знао те појединости. Нисам знао за то самоубиство питомца. Знао сам да је социјални статус војске био на нижем нивоу, плате су биле нередовне, смањен је војни буџет итд. То смо све чули у том документарцу и ја сам сазнао неке ствари.

А лепо си закључио да је Дубравка Стојановић индиректно рекла да у Србији није било демократије. Рекла је да су на почетку повучени неки европски потези, али онда је додала да је све кренуло другачијим током. И поменула је разбијање гласачких кутија од стране непознате групе људи.

Е, нисам ни то знао. Јел знаш о чему се ту конкретно ради?
Одговори

Не може се описивати неко време мерилима данашњег времена. То је прво правило тумачења историјских догађаја.
Најбоље је не тумачити га уопште, али ако се то мора учинити, онда се то ради тако што се прати савремени свет. Дакле, када госпођа каже да је било превише избора за тих 11 година, или да је било инцидената приликом избора, онда треба да упореди са развијеним демократијама.
Па, рецимо да каже да је од 1890 до 1914. године, Француска променила преко тридесет влада, да покаже колике и какве туче су биле у Италији пред изборе. И тако даље.... Аустроугарску и њено стање демократије да не помињем.
Уосталом, госпођа мисли да је демократија нека лепа слика где се ништа не догађа. Другим речима, госпођа је класична малограђанка. Попела се на фотељу и сад је "Крај историје".
Ето, о томе се овде ради.
Ако ћемо наставити, пребаци се на тему Апис.
Одговори

Ко је Циганин који је био први министар у историји српских влада, а није "онај нишки Циганин- Драгиша Цветковић"?
Одговори

То је био Јован Јоја Дамјановић, посластичар из Земуна, кога је Војислав Шешељ, као припадника своје странке, ставио у владу СПС-ЈУЛ-СРС, 1998. године. Шешељ се хвали да је то први Тим који је постао министар у историји Србије.
Занимљиво је да га је Која напустио, десетак година касније, када је требао да легализује свој објекат у Земуну.
Међутим, после нових десетак година, Јоја се појавио као одборнички кандидат СРС у Земуну. ХармоникаХармоникаХармоника
Одговори

И за председника Србије Зорана Лилића су причали да је Циганин.
Одговори

То могу да потврдим да није истина. Познавао сам његовог стрица и стрину, живели су у мом комшилуку. Били су поштовани људи и сви смо их знали као ретку сорту старих Београђана. Често је због тога и била расправа како су преживели због доласка комуниста. Закључак је да су они онај део тзв "техничке" елите, тј. људи који су у техничким струкама, инжењери у разним областима, који се "сналазе" у различитим властима, јер се "баве само својом струком". Е, сад, Зорану Лилићу се посрећило што је познавао Милошевића из тог "раковичког басена", па га је овај катапултирао у врх српске политике, где се овај добро снашао и ситуирао.
Чуо сам да је имао неки проблем са сином.
Углавном, сигурно нису Цигани.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 31 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним