Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(03-04-2020, 11:37 AM)Александар Динчић Пише:  Велика Дренова, у општини Трстеник. Родно село југословенског оца нације. Из његовог села је у Другом светском рату настрадало 55 припадника четничког покрета.

Свака част за ово. Реци ми је ли то једно село или општина?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

И колико је њих презимена Ђорић и Ћосић?
Одговори

Која случајност да је баш Велика Дренова у питању. Smile

Пре неколико година сам у студењаку имао комшију из Велике Дренове, додуше на кратко. Није ми било довољно да га мало подробније испитам у вези Ћосића и његових.

Ево једно. Како се звао послужитељ принца Ђорђа Карађорђевића који је настрадао од стране истог?
Одговори

Колаковић.
Немој тако лагана питања.
Одговори

(03-04-2020, 12:03 PM)Перун Пише:  
(03-04-2020, 11:37 AM)Александар Динчић Пише:  Велика Дренова, у општини Трстеник. Родно село југословенског оца нације. Из његовог села је у Другом светском рату настрадало 55 припадника четничког покрета.

Мало веће село које је било седиште општине.
Одговори

(03-04-2020, 01:04 PM)Краљ ће се вратити Пише:  Ево једно. Како се звао послужитељ принца Ђорђа Карађорђевића који је настрадао од стране истог?

Ајде, мало се потруди, па поправи ово бољим питањем...

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(03-04-2020, 12:44 PM)Бенито Пише:  И колико је њих презимена Ђорић и Ћосић?

Ћосићи су везани за В.Дренову, а Ђорићи за Медвеђу, још једно веће село које је имало изузетно висок проценат погинулих или убијених у четницима.
Одговори

(03-04-2020, 01:29 PM)Александар Динчић Пише:  

Претпостављам да си рачунао само цивилне и војне жртве који су били на некој дужности у организацији. Да ли си рачунао жртве које је окупатор стрељао због одмазде а да нису били припадници организације? Њих су називали ,,симпатизерима”.

Одговори

Рачунао сам само припаднике организације (активне и резервне). Не цивиле (симпатизере).

У краткотрајном Априлском рату, Немци су успели да на једној територији спусте своје падобранце. То је била ретко виђена појава. Ради се о територији Србије. Између којег нашег већег града и мањег места су спуштени ови падобранци након чега је настала грчевита борба?
Одговори

(02-04-2020, 09:24 PM)ХраброСрце Пише:  
(02-04-2020, 09:22 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(02-04-2020, 08:27 PM)Бенито Пише:  Милано.
Тако је.
Друго питање: Који медиј у Србији је то објавио?

Нису објављивали?
Тако је. Јер би се избио аргумент претњи италијанским сценаријом.
Одговори

Ево мале помоћи: између К. и Л.
Одговори

(03-04-2020, 03:38 PM)Александар Динчић Пише:  Рачунао сам само припаднике организације (активне и резервне). Не цивиле (симпатизере).

У краткотрајном Априлском рату, Немци су успели да на једној територији спусте своје падобранце. То је била ретко виђена појава. Ради се о територији Србије. Између којег нашег већег града и мањег места су спуштени ови падобранци након чега је настала грчевита борба?
Бијељина - Бања Дворови.
Одговори

(03-04-2020, 01:29 PM)Александар Динчић Пише:  

Баш по око 55 страдалих имају три села у околини Крагујевца: Гунцати, Влакча и Блазнава. Намам времена да проверавама, али ту су негде бројке. Страдали као четници, већином у Босни.
Одговори

(03-04-2020, 05:27 PM)Александар Динчић Пише:  Ево мале помоћи: између К. и Л.
Ако ниси мислио на ово што је Милослав поменуо, онда рецимо између Лесковца и Косанчића.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 12 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним