Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(08-10-2023, 01:33 PM)Monarhist Пише:  Хтео сам јутрос да одговорим и направим простор.

У питању је француски језик а град је Дубровник/Рагуза.
Један од Наполеонових маршала, Август де Мармон био је постављен за гувернера Илирских провинција које је Наполеон освојио од Аустријанаца, а касније му је доделио и племићку титулу Војводе од Рагузе. Међутим, када је 1814. руска војска била пред Паризом, Мармон је тајно, без Наполеоног знања, успоставио контакте са Русима и савезницима, и по договору се предао са читавим корпусом. Потом је прешао на страну Бурбона и гласао за егзекуцију свој старог саборца Маршала Неја, тако да је "пливао" у новом политичком животу. Ипак, револуција 1830. га је натерала да оде у изгнанство, сматран националним издајником. Завршио је као обичан пензионер у Венецији, где су деца из комшилука имала обичај да кад га угледају, кажу: "Ово је човек који је издао Наполеона!".

Тако је реч "рагузер" и дан данас вероватно најтежа увреда у француском језику.
Браво!
Одговори

Како се зове утемељивач модерног италијанског законодавства?
Одговори

(08-10-2023, 04:28 PM)Милослав Самарџић Пише:  Како се зове утемељивач модерног италијанског законодавства?

Гарибалди? А пошто је познавао Владимира Јовановића, оца Слободана Јовановића, можда је и он учествовао.
Одговори

Милославе, одговори ово.
Одговори

Мислим да није Гарибалди него је у питању Alfonso Deseti или Agricole...Али чекамо Милосава да одговори

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

То је било много раније. Тиберије Дечански.
Чији потомак је он био?
Одговори

Деспота Ђурђа Бранковића тј његове ћеркеКатарине Цељске

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

(10-10-2023, 04:18 PM)sagus Пише:  Деспота Ђурђа Бранковића тј његове ћеркеКатарине Цељске

Није. Него слепог Стефана, који је у Италији основао град Београд. Данас постоји као село, код Парме.
Одговори

Београд на Варму у близини Удина

Одговори

(08-10-2023, 01:33 PM)Monarhist Пише:  Хтео сам јутрос да одговорим и направим простор.

У питању је француски језик а град је Дубровник/Рагуза.
Један од Наполеонових маршала, Август де Мармон био је постављен за гувернера Илирских провинција које је Наполеон освојио од Аустријанаца, а касније му је доделио и племићку титулу Војводе од Рагузе. Међутим, када је 1814. руска војска била пред Паризом, Мармон је тајно, без Наполеоног знања, успоставио контакте са Русима и савезницима, и по договору се предао са читавим корпусом. Потом је прешао на страну Бурбона и гласао за егзекуцију свој старог саборца Маршала Неја, тако да је "пливао" у новом политичком животу. Ипак, револуција 1830. га је натерала да оде у изгнанство, сматран националним издајником. Завршио је као обичан пензионер у Венецији, где су деца из комшилука имала обичај да кад га угледају, кажу: "Ово је човек који је издао Наполеона!".

Тако је реч "рагузер" и дан данас вероватно најтежа увреда у француском језику.

Свака част за питање и објашњење.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(10-10-2023, 10:01 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(10-10-2023, 04:18 PM)sagus Пише:  Деспота Ђурђа Бранковића тј његове ћеркеКатарине Цељске

Није. Него слепог Стефана, који је у Италији основао град Београд. Данас постоји као село, код Парме.

Иначе ово је из нове књиге Миле Михајловић, "Повест Срба на Апенинском полуострву".
Одговори

Има ли новог питања?
Одговори

(13-07-2023, 11:07 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(13-07-2023, 12:45 AM)Monarhist Пише:  
(12-07-2023, 10:24 PM)Милослав Самарџић Пише:  Иво Андрић, а за калемара си у праву.

Чини ми се било, али имам додатак:
- Ко је био највиши Дражин официр и колико је био висок?
- Коме познатом глумцу је он био стриц?

Мајор Јанкетић, можда једно два метра.
Да није Миши, мада je њему наводно породица била партизанска?

Тако је, 2,13.
Да, стриц Мише Јанкетића.
Како и где је страдао његов отац, Миљанов брат?

Јесте ли сигурни да је Миљан Јанкетић рођени брат Мишовог оца, Радомира? Мислио сам да му је био рођак.
Наводи се да је Миљан био 208цм висок. Претпостављам да сте Ви пронашли његову војничку књижицу, па да имате боље податке. 
У књизи „Џелат са ореолом свеца” је описана судбина Радомира Јанкетића.
https://fokuspress.com/2021/03/29/sudbin...-u-grckoj/
Какво је Ваше мишљење о овоме?
Занимљив је дио у ком Миљан Јанкетић спашава Мишиног оца, да га четници не би стријељали, и ставља га под шињел. Тада га наводно води до разоружаних четника гдје ће га Њемци ухапсили. 
Мислио сам да се Миљан Јанкетић, као командант Пратеће бригаде Драже Михаиловића, заједно са Дражом извукао из њемачког обруча током операције Шварц и отишао у Србију. Уствари, сигуран сам да је тако. Постоје фотографије Миљана по Србији и Босни са Дражом. Миљан ће погинути на планини Вучјак 1945., у борби са комунистима, иако родбина наводи да је побјегао у Америку.
Одговори

(14-10-2023, 07:36 PM)Potporucnik1 Пише:  Има ли новог питања?

Има. Smile

Који човек је први у историји пребачен авионом преко линије фронта на непријатељску територију?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 17 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним