Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Једног дана у друштву у Бечу кнез Петар Карађорђевић срео се са "гвозденим немачким канцеларом" Бизмарком. И када је у разговору неко поменуо могућност повратка династије Карађорђевић на српски престо, Бизмарк је дао одговор.

Отприлике, шта је Бизмарк прокоментарисао?
Одговори

(16-08-2024, 02:33 PM)Митић Пише:  Једног дана у друштву у Бечу кнез Петар Карађорђевић срео се са "гвозденим немачким канцеларом" Бизмарком. И када је у разговору неко поменуо могућност повратка династије Карађорђевић на српски престо, Бизмарк је дао одговор.

Отприлике, шта је Бизмарк прокоментарисао?

"То неће бити док сам ја канцелар и док буде Немачке, јер ми нећемо никада заборавити да сте се ви борили против нас за Француску"

http://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Periodika/...n#mode/1up

Извор: "Политика", 17. август 1921. године, стр. 1
Одговори

Трећи коњички пук је 16. и 17. августа 1914. разбио и гонио једну аустроугарску дивизију и било је крвавих сукоба са том дивизијом.

Јурећи за противником, наш Трећи коњички пук је зашао тридесет километара иза непријатељског фронта и успео да се без губитака врати у састав своје дивизије.

За то време операције у непријатељској позадини, наши коњаници изазивали су панику међу непријатељским војницима. Многобројне сукобе наши коњаници решавали су у своју корист.

Ко је био водни официр Трећег коњичког пука? У Другом светском рату је био познати Дражин официр.
Одговори

Можда Драгослав Павловић?
Одговори

У питању је Александар Мишић.

Записао је успомене које је "Време" објавило.

https://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Periodika...5/mode/1up

https://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Periodika...5/mode/1up

"Време", 16. август 1939, стр. 5

"Време", 17. август 1939, стр. 5
Одговори

Коју ловачку пушку има Роберт Де Ниро у филму Ловац на јелене?
Одговори

Ловачки карабин М70 из Крагујевца, као и цела његова екипа.
Тада се много извозио у Америку
Одговори

Моги ли ја? Урбана легенда. Глумац користи Remington 700 BDL са "левом" акцијом, какву је Застава почела да прави релативно скоро.
Одговори

[Слика: large-The-Deer-Hunter-1920x1080.jpg]
Одговори

(24-08-2024, 05:07 PM)Драшковић Пише:  Моги ли ја? Урбана легенда. Глумац користи Remington 700 BDL са "левом" акцијом, какву је Застава почела да прави релативно скоро.
Јуче сам био у музеју филмског оружја, који је основао Степски Соко. Показали су ми ту пушку.
Али не бих рекао да 100 посто личи на ову.
Јел можеш да нађеш пушке оних других?
Одговори

Кристофер Вокен, глуми Ника, такође лови Ремингтоном, нормалним, са десним затварачем. Нисам одавно гледао филм, проверићу за остале. Али нема нигде Заставе у филму, то бих сигурно видео и запамтио.
Одговори

Приликом једног пријема, Рибентроп се издвојио са кнезом Павлом и у највећем поверењу му саопштио да је из сигурног извора сазнао да се Енглези боје рата, јер су свесни да би у најкраћем периоду били до ногу потучени. У још већем поверењу, Рибентроп му је открио извор ове информације.

Којим каналом је Рибентроп добио ову информацију? Није преко обавештајне службе.

И шта је кнез Павле мислио о овој изјави?
Одговори

(25-08-2024, 10:48 PM)Митић Пише:  Приликом једног пријема, Рибентроп се издвојио са кнезом Павлом и у највећем поверењу му саопштио да је из сигурног извора сазнао да се Енглези боје рата, јер су свесни да би у најкраћем периоду били до ногу потучени. У још већем поверењу, Рибентроп му је открио извор ове информације.

Којим каналом је Рибентроп добио ову информацију? Није преко обавештајне службе.

И шта је кнез Павле мислио о овој изјави?

Ево шта каже Рибентроп ко му је био извор информација: "То је један послужитељ немачке амбасаде у Лондону, кад је био на одсуству, саопштио једној мојој собарици са којом је живео док сам био амбасадор у Лондону". А по свему судећи, ова информација коју је Рибентроп добио није била далеко од истине, јер Енглези сигурно нису хтели да ратују у првој половини 1939. године, јер су имали јаке мировне покрете и нису имали довољно наоружања. Тек од 1940. године почињу да раде пуном паром енглеске ратне фабрике.

Кнез Павле се зачудио на ову информацију коју је чуо од Рибентропа и пошто је Рибентропа сматрао будалом која шири кобан и штетан утицај, Павле је сигурно и ову изјаву сматрао будаластом, како пише Коста Ст. Павловић. 

Одговори на ова два питања могу се пронаћи у Гласнику "Његош", свеска 38, јуни 1977, стр. 26-34. Коста Ст. Павловић је написао чланак према британским документима.

https://www.scribd.com/document/20209341...jegos-sv38
Одговори

Супруга једног светског државника рекла је, својевремено, да "Срби треба да воде Европу, тако их ја видим".
Ко је била госпођа?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 5 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним