Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Тако је...Ево у целости говор немачког свештеника Фридриха Грисендорфа из 1945. године.

Наша отаџбина је изгубила рат. Победили су Руси, Американци, Енглези. Можда су имали боље оружје, више војника, боље вођство. Али то је, у ствари, изразито материјална победа. Ту победу су они однели.
Али овде, међу нама, има један народ коју је извојевао једну другу и много лепшу победу – победу душе, победу срца и поштења, победу мира и хришћанске љубави. То су Срби!
Ми смо их раније само донекле познавали. Али смо исто тако знали шта смо чинили у њиховој отаџбини.
Убијали смо стотину Срба, који су бранили земљу, за једног убијеног нашег војника, који је, иначе, представљао власт окупатора насилника. Па не само то да смо чинили, него смо благонаклоно гледали како су на Србе тамо пуцали са свију страна.
Знали смо да се овде, међу нама, налази 5.000 официра Срба, који су некада представљали друштвену елиту у својој земљи, а сада су личили на живе костуре, изнемогли и малаксали од глади.
Знали смо да код Срба тиња веровање: ‘Ко се не освети, тај се не посвети!’.
И ми смо се, заиста, плашили, освете тих српских мученика.
Бојали смо се да ће они, по нашој капитулацији, радити оно што смо ми са њима чинили. Замишљали смо јасно ту трагедију и већ видели нашу децу како пливају канализацијом или се пеку у градској пекари. Замишљали смо убијање наших људи, силовања, рушење и разарање наших домова.
Међутим, како је било?
Кад су пукле заробљеничке жице и кад се 5.000 живих српских костура нашло слободно у нашој средини, ти костури су — миловали нашу децу, давали им бомбоне! Разговарали су са нама! Срби су, дакле миловали децу оних који су њихову отаџбину у црно завили!
Тек сада разумемо зашто је наш велики песник Гете учио српски језик. Сад тек схватамо зашто је Бизмарку последња реч на самртној постељи била — „Србија!“
Та победа Срба је већа и узвишенија од сваке материјалне победе! Такву победу, чини ми се, могли су извојевати и добити само Срби однеговани у њиховом светосавском духу и јуначким епским песмама, које је наш Гете тако волео…
Ова победа ће вековима живети у душама Немаца, а тој победи, и Србима, који су је извојевали, желео сам да посветим ову моју последњу свештеничку проповед.

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

Кад смо се дотакли Карађорђа, сигурно Бенито и/или неко од форумаша зна да ли се нешто овако десило.

Не имајући поверења у Вујицу да ће донети Карађорђеву главу, таман се кнез Милош спремао са хиљаду Турака да сам удари на Карађорђа, али се у тај час појавио Карађорђев убица.

Да ли се кнез Милош стварно спремао за овај поход?

Извор је једна књига штампана 1925. године.
Одговори

Зар се Карађорђе са браћом није доселио у Тополу кад му се мајка удала за Петронија из Тополе иако је већ био ожењен?
Одговори

(05-09-2024, 06:09 AM)пек. Пише:  Зар се Карађорђе са браћом није доселио у Тополу кад му се мајка удала за Петронија из Тополе иако је већ био ожењен?

Топола сигурно није постојала. У суседно село је дошао, Крћевац.

С тим у вези, који чувени четнички војвода је рођен у Крћевцу?
Сви знају за њега...
Одговори

(05-09-2024, 12:19 PM)Милослав Самарџић Пише:  Топола сигурно није постојала. У суседно село је дошао, Крћевац.

Сви знају за њега...

Илија Трифуновић-Бирчанин.
Одговори

(05-09-2024, 01:57 PM)Митић Пише:  
(05-09-2024, 12:19 PM)Милослав Самарџић Пише:  Топола сигурно није постојала. У суседно село је дошао, Крћевац.

Сви знају за њега...

Илија Трифуновић-Бирчанин.
Тако је. Сачувана је његова родна кућа, много је лепа. Сликао сам, објавићу некад.
Одговори

Кад смо код Черног Ђорђија, одређен број Рома муслимана, тј. Цигана је учествовао у Првом српском устанку. Имали су чак и свог представника, војводу, у Скупштини устаничких старешина. "Циганима су била призната сва права српских грађана: право на пуну личну слободу, на земљишну баштину, слободу вероисповести (исламске) и на поштовање обичаја и сопствене традиције." Међ' јунаштвом највише су се истакли једна позната ромска браћа. Били су велики мајстори и у Београдској тополивници су израђивали картеч-бомбе. За првог се вели да је "посјекао сто Турака" и да је све време био уз рањеног Луку Лазаревића у боју на Мишару док је био опкољен и "због његове верности Србима 1813. године га је ухватио Скопљак-паша и вргао на колац". А други брат је био заробљен код Ужица 1807. године где су га Турци исекли на комаде. Како је име овим великим ромским јунацима?

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(09-09-2024, 11:20 AM)Шумадинац Пише:  Кад смо код Черног Ђорђија, одређен број Рома муслимана, тј. Цигана је учествовао у Првом српском устанку. Имали су чак и свог представника, војводу, у Скупштини устаничких старешина. "Циганима су била призната сва права српских грађана: право на пуну личну слободу, на земљишну баштину, слободу вероисповести (исламске) и на поштовање обичаја и сопствене традиције." Међ' јунаштвом највише су се истакли једна позната ромска браћа. Били су велики мајстори и у Београдској тополивници су израђивали картеч-бомбе. За првог се вели да је "посјекао сто Турака" и да је све време био уз рањеног Луку Лазаревића у боју на Мишару док је био опкољен и "због његове верности Србима 1813. године га је ухватио Скопљак-паша и вргао на колац". А други брат је био заробљен код Ужица 1807. године где су га Турци исекли на комаде. Како је име овим великим ромским јунацима?

Два брата Плавића, Алија и Мујо.

Алија Плавић је био уз Луку Лазаревића и био је веран Србима до 1813. док није био набијен на колац.

Мујо Плавић је био заробљен од стране Турака при опсади Ужица 1807. и исечен је на комаде.

Извор је Владимир Стојанчевић.
Одговори

Да наставимо слично када су у питању значајне особе ромске националности.

Како се зове најпознатији добитник Карађорђеве звезде, а био је ромске националности?

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

(10-09-2024, 02:57 PM)Митић Пише:  
(09-09-2024, 11:20 AM)Шумадинац Пише:  Кад смо код Черног Ђорђија, одређен број Рома муслимана, тј. Цигана је учествовао у Првом српском устанку. Имали су чак и свог представника, војводу, у Скупштини устаничких старешина. "Циганима су била призната сва права српских грађана: право на пуну личну слободу, на земљишну баштину, слободу вероисповести (исламске) и на поштовање обичаја и сопствене традиције." Међ' јунаштвом највише су се истакли једна позната ромска браћа. Били су велики мајстори и у Београдској тополивници су израђивали картеч-бомбе. За првог се вели да је "посјекао сто Турака" и да је све време био уз рањеног Луку Лазаревића у боју на Мишару док је био опкољен и "због његове верности Србима 1813. године га је ухватио Скопљак-паша и вргао на колац". А други брат је био заробљен код Ужица 1807. године где су га Турци исекли на комаде. Како је име овим великим ромским јунацима?

Два брата Плавића, Алија и Мујо.

Алија Плавић је био уз Луку Лазаревића и био је веран Србима до 1813. док није био набијен на колац.

Мујо Плавић је био заробљен од стране Турака при опсади Ужица 1807. и исечен је на комаде.

Извор је Владимир Стојанчевић.

Браво Митићу!

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(10-09-2024, 05:42 PM)sagus Пише:  Да наставимо слично када су у питању значајне особе ромске националности.

Како се зове најпознатији добитник Карађорђеве звезде, а био је ромске националности?

Он је затрубио за повлачење кад се увукао међу Турке у Првом балканском рату, али сам заборавио име.
Одговори

Ахмед Адемовић из Лесковца био је војни трубач. У Кумановској бици 24. октобра 1912, вођеној за време Првог балканског рата, обукао је кафтан и ставио фес мртвог турског војника, ушуњао се у позадину турске војске и одсвирао њихове трубне знаке за одступницу. Збуњена војска, која је била у силовитом налету, почела је да се повлачи. Опет неопажен, зашао је потом међу српске трупе и одсвирао сигнал за јуриш. Српска војска је том приликом нанела Турцима пораз. За овај подвиг одликован је Карађорђевом звездом с мачевима, а његов домишљати чин изучаван је касније на француским и руским војним академијама. Адемовић је умро 1965, врло сиромашан у 92. години. Немци су у Другом светском рату стрељали његова два сина Реџу и Раму.

Одговори

"Ја ћу само са мојим четницима, стотина моји' друга, сам варош запалити са две стране, па ћу после према светлошћу ватре бити Турке."

Ко је ово изјавио и када?

Д М
Одговори

(10-09-2024, 08:46 PM)Шумадинац Пише:  "Ја ћу само са мојим четницима, стотина моји' друга, сам варош запалити са две стране, па ћу после према светлошћу ватре бити Турке."

Ко је ово изјавио и када?
Пожега, 1790. године. Кочина крајина
Извештај Ђорђа Петровића свом команданту Радичу капетану.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним