Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Да није избио Други светски рат, у којој политичкој групи би била већина студената на Београдском универзитету?

Извор је Десимир Тошић.
Одговори

(18-08-2025, 01:09 PM)Митић Пише:  Да није избио Други светски рат, у којој политичкој групи би била већина студената на Београдском универзитету?

Извор је Десимир Тошић.

Митке, пријатељу мој:
1. Откуд је Тошић знао шта би било да је било?
2. Тошић је врло лош извор, што је показао на мору примера.
3. Немој толико узимати интерњет за извор, јер такве хвалоспеве ми ту можемо читати које су људи писали сами о себи у трећем лицу, или су то за њих чинили чланови њихових породица или разни полтрони. А читаоци, поготово Срби, одавно имају обичај да све схватају здраво за готово. Шта год ко о себи каже, они весели му верују да је то тако. Због таквог односа, ми смо и дошли у ову ситуацију. И то не само у овој држави, него и на овом форуму. 
Поздрав
Одговори

(18-08-2025, 02:44 PM)Бенито Пише:  
(18-08-2025, 01:09 PM)Митић Пише:  Да није избио Други светски рат, у којој политичкој групи би била већина студената на Београдском универзитету?

Извор је Десимир Тошић.

Митке, пријатељу мој:
1. Откуд је Тошић знао шта би било да је било?
2. Тошић је врло лош извор, што је показао на мору примера.
3. Немој толико узимати интерњет за извор, јер такве хвалоспеве ми ту можемо читати које су људи писали сами о себи у трећем лицу, или су то за њих чинили чланови њихових породица или разни полтрони. А читаоци, поготово Срби, одавно имају обичај да све схватају здраво за готово. Шта год ко о себи каже, они весели му верују да је то тако. Због таквог односа, ми смо и дошли у ову ситуацију. И то не само у овој држави, него и на овом форуму. 
Поздрав

Наравно да стоји чињеница Тошић не може да зна шта би било кад би било. И наравно да се и Тошић мора критички сагледавати.

Него ми је било занимљиво његово мишљење о томе, па рекох да поставим питање.

А по његовим речима, већина студената би била уз Српски културни клуб који он није симпатисао.

Цитат из Тошићевих белешки:

"Али, без обзира на то, нова омладина је пристизала на Универзитет и на тренутак је сва била у рукама Српског културног клуба, тако да би се могло рећи да бисмо – да није било рата – за две или три године – имали већину Српског културног клуба на Универзитету".

Погледати стр. 230 на следећем линку

https://tokovi.istorije.rs/lat/uploaded/..._Tosic.pdf
Одговори

Када је основан први кошаркашки камп у Србији, на Балкану, вероватно и у Европи, и како се зове?
Одговори

На Златибору, кошаркашки камп "Александар Николић" основао је професор Александар Николић.
Одговори

(21-08-2025, 09:03 PM)Бенито Пише:  На Златибору, кошаркашки камп "Александар Николић" основао је професор Александар Николић.

Тако је. Основан 1976.
Само, није га он основао, основали локалци.
Он се придружио касније и направио план, према коме се и сада ради.
Ту су се калили Александар Ђорђевић и многе друге будуће звезде. Тренерском послу се учили Пешић, Обрадовић и скоро сви остали.
Сада годишње кроз камп прође око 4.200 деце и омладине оба пола.
Гледао сам документарац о кампу. Доста занимљивих информација. Рецимо, нека буде друго питање, колико је лопти укупно донирао Тигар из Пирота за ових 50 година?
Одговори

(21-08-2025, 10:55 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(21-08-2025, 09:03 PM)Бенито Пише:  На Златибору, кошаркашки камп "Александар Николић" основао је професор Александар Николић.

Тако је. Основан 1976.
Само, није га он основао, основали локалци.
Он се придружио касније и направио план, према коме се и сада ради.
Ту су се калили Александар Ђорђевић и многе друге будуће звезде. Тренерском послу се учили Пешић, Обрадовић и скоро сви остали.
Сада годишње кроз камп прође око 4.200 деце и омладине оба пола.
Гледао сам документарац о кампу. Доста занимљивих информација. Рецимо, нека буде друго питање, колико је лопти укупно донирао Тигар из Пирота за ових 50 година?
0
Одговори

Око 40.000 лопти су дали, као спонзори.
Камп има доста спонзора.
Одговори

Ето, видиш.... А ми вицеве о шкртости Пироћанаца.
Тај Пирот је, изгледа, у комунизму служио к'о крава музара. Те трава за Пољуд у Сплиту, те да се обуче цела Српска радикална странка на челу са Шешељем, пошто нису имали ништа сем вунених џемпера, те цео магацин качкаваља да се преживе избеглице из Крајине.... К'о да је Пирот у Бугарској, а не у Србији.
Одговори

И данас им је спонзор, када је приватизован.
И ови други спонзори већином су приватни.
Одговори

Која чувена слика је парадигма српске политичке мисли, од када је настала до дана данашњег?
Одговори

Може ли мало одређеније?
Одговори

(31-08-2025, 01:54 PM)Милослав Самарџић Пише:  Може ли мало одређеније?
Ако познајеш српско сликарство и српску модерну политику, историја једне слике је најбоље описује. Не треба посебна помоћ.
Одговори

(31-08-2025, 02:17 PM)Бенито Пише:  
(31-08-2025, 01:54 PM)Милослав Самарџић Пише:  Може ли мало одређеније?
Ако познајеш српско сликарство и српску модерну политику, историја једне слике је најбоље описује. Не треба посебна помоћ.

Просветли нас...
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним