Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Којоте, отвори тему око било ког питање које Те интересује, а не овако. На шта ово личи?
Одговори

Кршење није нужно неопходно да би се неко схватао као православац.

Постоји више примера да су особе које нису биле крштене, или су биле припадници других конфесија попут католичке и протестантске, канонизовани и данас се литургијски прослављају као Православни светитељи.

Кад већ терамо мак на конац, мада има истине и у овоме што сте написали.

ПС нисам видео Бенитову поруку
Одговори

(22-09-2025, 05:58 PM)Бенито Пише:  Којоте, отвори тему око било ког питање које Те интересује, а не овако. На шта ово личи?

Ја сам само поставио питање из српске историје и захваљујући разговору са другим форумашима дошао до неких одговора. 
Можда сам требао да отворим посебну тему, али сам сматрао да моје питање има везе са самом темом.

Али и да сам отворио посебну тему, ова тема је већ неко време на издисају, као и цео форум, нажалост.
У првих 4 године постојања ове теме (2017-2020), постављено је две трећине питања/одговора/дискусија.
Било је доста форумаша који су учествовали и били доста слободнији и опуштенији у изражавању него данас.
Могло се доста нових ствари научити. Где су они нестали?
Одговори

Друго из трилинга:
Који надимак је имао Александар Мишић за време Првог светског рата?
Одговори

(23-09-2025, 01:21 PM)Бенито Пише:  Друго из трилинга:

Можда Цуле

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

(23-09-2025, 01:54 PM)sagus Пише:  

Можда Цуле

Не.
Одговори

(23-09-2025, 03:07 PM)Бенито Пише:  
(23-09-2025, 01:54 PM)sagus Пише:  

Можда Цуле

Не.
Надимак Курјак дала му је мајка Лујза, док су били у Солуну:"Живојин и Радован понекад и сврате да ме виде, али Александар не излази из рова као да је курјак."
У тим рововима Солунског фронта се и десило зближавање и ратно пријатељство са Дражом Михаиловићем.
Одговори

И треће у вези исте теме:
Становници једног места у Србији изразили су жељу да поставе споменик мајору Александру Мишићу у свом месту, али Градска управа није дала сагласност.
О ком месту у Србији се ради и ко није дао сагласност да се подигне споменик Александру Мишићу?
Одговори

У Врањској Бањи прошле године. А сагласност није дала власт. Е сад ко лично....

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(24-09-2025, 06:50 AM)Шумадинац Пише:  У Врањској Бањи прошле године. А сагласност није дала власт. Е сад ко лично....

Да, ово је тачно. Аца Мишић је био управник Врањске Бање.

Напредњаци из Врања нису дали сагласност, ваљда настављају традицију социјалиста или им није дао локални субнор. 

https://www.novosti.rs/srbija/vesti/1426...-1928-1330
Одговори

(24-09-2025, 08:00 AM)Митић Пише:  
(24-09-2025, 06:50 AM)Шумадинац Пише:  У Врањској Бањи прошле године. А сагласност није дала власт. Е сад ко лично....

Да, ово је тачно. Аца Мишић је био управник Врањске Бање.

Напредњаци из Врања нису дали сагласност, ваљда настављају традицију социјалиста или им није дао локални субнор. 

https://www.novosti.rs/srbija/vesti/1426...-1928-1330
Све је тачно, осим овог да су то напредњаци. 
Становници Врањске бање су добро размишљали и желели да подигну споменике оним српским историјским личностима које су оставиле неки траг у овом месту. Тако су се, поред осталих, сетили и Александра Мишића, који је био управник ове бање између 1928 и 1930. године.
Сагласност није дало Градско веће Врања, а сваким градом у Србији управљају "напредњаци". А напредњаци су шта, по политичкој дефиницији њиховог вође (који им више није формални председник), познатијег под именом Овај? Напредњаци су тзв "кеч ол" странка. У преводу, за ове совјетофиле, то значи *узимај сваку могућу будалу у странку која хоће да служи Овај".
Е сад, тако је постало бесмислено бити члан било које друге странке осим "напредњака", јер је Овај инсистирао да баш у свакој месној заједници буду "напредњаци" на власти.
У Врању, од 1990. године па до Овај, побеђивали су припадници странке "Спасиоци Српства". У преводу - комунисти. Друге странке нису ни постојале. Када је Овај наредио да само "напредњаци" могу побеђивати на изборима, припадници странке "Спасиоци Српства" су, уз сагласност свог шефа, који је пореклом одмах ту преко брда Свети Никола, прешли у напредњаке и наставили да владају у Врању.
У преводу: припадници странке "Спасиоци Српства", односно комуњаре-бољшевици, они који су у Куманову1999. године, у тадашњој држави БЈР Македонији, ставили потпис на Кумановски споразум и напустили Косово и Метохију, нормално је да нису дали дозволу да се у Врањској Бањи подигне споменик човеку и официру који је један од првих српских војника који су ушли у Куманово и ослободили га 1912. године. 
Наравно, ни у Врању, као ни у остатку Србије, не постоје људи који ће, по старом српском обичају, отесати грабове мотке, тзв "грабовке", оставити током јула и августа месеца да се добро осуше, а потом потопити у једну текућину са врло непријатним мирисом, и потом пробати њихову савитљивост на грбачи оних који спашавају Србе већ 80, а нарочито последњих 35 година.
ПС њих је препун и овај форум.
Одговори

Зар није био управник Врњачке Бање?
Одговори

(24-09-2025, 12:29 PM)Милослав Самарџић Пише:  Зар није био управник Врњачке Бање?
Не знам за Врњачку бању, могуће.
У Врањској бањи је сигурно био, у периоду који сам навео.
Одговори

Пошто смо се скоро дотакли надимака - која два позната Србина су носила надимак "Мања" односно надимак "Миљца"?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 5 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним