Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Тако је. Школовао се у Пруској и Француској.
Унук је Анта Богићевића, син министра Милоша ( убијен), тетка му је била удата за Јеврема Обреновића. Брат од тетке Милош (убио га Вучић), а Милошев син је био краљ Милан.
Ђенерал Богићевић није учествовао у Великом рату.
Може, Жућо.
Одговори

,, Гледао сам како са малих пољских аеродрома, на којима су били дислоцирани у Срему, полећу осамљени југословенски ловци, храбо насрћу на огромне бомбардерске и у пламену се сурвају у смрт.
Пред Хитлеровим насртајем, сем енглеске авијације, једино југословенска није уништена на земљи
."
Који књижевник је ово написао?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Сад нешто размишљам, док читам ово. Колико је српских књижевника, уопште, било у Београду у априлу 41? Све је то било негде растурено по свету или у униформи. Ко зна ко је био тад у Београду, зна и одговор на твоје питање.
Да ли је ово део неких сећања или слично?
Одговори

Био је Краков, можда је он?
Одговори

Ево помоћ. Овај је познат по једном разговору са комунистичким функционером ,након рата, где му се овај, у мало припитом стању, поверио да је ,,добро радио''.

(05-02-2017, 01:09 PM)Бенито Пише:  Да ли је ово део неких сећања или слично?
Може се рећи да су сећања преточена у једно дело.

(05-02-2017, 01:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  Био је Краков, можда је он?
Није.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Мислиш на Михиза.
Аутобиографија о другима, јел одатле овај цитат?
Одговори

Знао сам да сад погађаш. Аутобиографија о другима, Михиз.

Одговори

Ајде рецимо,
један српски ђенерал је апсолутно јединствен у читавој историји наших ђенерала?
Ко је он и по чему је јединствен?
Одговори

Мало ти је неодређено питање. Свако је по нечему јединствен, зависи на шта мислиш.

Одговори

По јунаштву.

Дакле, не по гајењу цвећа, броју деце, склоности ка риболову , сујети.... Него по нечему што и треба једног генерала везати за појам јединствености.
Одговори

Ilija Gojkovic?
Одговори

Тако је. Он је једини српски генерал који је погинуо у директном обрачуну са непријатељем у историји наше војске.
Одговори

Кад смо већ код генерал Илије Гојковића, још једно питање о њему, по чему се разликовао од већине српских генерала?
Одговори

Био је војник од 16 година. Није завршио војне школе, него је чинове стицао у трупи.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 8 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним