Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Генерал Стеван Здравковић.
Одговори

Како то тако из прве? Ајде даље.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Чекао сам да се неко убаци, али изгледа да нема никог.

Српски средњевековни владари су се женили из љубави, интереса, како личних, тако и државних, терали жене са двора, неке чак и голе...
Али, ипак, само је један случај да су историчари исказали јасну сумњу да један владар није син свог славног оца, него плод прељубе његове мајке.
Ко је тај владар и ко је његов славни отац?
Одговори

Ко је творац Југославије? Smile

http://www.pogledi.rs/%D0%BA%D0%BE-%D1%9...%98%D0%B5/
Одговори

Ај, ти , одговори ово горе. Smile
Одговори

(14-02-2017, 08:08 PM)Бенито Пише:  Али, ипак, само је један случај да су историчари исказали јасну сумњу да један владар није син свог славног оца, него плод прељубе његове мајке.

Владар је Урош а његов славни отац је цар Душан.
Одговори

(14-02-2017, 09:06 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(14-02-2017, 08:08 PM)Бенито Пише:  Али, ипак, само је један случај да су историчари исказали јасну сумњу да један владар није син свог славног оца, него плод прељубе његове мајке.

Ово би одговорило 95% Срба. Ја бих пре рекао Стефан и кнез Лазар него ово.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(14-02-2017, 09:06 PM)ЈВуО-КГ Пише:  

Ајд, Чедо, ћерај даље.
Одговори

(14-02-2017, 09:21 PM)Бенито Пише:  Ајд, Чедо, ћерај даље.

Како се назива групација Срба која се одселила из делова Метохије, Македоније и Старе Србије у данашњу северо-западну Хрватску. Има их и из других делова али већину сачињавају ови из области које сам претходно навео ?
Одговори

Вретани?
Одговори

(14-02-2017, 10:01 PM)Бенито Пише:  Вретани?

Уважава се,а може и калничко-билогорски.

Терај даље.
Одговори

Кад се прође Крестићева школа, запамти се и последњи Србин са подручја данашње Хрватске, икад у историји. Данас се то више нигде не учи.
Ајде једно из историје парламентаризма Срба, Хрвата и Словенаца:
Познато је да је су Радић и његов брат убијени у сред Скупштине. Тада је рањен и посланик ХСС, деда данашњег политичара истог имена Иван Пернар.
Међутим, мање је познат инцидент неколико месеци раније. Наиме, за време говора Стјепана Радића, двојица српских ( радикалских) посланика су посматрали једног посланика како спава и почели су да се тихо осмехују. Иван Пернар је посматрао њих, скочио из клупе и викнуо:" Док говори представник Хрвата, српске свиње се смеју." Један од ове двојице је скочио и рекао му да повуче реч. Пернар је то одбио. Онда је радикал скочио и пребио Пернара, као вола у купусу. Улетела је жандармерија и једва посланика одвојила од несрећног Пернара.
Овај посланик био је и учесник Светосавског конгреса у селу Ба. Одлежао је 6 година робије у СМ, након рата. Био је Солунац и резервни мајор пред сам АР. Ко је овај радикал?
Одговори

Нисам знао за ово. Једва чекам одговор.
Одговори

Ајде да не задржавам.
У питању је, Исидор Живковић, председник општине витановачке.
Ајмо следеће,
Милош Обреновић је, пред смрт, и трећи пут успео да се врати на власт. То је било толико кратко, да се једва и бележи као владавина. Међутим, и тај део је успео да обележи само једним познатим чином.
Шта је Милош Обреновић урадио пред сам крај живота?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: Gapon, 29 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним