Поруке: 5,715
Теме: 64
Придружен: Aug 2013
Углед:
364
Није, али близу сте...
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Поруке: 459
Теме: 13
Придружен: Jul 2016
Углед:
83
Prota Mateja ?
"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Углед:
364
Није.
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Углед:
83
(16-09-2017, 01:21 PM)смедерево Пише: „Слушајте ви ваше учитеље, и поштујте их; ја њих не разликујем од мојих војвода; учитељ и војвода преда мном су равни“.
„Видите ми имамо довољно мишица за одбрану Србије, али немамо довољно вештих људи за управљање. Да ми знадемо државу водити, онако како знамо водити војску, другачије би сада стајали“.
Ко је ово изговорио и где?
Karadjordje ili knez Mihailo ?
Trenutno su mi samo njih dvojca pali na pamet,posle Prote Mateje.
"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Углед:
364
Јесте Карађорђе на отварању Велике школе у Београду 1808.год
Углед:
83
Lako pitanje:
Koje godine je Srbija postala Carevina po vizantijsko-srpskom racunanju vremena ???
Углед:
83
(16-09-2017, 07:44 PM)Романија Пише: 6854.
Tacno !
Vizantija i srednjovekovna Srbija su racunale vreme od 5508. godine p.n.e.
Idemo dalje.
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
"Уколико у неком мјесту ове области, настава у школи се одвија на српском језику, већ следећа генерација ће бити фанатични Срби." Ко је ово рекао и на коју је област мислио?
(Последња измена: 16-09-2017, 07:50 PM од
Романија.)
Поруке: 4,056
Теме: 18
Углед:
459
Романија, одговори пошто нико не зна. Да наставим са једним занимљивим питањем.
Који четнички командант је издао књигу о краљу Александру? Књига је издана годину дана након његове смрти.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 17-09-2017, 11:22 AM од
Перун.)
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
То је рекао њемачки историчар Освалд Шпенглер. Област о којој говори је Македонија. У 19.в Срби, Бугари и Грци су својатали македонске територије као и тамошњи народ. У то вријеме је било немогуће одредити и раздвојити народ у Македонији по нацији. Било је разних обичаја, дијалеката итд. То је још горе, већина људи је била неписмена, па се нису могли дијелити ни по језику,а настава у школама се водила на разним језицима, зависно од мјеста до мјеста.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Углед:
459
(17-09-2017, 11:21 AM)Перун Пише: Романија, одговори пошто нико не зна. Да наставим са једним занимљивим питањем.
Који четнички командант је издао књигу о краљу Александру? Књига је издана годину дана након његове смрти.
У питању је Кондор. Да ли је неко читао књигу?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 14,504
Теме: 307
Углед:
3,044
Ово је давно помињао Милослав. Читао је он.