Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Ако није Црни Тимок, напиши која је, да не набрајам све реке.Smile
Одговори

(07-10-2017, 04:19 PM)Перун Пише:  2. О овом устанику, нажалост, мало се зна. Познато је да је био храбар, борбен и веран Карађорђев војвода. Доста познатији је по томе што је код њега у војсци, почетком устанка, био један устаник, касније познат као велики Обреновићевац. Био је један од најпознатијих личности свога времена, један од најбогатијих људи, имао је најбоље конаке... Такође, остао је упамћен и као ,,убица" познатог Карађорђевог војводе. Због овог и сличних чинова осуђен је када су Карађорђевићи поново дошли на власт. Ко су поменути Обреновиђевац и његов командант?

У питању је сердар Јован Мићић. Током ПСУ био је у одреду војводе златиборског Михаила Радовића, касније верни Милошев слуга. Oдговоран је за убиство Младена Миловановића. Како би побегао од тешке златиборске зиме у Ариљу је изградио конак за који се може рећи да је био најсавременији у то време. Други његов конак, у Чајетини, Немци су уништили почетком ДСР.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Тачно, браво Перуне. Често га заборавимо. Ти Мићићи ,ко да их је каштиговао нечастиви да се увек мача лате.
Да ли се зна где је био тај конак у Ариљу?
Одговори

(07-10-2017, 08:28 PM)Бенито Пише:  Ако није Црни Тимок, напиши која је, да не набрајам све реке.Smile
Јесте, на магистрали од Бољевца до Зајечара.
Друго питање: Колико река са називом Тимок постоји?
Одговори

5?
Одговори

(07-10-2017, 10:15 PM)Бенито Пише:  5?
Да, и то сам јуче сазнао.
Трговишки Тимок и Сврљишки Тимок спајају се у Књажевцу.
Ту почиње Бели Тимок.
У Зајечару се спајају Бели Тимок и Црни Тимок. Онда настаје Тимок, који иде до Дунава.

А колико има Рзава?
Одговори

Па, ваљда, три.
Одговори

Која три и где иду?
Одговори

Црни, Бели, Велики, Мали и Рзав.Smile

Не знам за конак.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ајде, Перуне, питање.
Одговори

Колико се сећам нисмо помињали овог великана.

Рођен је почетком ПСУ. Оставио је велики траг у религији и дипломатији. По налогу кнеза Милоша путовао је и у Цариград. Заслужан је за обнову манастира и за подизање нових цркава. Такође, изабран је за епископа у једној од нахија кнежевине.

Његовом заслугом на најбољи начин искоришћено је једно природно богатство наше земље. Данас то место представља једно од највећих туристичких дестинација у Србији.

О ком великану је реч?

Одговори

Јоаникије Нешковић?
Одговори

(08-10-2017, 11:15 AM)Романија Пише:  Јоаникије Нешковић?

Тачно. Ајде даље.

Одговори

(01-10-2017, 07:47 PM)Романија Пише:  Шта је видинска афера? (По мјесту Видину)

Романија, историчари јесу расејани типови, али немој остављати неодговорена питања.Smile
Одмах након тога, постави ново питање.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 7 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним