Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Ајде даље, ко је расположен.
Одговори

На данашњи дан је рођен српски песник из БиХ. Национално се изјашњавао Србином и религијски муслиманом, и у томе је био и страствен и доследан. Умро је млад. . Ово су његови стихови

"... Не, никад неће, ко се Србом зове,
Пред вама стрепит', нит' се молит вама,
Нећете препаст' очи соколове
Овога свјета најжешћим мукама!"
-------------------------------
"... Ислам ми је вјера света
Ал' ми она ништ' не смета
Да ми куца српско било".
Одговори

(07-01-2018, 06:48 PM)Mitic Пише:  На данашњи дан је рођен српски песник из БиХ. Национално се изјашњавао Србином и религијски муслиманом, и у томе је био и страствен и доследан. Умро је млад. . Ово су његови стихови

"... Не, никад неће, ко се Србом зове,
Пред вама стрепит', нит' се молит вама,
Нећете препаст' очи соколове
Овога свјета најжешћим мукама!"
-------------------------------
"... Ислам ми је вјера света
Ал' ми она ништ' не смета
Да ми куца српско било".

Осман Ђикић.
Одговори

Јесте, може даље
Одговори

(07-01-2018, 06:53 PM)Mitic Пише:  Јесте, може даље

Ајде ти постави још неко, ово ти је било превише лако .

п.с. Ја ћу једно на које не знам одговор. Кад је у Србији забележена прва професионална војска. Мислим на модерну Србију.
Одговори

Да није за време краља Милана

Ако је данашња Србија у питању, онда после 2006. године

У Првом српском устанку предводио је "голаће". Учествовао је у једном боју 1813. и ту је погинуо. А тај бој се спомиње у роману "Хајдук Станко".

О коме се ради?
Одговори

(07-01-2018, 07:11 PM)Mitic Пише:  Да није за време краља Милана

Не,не, кад се каже модерна Србија мисли се на период од 1804.

Није сигурно за време Краља Милана , касно је то. Вероватно је негде у другој деценији 19. века. Ваљда се јави неко ко буде знао.
Одговори

Добро ти је одговорио.
Ако мислиш на прелаз са народне на стајаћу војску, то јесте обавио краљ Милан Обреновић у једном процесу који је трајао две-три године почетком осамдесетих година 19 века. Због тога је избила Тимочка буна јер је то подразумевало да се народу одузме оружје које је после мобилизација носио кући.
Али стајаћа војска је полупрофесионални тип војске, јер су официри и подофицири плаћени, а обични војници грађани који служе кадар у војсци одређено време.
Сасвим професионална војска уведена је 2006. године.
Није ми јасно шта те збуњује?

(07-01-2018, 07:11 PM)Mitic Пише:  Да није за време краља Милана

У Првом српском устанку предводио је "голаће". Учествовао је у једном боју 1813. и ту је погинуо. А тај бој се спомиње у роману "Хајдук Станко".

О коме се ради?
Зека буљубаша.
Одговори

Тако је, Зека буљубаша. Може даље
Одговори

(07-01-2018, 08:11 PM)Бенито Пише:  Добро ти је одговорио.
Ако мислиш на прелаз са народне на стајаћу војску, то јесте обавио краљ Милан Обреновић у једном процесу који је трајао две-три године почетком осамдесетих година 19 века. Због тога је избила Тимочка буна јер је то подразумевало да се народу одузме оружје које је после мобилизација носио кући.
Али стајаћа војска је полупрофесионални тип војске, јер су официри и подофицири плаћени, а обични војници грађани који служе кадар у војсци одређено време.
Сасвим професионална војска уведена је 2006. године.
Није ми јасно шта те збуњује?

Не збуњује ме ништа, поставио сам питање на које нисам знао одговор што сам претходно и назначио.

Прочитао сам неки текст где се наводи да су први "професионалци" у војсци били негде 1808. године па сам хтео да проверим.

Сасвим професионална војска није уведена 2006. већ 2010. године када су престали да шаљу позиве регрутима. Док је број војника на редовном служењу војног рока значајно опао још 2004. када је уведена могућност служења у цивилу.
Одговори

Када је задњи пут српски патријарх служио Литургију на Рождество Христово на простору Косова и Метохије?
Одговори

Ово сам питао да бих и сам сазнао одговор. Мислим да је то било 2011 или 2012. године, у Пећкој патријаршији. Углавном, откад је Дачић потписао Бриселски споразум, и уведене границе, да патријарх није отишао на Косово и Метохију, јер мора да тражи дозволу од республик да би богослужио на Косову.
Исправите ме, ако грешим.
Друго питање:
Када је задњи пут патријарх богослужио у Црној Гори?
Одговори

(08-01-2018, 01:22 PM)Бенито Пише:  Ово сам питао да бих и сам сазнао одговор. Мислим да је то било 2011 или 2012. године, у Пећкој патријаршији. Углавном, откад је Дачић потписао Бриселски споразум, и уведене границе, да патријарх није отишао на Косово и Метохију, јер мора да тражи дозволу од республик да би богослужио на Косову.
Исправите ме, ако грешим.
Друго питање:
Када је задњи пут патријарх богослужио у Црној Гори?

Бриселски споразум је потписан 2013. године, можда марта или априла. Онда је 2014. патријарх одржао литургију последњи пут
Одговори

Знам да је потписан 2013. године, али мислим да је претходне био патријарх. У сваком случају не после 2013. године. Кад је оно Вучић спавао у Високим Дечанима, мислим идуће године?
Свеједно, исти је смисао.
Кад је патријарх задњи пут служио Литургију на Божић у Црној Гори?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 38 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним