Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Ево Романија ме предухитри, то сам и ја претпоставио.
Можда су остављали ове што су били блиски са Аписом, а брисали ове што су били блиски краљу?
Одговори

Не...
Комунисти су остављали имена четника рођених на територији од које су формирали СР Македонију. Зато што су њих рачунали као Македонце, који су се борили за одлобођење Македоније од Турака, а уједно и против великосрпске хегемоније. Обратно, четнике рођене у Србији сматрали су агресорима на Македонију и њихова имена су брисали. Има мало изузетака, као војвода Вук, али ово је било правило.

- Ко је био најпознатији - барем данас најпознатији - политичар који је подржао четничку акцију почетком века? Подршка није била на речима, јер акција је била тајна, већ на делу.
Одговори

Можда неко од три Љубомира

-Љубомир Стојановић
-Љубомир Ковачевић
-Љубомир Јовановић Чупа
Одговори

Није, али занимљиво, и овај је на Љ!
Одговори

Онда остаје четврти Љубомир, Давидовић.
Одговори

(28-03-2018, 12:22 AM)Вукашин Петковић Пише:  Онда остаје четврти Љубомир, Давидовић.
Да! И уопште ДС је била активна око тога, ко би рекао.
Одговори

Који од чувених старих четника, сем Пећанца, се види у неком филму?
Одговори

Јован Станојковић Довезенски и Драгутин Јовановић Луне.
Одговори

Јесте, филм Д. Стојадиновића о десетогодишњици Топличког устанка.
А када је избио највећи пожар у Солуну, историји овог града, и ко га је једини снимио филмском камером?
Одговори

Мика Михсјловић 1917.
Одговори

Снимила је Кинематографска секција ВК српске војске, а мислим да је било 1916. Д. Стојадиновић је основао ту секцију, мислим да је он и снимио.

Шта је то ''врањско подрумче''?
Одговори

на филмском сајту Imdb пише да је М.Михајловић Африка снимио пожар у Солуну 1917.
Одговори

(28-03-2018, 07:56 PM)Романија Пише:  на филмском сајту Imdb пише да је М.Михајловић Африка снимио пожар у Солуну 1917.
Могуће. Стојадиновић је свакако био ту, ваљда му је он био шеф.
Одговори

Како ствари стоје нико не зна за ,,подрумче”.

Који командант једног од корпуса је последњи преминуо?

Може исто питање и за бригаду.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 27 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним