Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

(08-06-2022, 10:20 PM)Ведран Гагић Пише:  РЕШЕЊЕМ МАКЕДОНСКОГ РАСКОЛА, СПЦ ЗАЦЕЛИЛА РАНУ НА ТЕЛУ ЦРКВЕ

Прво да кажем да је са јеванђелског становишта полазиште текста г. Гагића исправно. Ми смо, бар би тако требало, првенствено Христови, а тек после Срби. С те тачке гледишта, решавање деценијског спора којим тело Цркве расте, па макар и на нашу умишљену или стварну националну штету, може да се узме као полазни аргумент за исправност саборске одлуке.

Међутим, ако је и полазиште добро, то не значи да је и расуђивање до краја испало исправно. Врло брзо, на самом почетку, аутор лицемерно и једним софизмом, користећи Јеванђеље, покрива политички натурену одлуку са Запада о додели македонске аутокефалије, испоручену од стране фанариотског патријарха. Српска црква је имала два избора: да се с том одлуком сложи, или да је одбије; уз наравно нијансе и наглашавања таквог чина, којима би своју одлуку појаснила, првенствено свом народу, па онда и налогодавцима и спроводитељима ове одлуке, те осталим помесним православним црквама. За разлику од г. Гагића, ја сматрам да СПЦ није смела ни требала да призна МПЦ на овакав начин.

У свом уводу, г. Гагић прозива стварне и имагинарне непријатеље Цркве, што је увредљиво за нас који се редовно молимо, идемо у цркву на богослужења, постимо, исповедамо и причешћујемо се. Ниподаштавајуће је да се верујући људи који су, с правом, у најмању руку опрезни поводом ове немуште одлуке, која је наводно једногласно и једнодушно донесена на Сабору, а да се при том није ни појавила у званичном саопштењу на његовом завршетку, сравњују у исту раван са непријатељима цркве.

Не нападамо ми Патријарха ни Сабор, него тражимо званично појашњење, а и не волимо да нас неко, попут г. Гагића, прави блесавима.

Доделу аутокефалије Гагић брани лапидарном одговором, у пасиву: да је "раскол тиме уклоњен". Као да се он десио попут неке природне непогоде, на пример ударио гром у коприве, па смо ми сада тај раскол уклонили и константовали једну васколику радост. Ваљда постоји генеза тог раскола, како се он десио, ко га је узроковао, покајао ли се тај? Кад је тако лако било уклонити га, за свега двадесет дана, зашто га наши блаженопочивши архијереји - гг. Герман, Павле и Иринеј - нису раније "уклонили" упркос великим напорима и покушајима, него се се мучише скоро шездесет година?

Па зато што спор није ни био по јеванђељском учењу и потребама Цркве, те се његово разрешење и не може бранити Јеванђељем. Него је спор у својој генези и даљем развоју увек био и остао политички, па ћемо га и политички сагледавати, а јеванђељских се цитата оставити и поменути их се у синтези на крају овог текста.

Г. Гагић се затим дотиче Срба у Македонији који су "на нивоу статистичке грешке", "између осталог, и због вишедеценијског раскола", а сада када се ставља "мелем за рану", појављају се лажни дужебрижници. То је Гагићева перспектива. Ми се питамо за малобројне, али сасвим конкретне вернике наше аутономне ПОА, који нису удостојени ни да се помену на овим "љубавним" литургијама и саопштењима. До јуче законити наш архиепископ охридски и митрополит скопски, г. Јован, скрајнут је да не случајно нигде не саслужује са "новоизмиреном" браћом, а таман посла да га Патријарх ослови по титули, него га помену као "блажењејшег свима вама добро познатог Јована". Шок 

Даље, г. Гагић хвали СПЦ што је "упркос небивалим потешкоћама у међуправославним односима и невиђеним притисцима и мешањима у питања Цркве учинила самосталан, крајње канонски и еклисиолошки исправан потез." Логички закључак је управо супротан. Чињеница да је СПЦ наврат-нанос, за двадесетак дана, доделила аутокефалију МПЦ коју је одрицала преко пола века, сведочи о несамосталној одлуци, донесену пред притиском колонијалне домаће управе и америчког, тј. западњачког фактора.

А да је такав потез био "крајње канонски и еклисиолошки исправан" је бесмислица, јер се и супротна одлука, тј. да се аутокефалија није доделила, може исто тако квалификовати ако је урађено по канонима. Другим речима, ако је нека одлука правнички правилно одрађена, не значи да је таква одлука сама по себи добра и исправна.

Г. Гагић сматра да "је пак СПЦ чекала, Цариград би доделио аутокефалију не питајући нас ништа што би био канонски преступ, али уколико бисмо ми пристали на то били бисмо они који неканонско поступање легитимишемо, а ако не бисмо пристали имали бисмо пред собом још једно урушавање и овако пољуљаних међуправославних односа."

Ево, коначно, и првог политичког аргумента против непризнавања: да се не урушавају пољуљани међуправославни односи. Тај је аргумент врло слабачак. Прво, пољуљани односи су такви какви су захваљујући већим и тежим руско-украјинско-јелинским споровима; наше чињење аутокефалије Македонцима их неће побољшати, а нечињење би бар истерало на чистац цариградског патријарха, који је ту главни кваритељ. Друго, тиме што се ОА признаје у нашем томосу као МПЦ-ОА, кваре се односи са грчком патријаршијом, како нам они већ спочитавају у своме саопштењу. Треће, ако МПЦ-ОА добије, како тражи, "томос после томоса", од фанариота поврх нашег већ урученог, такав дуализам духовне власти ће додатно закомпликовати и покварити односе међу нашим црквама.

Гагић најважнијим сматра да би евентуално "цариградско (једнострано) мешање у македонски спор отворило врата за потпуно распарчавање СПЦ на чисто политичким основама, без наше моћи да било шта по том питању учинимо с обзиром на пристанак да нам неко други одређује статус на нашој територији."

Ово је потпуно накарадно схватање. Ми наш духовни суверенитет над једном територијом не изражавамо тиме што смо признали аутокефалију на другој територији, побогу. Фанарско мешање или немешање ту је сасвим небитно, и не одређује било какав статус на нашој територији. Ако се деси, ми га можемо прогласити ништавним и имати подршку најважније православне цркве - руске, а можда и осталих негрчких цркава.

Дакле, ако је тако као што г. Гагић даље вели, да је "пуноћа СПЦ је једина инстанца која одлучује о статусу својих делова и то искључиво на канонским и еклисиолошким и пастирским принципима", зашто се та пуноћа СПЦ не простире и на територију Македоније, какво је и било канонско стање пре доделе нашег томоса МПЦ?

Може колико хоће да се СПЦ заклања иза пастирских и осталих принципа, али је чињеница је да су главни разлози за овакву одлуку геополитички, и да ће они опет играти улогу када буде било време за то. Г. Гагић сасвим сигурно може да схвати да није Косово следећа станица, него "Православна митрополија црногорско-приморска", која има све атрибуте за аутокефалност и исту генезу идентитетског проблема као и МПЦ. Само је потребно да се реши до краја идентитетско питање, тј. да Црногорац не само да није Србин, него да је анти-Србин, као што се довело до краја питање македонског идентитета.

Последњи Гагићев пасус је прилично индикативан, јер њиме побија све своје раније аргументе једноставним промишљањем логичног одговора СПЦ, а то је да једноставно игнорише све евентуалне фанариотске махинације по овом питању.

Вероватно зато Гагић се враћа опет на јеванђељски терен, правдајући супротно чињење српске цркве и ту му се нема шта приговорити. Али и ми мирјани умемо да читамо Свето Писмо, па нека ми се дозволи да и ја у томе тону завршим ово писаније. Прича о блудноме сину јесте у Јеванђеље у малом, и може се, у општим цртама, применити и на овај македонски расколнички случај. Покајање, опроштај и љубав су основа наше хришћанске вере.

Има ли покајања и љубави међу нама и нашом браћом Македонцима? Ми смо нашу љубав показали на делу, дајући им све наше, од наших верника преко наших јереја до наших многобројних светиња у Македонији. Покајнички смо им експресно дали томос под именом како они сами себе зову, признајући нашу заблуду која је трајала више од пола века.

А Македонци? Можда у целој причи највише боли то. Ја код њих не видим братску љубав, него гордост која је дошла да покупи све што може од нас. Аферим, што би рекао Владан Вукосављевић.

П.С. Фер би било да дам и своје виђење решења македонског раскола, ако се већ са спроведеним не слажем. Треба поћи од тога да су македонске трауме велике: све суседе доживљавају као грабљивце, који им нападају на име, језик, цркву, територију, па и биолошко постојање. Али ни српске трауме нису ништа мање: распад велике државе, која је обухватала територију Македоније, за коју су пале велике жртве; растакање српског етничког корпуса и идентитета на нове нације, од којих је једна и македонска; на тај наш идентитет Македонци насрћу, од песама о Краљевићу Марку до прекречавања ктитора српских светиња.

Зато би боље решење била симболична аутономија која је практично аутокефалија, уз статус кво и поновно лигургијско општење, да се на тај начин прими српски идентитет као изворни македонском, а не да се македонски идентитет потврђује негирањем српског, као што је сада случај. Допуштам да то Македонцима не би било довољно и онда се са њима треба правилно омеђити. Аутокефалија МПЦ би се морала потврдити враћањем свих значајних немањићких манастира и цркава у епархију СПЦ на територији Македоније, где би се ухлебило свештенство наше ПОА. Реципрочно би се могла основати македонска епархија у Србији и уступити цркве коју су етнички Македонци или бугараши градили, ако таквих има.
Одговори

И не добише Македонци турски томос.
Одговори

Како је епископ Стефан испао коњ кога је потковао Васељенски патријарх
13. јуна 2022.

Пре седам дана дали смо аутокефаклију и Томос Македонцима, а они данас се добровољно самоукинули, тотално. Kод нас су имали митре и жезлове, као симболе власти и части, и Стефан истоветну столицу са Патријархом, што им се очито није допало, јер у Цариграду… снимак литургије говори све.

Необично ме је обрадовало да је Бог преко Свесветог Вартоломеја одлучио да им да лекцију да су били расколници и да морају да буду понижени због тога, и то су и добили. Стефан је прво био без митре, без крста, био је један од обичних владика који служе са Вартомејем. Скупљени Македонци нису добили ни Господе помилуј, а камоли тропар на словенском језику. Додуше, по типику и из великодушности Вартоломеја, добили су једно ”Јелици во Христа” из олтара да отпевају, и то су отпевали по Мокрањцу (требамо их тужити за ауторска права).

Током помињања на литургији, Стефан не само да није поменут као поглавар аутокефалне цркве, него чак ни као саслужитељ, зато је уредно поменут неки деда Димитрије, шеф Патријаршијских канцеларија итд.

Оно што је имао Епифаније 2018, Стефан мученик није могао ни да сања, Епифаније је имао митру, имао почасти, а овај је у покајању примљен, по расплакани богослов. Добио је фасциклу са папиром да му је поправљено влaдање у школи. Сутра ће да служе Македонци сами на Таксиму, можда им Татко да Томос, а можда и не. Занима ме да ли ће се Стефан усудити да помене Епифанија, и тиме се закопати код Руса, во вјеки, или ће служити опет покајно литургију као обичан поп, без да помиње поглаваре аутокефалних цркава јер он то није па на то нема право?

Иначе, Стефан нема право да служи у Саборној цркви, него на црквеној слави и сеоском вашару, ван зидина Града на данашњем Таксиму. Нико од Грка неће служити са њима. Проповед Вартоломеја после је била чиста и јасна, полупретња, сад сте сами пазите шта радите (можете да настрадате), неке нове цркве гурају нову еклисиологију, а Цариград је канонска потреба и нужност. Ромејство је оно што вам црква нуди јер оно није национализам, а ви сте националисти… Уживао сам у свакој речи, Стефану је било видно тешко, није се осмехнуо ни једном, само је тешко уздисао, можда од дебљине.
Онда као да све то понижење Стефану није било довољно, његова проповед је била пуна покајања, деце која се враћају мами итд. Никад га раније нисам слушао, али ових пар пута што је причао, показао је теолошки ниво неког проте који врти пар излизаних фраза, и на крају каже: Хвала добровољним приложницима. Вартомолеј је за њега добитник Нобелове награде.

Ето, таман смо достигли били број од 15 аутокефалних цркава, ”кад ја тамо а, оно, међутим, није тако” Македонци нису спремни, чак ни 70 после година. Ноћас ће до јуче аутокефална Охридска Архиепископија да заспе као анектирана и мајци Цркви враћена област. Од аутoкефалије нема ни А. Од Македoнске цркве је било и раније јасно да нема ништа. Данас је Стефан само један од архијереја Цариградске Патријаршије. Оно што су нама тражили и што смо им ми дали, Грцима не смеју ни да помену. То ме необично радује, јер то очито тако и треба. Наравно, кад дођу кући, гуслаће се друге приче, али Црква познаје само литургију као једини доказ и мерило било чега црквеног. Онако како стојиш на литургији, такав си и остатку времена. Јасно је како Стефан стоји на литургији и бивша Охридска Архиепископија.

Повлачим све што сам икад помислио лоше о Вартоломеју, он је потпуни геније, овако се поткивају коњи, и зауздавају овце, желим му да поживи на многаја и блага љета!

Једва чекам сутрашњи дан, не би ме изненадило да их Вартоломеј испали потпуно, што би ме бескрајно обрадовало, јер су то искрено и заслужили.

Могу само да певам: Вартоломеју свесветоме и васељенском патријарху, нашем оцу и пастиру, многаја љета!

Бy др Мачак
https://vaseljenska.net/2022/06/13/kako-...patrijarh/
Одговори

Све је ово одвратно: свима пуна уста љубави, а не зна се ко је већи лицемер.

Вратоломеј је бесан из три разлога (српски томос који ми по њему немамо право да дајемо и што пише у њему македонско име, које неће, али хоће њихову дијаспору).

Ко је кога овде превеслао, Бог свети зна.

Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемјери, што проходите море и копно да бисте добили једнога сљедбеника, и кад га придобијете, чините га сином пакла двоструко већим од себе. (Мт 23,15)
Одговори

(15-06-2022, 03:04 PM)Небојша Пише:  Све је ово одвратно: свима пуна уста љубави, а не зна се ко је већи лицемер.

Вратоломеј је бесан из три разлога (српски томос који ми по њему немамо право да дајемо и што пише у њему да неће македонско име, али хоће њихову дијаспору).

Ко је кога овде превеслао, Бог свети зна.

Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемјери, што проходите море и копно да бисте добили једнога сљедбеника, и кад га придобијете, чините га сином пакла двоструко већим од себе. (Мт 23,15)

Да бисмо очували своје јединство, треба да негујемо у себи послушност према Цркви, према њеним Епископима. Слушајући Цркву, послушни смо Самоме Христу. Христос жели да постанемо једно стадо, са једним Пастиром (ср. Јов. 10, 16).

Треба да саосећамо са Црквом. Да је много волимо. Не прихватајмо осуђивања на рачун њених представника. Дух који сам се научио на Светој Гори био је православан, дубок, свет, ћутљив, без свађа, без препирки, без осуђивања.

Не верујмо онима који оптужују свештена лица. Чак и кад сопственим очима угледамо нешто негативно, неки саблажњив поступак неког од свештених лица, немојмо у то поверовати, нити размишљајмо о томе, нити дозвољавајмо себи да то преносимо другима.

Исто важи и кад је реч о обичним верницима Цркве и било ком човеку. Сви смо ми Црква. Они који оптужују Цркву због погрешака њених представника, тобоже у циљу да помогну и исправе, чине велику грешку. Они не воле Цркву, а, наравно, ни Христа.

Св. Порфирије Кавсокаливит

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Цитат:Истоажи и кад је реч о обичним верницима Цркве и било ком човеку. Сви смо ми Црква. Они који оптужују Цркву због погрешака њених представника, тобоже у циљу да помогну и исправе, чине велику грешку. Они не воле Цркву, а, наравно, ни Христа.
Синовац, грешиш.

Волим цркву али како да волим Патријарха кога је удба устолочила, који држи опело у католичкој цркви, усташи који је пијан и дрогиран скочио у Дунав.

Како да се поштује Патријарх који по цео дан виси на инстаграму и објављује сторије...

Који прима полу хрватицу лезбачу у Патријаршиске одаје.

Који признаје непризнсте цркве.

Који је гост по биоскопима и концертима.

Који испред храма за славу Београда доведе панкере са црвеним косама да праше "панк метал". Догодине се очекује ац/дц и песма "Хајгвај то хел" да баци у транс владике.

Који честита избор градоначелника Загреба.

Србија мора разрешити Порфирија и устолочиги новог Патријарха чији би избор био у Патријаршији и под кључем да свети дух изабере а не СНС,УДБА и Вучић..

Овог су они изабрали, под камерама у Храму Св. Саве.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

(15-06-2022, 05:42 PM)Mekenzi Пише:  
Цитат:Истоажи и кад је реч о обичним верницима Цркве и било ком човеку. Сви смо ми Црква. Они који оптужују Цркву због погрешака њених представника, тобоже у циљу да помогну и исправе, чине велику грешку. Они не воле Цркву, а, наравно, ни Христа.
Синовац, грешиш.

Волим цркву али како да волим Патријарха кога је удба устолочила, који држи опело у католичкој цркви, усташи који је пијан и дрогиран скочио у Дунав.

Како да се поштује Патријарх који по цео дан виси на инстаграму и објављује сторије...

Који испред храма за славу Београда доведе панкере са црвеним косама да праше "панк метал". Догодине се очекује ац/дц и песма "Хајгвај то хел" да баци у транс владике.

Србија мора разрешити Порфирија и устолочиги новог Патријарха чији би избор био у Патријаршији и под кључем да свети дух изабере а не СНС,УДБА и Вучић..

Обратио си се светитељу, не мени. Јер нису то моје речи. Но, добро.... Слушаћемо тебе, Чанка и сличне букаче, а светитеље ћемо одбацити.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(15-06-2022, 05:49 PM)Шумадинац Пише:  
(15-06-2022, 05:42 PM)Mekenzi Пише:  
Синовац, грешиш.

Обратио си се светитељу, не мени. Јер нису то моје речи. Но, добро.... Слушаћемо тебе, Чанка и сличне букаче, а светитеље ћемо одбацити.

Извини оче, погрешио сам.

Нисам те препознао светитељу.

Окај ми грехе Smile

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Шуми, да ти рекнем,

Није ми ћеф да се зезам са тобом.

Пок. Просветар ( Бог да му душу прости) био је изузетно интелигентан, образован и поткован за верско политичка питања и интелигентан за зезање и терање интересантне шеге и шале. Просветар је имао шарм за хумор, досетке какве ће се никада иђе срести,који је могао до суза да ме насмеје...

Ок си лик, али ниси тај вишу ниво ко што је био Просветар...

Јбг,

Просвета је био уникат...

Каква би сад с њим зезанција око Украјине била, поготово што је Чанак тамо...

Штета што није дочекао ово у Украјини...
Нема дана да не помислим на њега да Види како је Цар ударио...

Где год да је, надам се да се добро зеза...

ПРОСВЕТАР.
Одговори

(15-06-2022, 03:58 PM)Шумадинац Пише:  Треба да саосећамо са Црквом. Да је много волимо. Не прихватајмо осуђивања на рачун њених представника.

Не верујмо онима који оптужују свештена лица.

Сви смо ми Црква. Они који оптужују Цркву због погрешака њених представника, тобоже у циљу да помогну и исправе, чине велику грешку. Они не воле Цркву, а, наравно, ни Христа.

Пошто си одговорио на моју поруку,  а не не налазим се у овом цитату, да ти одговорим исто онако како сам отпоздравио Гагића:

Шумадинац прозива стварне и имагинарне непријатеље Цркве, што је увредљиво за нас који се редовно молимо, идемо у цркву на богослужења, постимо, исповедамо и причешћујемо се. Ниподаштавајуће је да се верујући људи који су, с правом, у најмању руку опрезни поводом ове немуште одлуке, која је наводно једногласно и једнодушно донесена на Сабору, а да се при том није ни појавила у званичном саопштењу на његовом завршетку, сравњују у исту раван са непријатељима цркве.

Не нападамо ми Патријарха ни Сабор, него тражимо званично појашњење, а и не волимо да нас неко, попут Шумадинца, прави блесавима.
Одговори

Са сајта ПОА: Бивши премијер Љупче Георгијевски сматра да македонско друштво треба да се извини архиепископу Јовану

У свом најновијем интервјуу новинару Васку Ефтову, бивши премијер г. Љупче Георгијевски истиче да су Нишким споразумом све процедуре стицања независности Цркве биле исте као у садашњој процедури са малом разликом у временском року, али би и тако тај процес био завршен пре 17 година.

Бивши премијер је говорио и о државном прогону Архиепископа охридског и митрополита скопског г.г. Јована јер се, како је истакао, већ двадесет година бавимо његовим правима и тај прогон је регистрован у свим извештајима Стејт департмента. Бивши премијер је изјавио да двадесет година држава малтретира Архиепископа Јована!

Поред тога, карактеристично је истакао Љупче Георгиевски, који је рекао: „А сада, што је најинтересантније, ми се као друштво правимо Тоше, али је Јован победио својом идејом. Ово што се сада дешава, то је пут којим је требало ићи, то је његова идеја и македонско друштво треба да се извини архиепископу Јовану."

Бивши премијер завршио је разговор о црквеним дешавањима следећим ставом: „Двадесет година скачемо у месту, али сада је цена мало скупља, јер до данас не знам како смо признати - као Охридска црква, као МПЦ, или свако може да признаје како хоће."

Одговори

Сјајно толковање о Предрага о "македонском" питању (од 10- ог минута).....

Д М
Одговори

ПРОСВЕТАР.
Одговори

(16-06-2022, 06:34 AM)Небојша Пише:  
(15-06-2022, 03:58 PM)Шумадинац Пише:  Треба да саосећамо са Црквом. Да је много волимо. Не прихватајмо осуђивања на рачун њених представника.

Не верујмо онима који оптужују свештена лица.

Сви смо ми Црква. Они који оптужују Цркву због погрешака њених представника, тобоже у циљу да помогну и исправе, чине велику грешку. Они не воле Цркву, а, наравно, ни Христа.

Пошто си одговорио на моју поруку,  а не не налазим се у овом цитату, да ти одговорим исто онако како сам отпоздравио Гагића:

Шумадинац прозива стварне и имагинарне непријатеље Цркве, што је увредљиво за нас који се редовно молимо, идемо у цркву на богослужења, постимо, исповедамо и причешћујемо се. Ниподаштавајуће је да се верујући људи који су, с правом, у најмању руку опрезни поводом ове немуште одлуке, која је наводно једногласно и једнодушно донесена на Сабору, а да се при том није ни појавила у званичном саопштењу на његовом завршетку, сравњују у исту раван са непријатељима цркве.

Не нападамо ми Патријарха ни Сабор, него тражимо званично појашњење, а и не волимо да нас неко, попут Шумадинца, прави блесавима.

Синовче из ДЈБ, ти мислиш да те ово чини аутоматски непогрешивим и слободним од прелести:

"што је увредљиво за нас који се редовно молимо, идемо у цркву на богослужења, постимо, исповедамо и причешћујемо се"

А требао би да знаш да су највећи јеретици били исти такви и још и интелигентни, учени, морални, поштовани као духовници итд. Јер да нису били такви не би ни могли да повуку многе за собом.

Или будалаштина на почетку твог текста која говори да ти не пишеш из позиције тражења истине о питању МКД него фураш свој антицрквени наратив:

"покрива политички натурену одлуку са Запада о додели македонске аутокефалије, испоручену од стране фанариотског патријарха"

- Запад хоће да уништи СПЦ и постави фанариотске слуге као главне за све цркве а СПЦ ради супротно тј. поставља се као главна за своју јурисдикцију и не мари за фанар и запад;

- Фанариоти нису испоручили никакву аутокефалију Македонцима а камоли пуну, него су им још рекли и да би добили ограничену аутокефалију. Као украјински раколници морају да се одрекну имена и дијаспоре и неких манастира;

- Грци и фанариоти су бесни на Србе што су дали икакав томос а и на Македонце што су га прихватили и тек након тога отишли на фанар.

Даклем у једној реченици си се показао као незналица, глупак и злонамеран, при чему ја мислим да је у питању само зла намера, јер дефинитивно ниси глуп а сумњам и да не знаш чињенице.

Д М
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 7 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним